Legenda a ikona, píší na Slovensku o zesnulém Žbirkovi

Za hudební legendu a ikonu označila slovenská média zpěváka Miroslava Žbirku, který dnes zemřel ve věku 69 let. Na rodáka z Bratislavy Žbirku, který byl jedním z nejvýraznějších představitelů československé populární hudby, vzpomínají také slovenští politici. "Smutná zpráva. Velká rána pro fanoušky," napsal na svém webu nejčtenější slovenský list Nový čas, který připomněl, že v roce 1982 se Žbirka stal prvním slovenským Zlatým slavíkem.

"Měli bychom na něj vzpomínat jako na skvělého umělce. (...) Zůstanou po něm desítky písniček, které právem patří do zlatého fondu nejen slovenské, ale i československé populární hudby," řekl hudební publicista Juraj Čurný v hlavní televizní zpravodajské relaci veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). RTVS kvůli ŽbIrkovu úmrtí upravil svůj večerní program.

"Jeho hity zlidověly a znají je všechny generace. Jeho devízou byla vedle zpěvu i hra na kytaru, bez které na pódium nikdy ani nevyšel," uvedl portál televize Markíza.

Podle premiéra Eduarda Hegera přišla slovenská hudební scéna o významnou legendu a charismatickou osobnost se specifickým humorem. "Na Slovensku máme jen málo autorů a interpretů, kteří svou hudbou přesáhli svou dobu," napsal na sociální síti Heger o Žbirkovi.

Slovenská ministryně kultury Natália Milanová uvedla, že navzdory slávě zůstal Žbirka skromný a navzdory úspěchům stál nohama stále na zemi. S odkazem na Žbirkovu píseň Čo bolí, to prebolí Milanová také napsala, že ztráta tohoto zpěváka jen tak nepřebolí.

Související

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek)

Ceny Anděl posmrtně opanoval Miro Žbirka, získal hned čtyři sošky

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. 
Miro Žbirka (foto: Patrik Uhlíř)

Ceny Anděl: Nominace ovládl Žbirka, mezi favority patří i Vypsaná fixa

Favoritem letošních cen České hudební akademie (ČHA) Anděl je s ohledem na počet nominací zpěvák Miro Žbirka. Ten se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku. 

Více souvisejících

Miro Žbirka Slovensko Noviny / tisk Eduard Heger (ministr SR)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy