Airbus sníží výrobu v průměru o třetinu

Evropský výrobce letadel Airbus dnes oznámil, že sníží výrobu v průměru o třetinu, aby se přizpůsobil poptávce. Pandemie způsobená koronavirem zcela ochromila činnost aerolinek, protože mnoho vlád po celém světě výrazně omezilo pohyb lidí, včetně možnosti cestovat. V březnu Airbus dodal 36 letadel, což je meziročně o polovinu méně.

"Naši klienti, letecké společnosti, jsou těžce postiženy (dopady) nemoci covid-19. Přizpůsobujeme svou výrobu nové situaci," uvedl v komuniké šéf Airbusu Guillaume Faury. "Pracujeme na provozních a finančních opatřeních, abychom této realitě mohli čelit," dodal.

Airbus plánuje snížit měsíční výrobu letadel z rodiny A320 každý měsíc o třetinu na 40 strojů, aby tak zabránil hromadění nedodaných letadel. Stroje Airbus A320 mají jednu uličku a většinou se využívají na kratší až střední vzdálenosti.

Redukován bude i počet vyrobených širokotrupých letadel z řady A350, a to o 40 procenta na šest strojů měsíčně. Nákladních letounů z rodiny A330 Airbus vyrobí kusy měsíčně, jejich produkce poklesne o více než dvě pětiny.

Evropský výrobce letadel se potýká s problémy zejména ve Francii a Španělsku, kde mohou lidé z domova vycházet od poloviny března jen v nejnutnějších případech.

V období od ledna do konce března Airbus dodal 122 letadel, což znamená meziroční pokles o čtvrtinu. Výrobce dále informoval, že v prvním čtvrtletí vyrobil dalších 60 letadel. Vlivem krize však mnoho aerolinek objednávky odložilo a jiné si stroje nevyzvedly.

Související

Airbus, ilustrační fotografie.

Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně

Evropský výrobce letecké techniky Airbus zdvojnásobí svou produkční kapacitu v Číně. Druhou výrobní linku pro letadla A320 zprovozní ve druhé polovině roku 2025 v Tchien-ťinu. Šéf Airbusu Guillaume Faury dnes podle agentury AFP podepsal příslušnou smlouvu v Pekingu, kde je na oficiální návštěvě francouzský prezident Emmanuel Macron.

Více souvisejících

airbus letadla, letectví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy