Filmy a seriály týdne: Dětské domovy, cesta k OnlyFans a výstřední Dcera národa

V pravidelných týdenních tipech vybíráme pět nejzajímavějších filmů a seriálů, kterých se tento týden můžete dočkat v kinech, na VOD, případně v televizi. Tento týden je plný nesmělých stylistických pokusů, nabídka však skýtá i akční návrat hereckých hvězd či dokument o wrestlingu. 

Amerikánka 

Do kin s velkými očekáváními přišel srdcový projekt režiséra a producenta Viktora Tauše, jenž jej v hlavě nosil více než 20 let. Poté, co silný příběh ženy, která si prošla dětským domovem, představil na divadelních prknech, se konečně dostal k vysněné adaptaci pro filmové plátno. Amerikánka je nestylizovanějším filmem od Morgiany, paradoxně však ryze autorskou řeč kloubí s nebývalou autenticitou. Tauš rozkresluje neukotvenou mapu lidského vědomí i nevědomí, kdy odhaluje nitro ženy, která hledá sama sebe. Hlavním sdělovacím prostředkem jsou kulisy, kostýmy, svícení a barvy, které vyjadřují pocity postav přesněji, než jakákoli grimasa. Film od individuálního osudu osciluje k apelativnímu kolektivnímu sdílení. Jde skutečně o unikátní dílo, jež v porevoluční kinematografii nemá obnovy. Stylisticky radikální Amerikánka je otevřená každému, kdo chce naslouchat a načerpat sílu k boji s nelítostným osudem. 

(v kinech od 26. září) 

Vlastně se nic nestalo 

Platforma iVysílání na rozdíl od lineárního vysílání České televize, které je dlouhodobě zkostnatělé a upjaté na detektivky, přichází s dalším svěžím projektem, jenž se tentokrát věnuje problematice platformy OnlyFans, kde tvůrci prodávají přispěvatelům lechtivé fotografie či jiný osobní obsah. Režisér Jan Vejnar a scenáristka Darja Miková v šestidílném seriálu Vlastně se nic nestalo danou problematiku řeší na pozadí rozpadajícího se vztahu. Snaží se o civilní a autentické pojetí a hledají u postav pochopení. Nesnaží se prostředí OnlyFans démonizovat. Kromě osobních příběhů série disponuje přesahem k dalším problémům (nejen) digitální éry. Načrtává i problematiku mocenského zneužívání, psychické problémy či korporátní frustraci a všudypřítomnou faleš. Hlavní role ztvárnili Denisa Barešová, Elizaveta Maximová a Jiří Chadraba. Za subtilní kamerou stál Šimon Dvořáček, který s režisérem spolupracoval na Českým lvem i Cenou české filmové kritiky oceněným překvapením loňské sezóny Přišla v noci. 

(na iVysílání od 29. září) 

Vlci 

Takřka nestárnoucí herečtí sekáči, mimo jiné i úspěšní producenti, George Clooney a Brad Pitt se před kamerou potkávají poprvé od trilogie Dannyho parťáků režiséra Stevena Soderbergha. Akcí a humorem disponující titul Vlci odpremiéroval na festivalu v Benátkách a ačkoli se nakonec nedostane do široké kinodistribuce, teď dorazil na platformu Apple TV+. Pitt a Clooney se převtělili do dvojice soupeřících agentů, které dohromady svede jeden zapeklitý případ. Jsou nucení spolupracovat, což samo o sobě vyvolává spoustu problémů. Oba jsou solitéři s velkým egem. Režisér Jon Watts, jenž natočil nejnovější Spider-Man trilogii, celý film vystavěl okolo chemie ústřední dvojice. Jde tak trochu o návrat do starých hollywoodských kolejí, kdy průměrný snímek utáhnou na bedrech charismatické hvězdy. 

(na Apple TV+ od 27. září) 

Dcera národa 

Do boje o pozornost českých diváků streamovacích platforem nově vstupuje i Canal+, pod jehož hlavičkou společnost Barletta, stojící například za filmem Úsvit či seriálem Iveta, natočila extravagantní Dceru národa. Ta zpracovává osudy dcery Karla Havlíčka Borovského Zdeňky, jejíž život a dráhu vzalo seskupení obrozenců za své. Stylisticky nesvázaný životopis po vzoru estetiky Marie Antoinette Sofie Coppoly či seriálu Veliká předkládá svěží pohled na zpracování historické látky. Feministickou perspektivou vypráví o nesmyslných vlasteneckých nárocích a životě dívky, kterou ciží lidé svazovali konvencemi a donutili ji takřka předčasně dospět. Na festivalu Serial Killer! oceněná minisérie uhrane pestrou mizanscénou a lehkou provokací rigidních struktur. V titulní roli se představí Antonie Formanová, režii obstarali Matěj Chlupáček a Cristina Groșan. 

(na Canal+ od 29. září) 

Mr. McMahon 

Ačkoli fenomén amerického wrestlingu, který má spíš než ke sportu blízko k perfektně nacvičené performanci, u nás není příliš rozšířený, dokumentární minisérie Mr. McMahon je ideálním způsobem, jak se seznámit s novodobou historií WWE, čili nejsledovanější a nejprestižnější wrestlingovou organizací. Série zaostřuje na kontroverzní kariéru Vince McMahona, který byl v čele organizace a dovedl ji na výsluní, zatímco se aktivně do některých zápasů zapojoval. Série ukazuje dvojsečnost osobnosti. Na jednu stranu geniální promotér, na stranu druhou sebestředný a morálně pokroucený muž. Mediální a soukromá osobnost se v průmyslu prolínají velmi snadno. Tvůrci rekapitulují historii fenoménu právě McMahoneho očima. Dílo nijak nevybočuje ze zajetého infotainmentového pojetí, pro fanoušky wrestlingu se však bude jednat o cenné doplňující informace. A pro nováčky půjde o podnětný pohled na průmyslové machinace amerického fenoménu. 

(na Netflixu od 25. září) 

film Amerikánka Netflix filmy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 57 minutami

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

před 1 hodinou

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

před 2 hodinami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 8 hodinami

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy