Kdo by měl sáhnout po syrovátkovém proteinovém koncentrátu?

Obliba různých typů proteinových doplňků je mimo jiné způsobena jejich vysokou univerzálností. Bez ohledu na typ tréninkového cíle a stravy jsou bílkoviny v lidském těle jednoduše nepostradatelné jako prostředek pro budování svalové hmoty. To znamená, že v tomto ohledu neexistují žádná omezení a takzvaný WPC (Whey Protein Concentrate) může užívat téměř každý. Stojí pak za to podívat se na to, kdo by po syrovátkovém proteinovém koncentrátu sahat neměl, ale bude to především ze zdravotních důvodů. Vyplatí se tedy zjistit si o této problematice více informací.

Může někdo sáhnout po syrovátkovém proteinovém koncentrátu?

V zásadě ano, ale je třeba si uvědomit, co je syrovátka sama o sobě. Je to druh zbytkového mléka, které se zpracovává na sýr nebo jogurt. Takto vzniklá syrovátka se skládá z bílkovin, které jsou pro tělo rychle a snadno stravitelné, a je považována za mimořádně kvalitní bílkovinu (spolu s kaseinem). To vše díky tomu, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje ke svému správnému fungování.

To znamená, že ačkoli je syrovátka sama o sobě velmi žádoucí a neexistují žádné širší kontraindikace jejího užívání, její původ nutí určitou skupinu lidí vyhýbat se proteinovým doplňkům založeným na syrovátkovém proteinovém koncentrátu. To vše je způsobeno tím, že někteří lidé trpí nesnášenlivostí laktózy a WPC ji bude obsahovat v co největší míře. Než sáhnete po konkrétním proteinovém suplementu, je dobré mít to na paměti, protože místo toho, abyste svému tělu pomohli dosáhnout kýženého tréninkového cíle, svou situaci si jen zhoršíte.

Naštěstí v dnešní době nejsou proteinové doplňky založeny pouze na syrovátce nebo kaseinu. V dnešní době není nouze ani o proteinové doplňky, které jsou založeny na živočišných bílkovinách (vyrobených z masa) a zcela veganských preparátech. V závislosti na vaší vlastní situaci má smysl sáhnout po konkrétním výrobku.

Jaké jsou výhody syrovátkového proteinového koncentrátu (WPC)?

WPC jako druh bílkoviny má řadu výhod, které nelze přehlédnout. V první řadě je poměrně ekonomický a mnozí jej považují za záruku nejlepšího poměru ceny a výkonu. U nejlepších syrovátkových proteinových koncentrátů se množství bílkovin blíží množství, které zaručují izoláty, přičemž cena zůstává odpovídající - stejně jako u koncentrátů. To skvěle dokazuje doplněk stravy ALLNUTRITION Whey Protein.

Tato třída WPC zaručuje především rychlou vstřebatelnost, vysoký obsah aminokyselin (BCAA) a nízký obsah sodíku ve složení živin. Tyto typy vysoce kvalitních syrovátkových proteinových koncentrátů jsou vynikající jak pro budování svalové hmoty, tak pro každodenní stravu, a také pokud chcete dodat bílkoviny pro regeneraci po tréninku.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy