Hodnota globálního obchodu loni dosáhla rekordních 32 bilionů dolarů

Hodnota globálního obchodu v loňském roce navzdory růstu geopolitického napětí dosáhla rekordních 32 bilionů dolarů (téměř 700 bilionů Kč). V dnešní zprávě to uvedla Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD). Hodnota obchodu se zbožím vzrostla přibližně o deset procent na 25 miliard dolarů, hodnota obchodu se službami se zvýšila zhruba o 15 procent a dosáhla sedmi miliard dolarů.

"Za těmito rekordními úrovněmi stojí hlavně růst v první polovině roku 2022," píše se ve zprávě. Ve čtvrtém čtvrtletí se hodnota obchodu se zbožím proti třetímu kvartálu snížila, zatímco hodnota obchodu se službami stagnovala. V letošním prvním čtvrtletí UNCTAD očekává návrat k růstu, který by měl u obchodu se zbožím činit zhruba jedno procento a u obchodu se službami zhruba tři procenta.

Zpráva rovněž upozorňuje, že objem obchodu v loňském čtvrtém čtvrtletí navzdory poklesu hodnoty pokračoval v růstu. "Navzdory rostoucímu geopolitickému napětí prokázal globální obchod v roce 2022 pozoruhodnou odolnost," uvedla UNCTAD. Dodala, že za zpomalením globálního obchodu ve čtvrtém čtvrtletí stály mimo jiné zhoršující se ekonomické podmínky a obnovené obavy z inflace.

"Ačkoliv se ekonomické vyhlídky zlepšily, předpokládáme, že globální obchod zůstane v roce 2023 utlumený s možností oživení ve druhém pololetí," píše se ve zprávě.

Mezi příznivé faktory pro globální obchod UNCTAD řadí zlepšené vyhlídky velkých ekonomik, pokles nákladů na dopravu, oslabování amerického dolaru a růst poptávky po službách. Největším negativním faktorem podle ní zůstává geopolitické napětí zahrnující válku na Ukrajině. Další negativa představují vysoké ceny komodit a také úrokové sazby spolu s obavami ohledně udržitelnosti dluhů.

Související

Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Více souvisejících

dovoz a vývoz Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy