Divadlo

Související články:

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
Ceny Thálie 2020

Thálie za výkony v činohře získali Groszmannová a Štěpán

Ceny Thálie za mimořádné výkony v činohře dnes získali Tereza Groszmannová a Petr Štěpán. Groszmannovou ocenili za titulní roli Mirandolíny v inscenaci Národního divadla Brno. Štěpán si odnesl skleněnou plastiku se stylizovanou hereckou maskou za roli Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) Městského divadla Brno.
Israel Horovitz

Zemřel dramatik a scenárista Israel Horovitz

Zemřel americký dramatik, režisér a scenárista Israel Horovitz, jehož divadelní hry byly přeloženy do desítek jazyků a často se inscenují i na jevištích v Česku. Informoval o tom deník The New York Times. Horovitz podlehl rakovině, uvedla rodina, bylo mu 81 let.
Albert Čuba, principál Divadla Mír a krotitel Tří Tygrů Rozhovor

Tři Tygři fungují, protože máme rádi komedii a víme, co děláme, říká principál Divadla Mír Čuba

ROZHOVOR - Jejich videa sledují na internetu statisíce až miliony lidí. Pokud zrovna nejsou divadla zavřená kvůli koronavirové krizi, mají na dlouho dopředu vyprodáno. Tři Tygři oslavili na konci října páté narozeniny a ačkoliv mají za sebou na divadelních prknech bohatou historii, popularitu napříč celou republikou jim přinesl až vstup na Youtube. Proč ale dělají zrovna humor, jaký dělají, a co chystají dál? Na to v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz odpovídal krotitel Tří Tygrů a principál ostravského Divadla Mír Albert Čuba, který také prozradil, jak herci snáší nedobrovolné covidové prázdniny, během kterých se osazenstvo Míru přesunulo pomocí živých streamů lidem do obyváků.
Majáky české kultury se rozsvítily na více než 100 místech ČR

Majáky české kultury se rozsvítily na více než 100 místech České republiky

Na více než 100 místech se v pondělí večer rozsvítily Majáky české kultury – světelné sloupy v místech, kde by v tu chvíli, nebýt koronavirové pandemie, normálně probíhaly divadelní představení, koncerty, projekce filmů, vernisáže výstav a další kulturní události. Za akcí stála iniciativa #kulturunezastavíš, která během jarního uzavření kulturních institucí připravila desítky venkovních akcí na pomezí cirkusu, divadla a koncertů.
HaDivadlo (foto: Jakub Holas)

Brněnští divadelníci jsou unavení ze změn, pomáhají si navzájem

Brněnská divadla sice nyní nemohou hrát pro veřejnost, zkoušky nových inscenací ale pokračují. Divadelníci se snaží dodržovat hygienická pravidla, a to i s ohledem na fakt, že v některých souborech se koronavirus objevil. Jsou unavení z neustálých změn, pomáhají si navzájem a přemýšlejí také o tom, jak pomoci společnosti.
Liliom

RECENZE: Liliom. Hra Ference Molnára, která v divákovi zanechá hlubokou stopu

Maďarský spisovatel a dramatik Ferenc Molnár (1878 – 1952) byl autorem knížky Kluci z Pavelské ulice (maďarsky A Pál utcai fiúk) napsané v roce 1907, kde parta kluků, kteří bojují o opuštěný pozemek uprostřed Budapešti, prožívá svá dobrodružství, aby nakonec nejmladší hrdina umřel na hloupé nachlazení. Kniha se postupně stala oblíbenou četbou starších dětí v celé Evropě (a najdou se obhájci tvrzení, že byla inspirací i pro stěžejní dílo Jaroslava Foglara). Ovšem Molnár prožil největší slávu jako dramatik a stal se celosvětové uznávaným svou divadelní hrou LILIOM. (1909).
Divadlo, ilustrační foto

Do síně slávy zábavního umění vstoupil Ivo Šmoldas, porota ocenila i další známé tváře

Do Síně slávy zábavního umění byl dnes uveden publicista, redaktor, básník a nakladatel Ivo Šmoldas. Cenu v podobě zlaté divadelní masky převzal na odpolední ceremonii v pražském botelu Albatros. Umělecké sdružení Artes udělilo ceny Mistra zábavního umění také osmičce dalších umělců a umělkyň. O laureátech rozhoduje kolegium umělců, které čítá zhruba 350 členů.
Cikáni jdou do nebe

Divadlo Bez zábradlí bude mít v budoucí sezóně nové vedení i nové hry

Divadlo Bez zábradlí zahajuje již dvacátou osmou sezónu, ve které nabídne několik premiér. Mimo jiné bude také hostit Prague Shakespeare Company a nabídne bohatý doprovodný a vzdělávací program. Dochází také ke změně ve vedení. Do nových rukou definitivně divadlo přejde začátkem příštího roku.
Ferda Mravenec

RECENZE: Ferda Mravenec cílí na dětské publikum, to mu chyby zřejmě promine

Budova Janáčkovi opery se po pandemii poprvé otevřela divákům. Pravda, jenom té pětistovce, kterou povolují současné zákony o ochraně před šířením pandemie. Samozřejmě, diváci, i dětské publikum, které na premiéře převládalo, muselo být s rouškami na tvářích. Žádná pohoda to nebyla, ale představení, které diváky čekalo, mělo všechny nevýhody pandemie překonat.
Národní divadlo v Praze

Národní divadlo zrušilo kvůli koronaviru 400 představení, vrátilo 50 milionů

Národní divadlo zrušilo kvůli koronaviru od března do 2. července 400 představení. Vrátilo se z 80.910 vstupenek zatím 73.630 kusů. V penězích by ND mělo vrátit 53,3 milionu korun, vrátilo zatím 51 milionů a zbývá vrátit ještě 2,3 milionů korun. Na setkání zaměstnanců divadla k zahájení 138. sezony to řekl ředitel ND Jan Burian.
Divadlo Radost

Divadlo RADOST v Brně se pouští do sezóny po koronapauze

Nemá to lehké čerstvě ustanovený ředitel divadla Radost v Brně, který vzešel z konkurzu. Nestihl se ani rozhlédnout a provoz divadla zastavila pandemie. Naštěstí Mgr. Pavel Hubička, Ph.D. není v oboru žádný začátečník. Absolvent Katedry alternativního divadla DAMU jako scénograf pracoval v Naivním divadle Liberec, v dalších domácích i zahraničních divadlech v ČR, ale i ve Švédsku, Estonsku, Maďarsku.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 56 minutami

před 56 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy