Jak chce stát zbohatnout? Mzdy neustále rostou, Češi ale stále více chudnou, ukazují statistiky ČSÚ

Ačkoliv Český stát by na chystaném konsolidačním balíčku rád zbohatnul, realita je podle Českého statistického úřadu opačná. Češi jsou totiž stále chudší.

Ve 2. čtvrtletí 2023 podle zjištění vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 7,7 %, ale reálně klesla o 3,1 %. Medián mezd činil 36 816 Kč.

"Reálná mzda klesla posedmé za sebou. Ve 2. čtvrtletí 2023 vzrostla sice nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců proti stejnému období minulého roku o 7,7 % na 43 193 Kč, ale po započtení vlivu inflace se reálně snížila o 3,1 %," uvedla vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Ve 2. čtvrtletí 2023 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 43 193 Kč, což je o 3 101 Kč (7,7 %) více než ve stejném období roku 2022.

Spotřebitelské ceny se ale zvýšily za dané období o 11,1 % a reálně tak mzda naopak klesla, o zmíněné 3,1 %. Nejvyšší růst průměrné mzdy proti stejnému období roku 2022 zaznamenán v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (13,7 %).

Následují činnosti v oblasti nemovitostí (10,6 %), těžba a dobývání (10,4 %) a peněžnictví a pojišťovnictví (10,0 %).  K nejnižšímu růstu o 2,9 % došlo v ostatních činnostech.

ČSÚ upozornil, že medián mezd (36 816 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 7,8 %, u mužů dosáhl 39 847 Kč, u žen byl 33 862 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 19 320 Kč a 70 247 Kč.

V 1. pololetí 2023 pak dosáhla průměrná mzda 42 249 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 3 198 Kč (8,2 %). Spotřebitelské ceny se ale zvýšily za uvedené období o 13,7 %, a reálně tak mzda opět klesla, a to o 4,8 %.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy čsú ceny potravin

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy