RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

V krátkém horizontu se v kinech sešly dva filmy tematizující invazi vojsk Varšavské smlouvy 20. a 21. srpna 1968. První jsou úspěšné a i více než měsíc po premiéře hojně navštěvované Vlny, proplétající dějinné události s takřka špionážním žánrem, druhým titulem je melancholicky laděný Konec světa, sledující bolestivý převrat perspektivou malého chlapce Tondy (Vojtěch Veverka) a jeho dědy (Miroslav Krobot). Ti spolu konec létá tráví poté, co Tondovi rodiče s bratrem odcestují na dovolenou do Paříže, z níž se vlivem politických událostí nechtějí vrátit, což rozehrává ústřední morální dilema a jejich snahy o to, aby se k nim Tonda mohl připojit.

Tonda s dědou tráví čas v malé vesničce, kde se postupně seznamujeme s tamními chalupáři a stálými rezidenty. Děda pochází ze šlechtické ruské rodiny, která byla během převratu vyvražděna. Stále si zachovává své aristokratické způsoby, jež jsou občas těžce skloubitelné s bodrou českou náturou. Je zarytý antikomunista a velmi pyšný na svůj původ a morální zásady, zároveň však v sobě nese trpkost nezahojené rány minulosti. Ty prosakují i do jeho vztahu s Tondou. Když ho nechá emigrovat za rodiči, přijde o jedinou blízkou osobu.

Právě se přehrává: Konec světa - trailer

Konec světa - trailer Video: YouTube

Vyprávění tak staví na kontrastech dětské a dospělé optiky, jež jsou v neustále kolizi. Dětská každodenní dobrodružství, do nichž pomalu prosakuje tíha okolního světa, jsou rámovaná politickým klimatem a přístupem jednotlivých obyvatel k okupaci. Film nespoléhá na klasický dramatický oblouk. Je melancholickou mozaikou několika epizodických situací, které jsou silné především v dílčích částech. Což už je u Bohdana Slámy a jeho scenáristy Ivana Arsenjeva takřka tradice. Oba umějí konstruovat půvabné i dojemné momenty, zatímco si moc nevědí rady s celkem jako takovým.

Pocitově laděný film totiž není dostatečně poetický na to, aby svou naraci obhájil. Pásmo situací není nijak nápaditě variováno a poté, co jsou postavy velmi brzy rozčrtnuté, už se film ve své podstatě jen táhne a nepřekvapí. Celkově působí jako odvar Obecné školy a konstrukcí připomíná Po strništi bos (ačkoli se odehrává na pozadí jiné dějinné etapy), který se mimochodem potýká se stejným problémem. Epizodické vyprávění a jednotlivé mikrosvěty ve scénářích Zdeňka Svěráka mistrně propojuje jedna ústřední postava a obejde se bez klasického dějového oblouku. Jan Svěrák i Arsenjev se sice snaží jít ve stejných šlépějích, jejich vedlejší mikropříběhy jsou ale plytké a výsledek se rozpadá.

Většina postav Konce světa totiž skutečně plní velmi primitivní funkci podmíněnou samoúčelným situacím. Pokud bychom je z děje vystřihli, na nic by to nemělo vliv. Ačkoli v nich dřímá potenciál k širšímu prozkoumání, tvůrci raději sází na redundantní situace, jež s emocemi postav nijak dál nepracují, opakují jen ty stejné. Spoléhají na osvědčené komorní schéma rodinných vztahů na pozadí velkých dějin, na němž je zajímavá akorát ústřední premisa a pozoruhodná charakteristika dědečka, což umocňuje tradičně strohý a o to víc nuancovaný výkon Miroslava Krobota. Jinak tvůrci opakují stále ty stejné pravdy, kterých jsme v obdobně laděných filmech viděli nespočet.

Vše sráží tonální nevyrovnanost. Film působí, jakoby z něj bylo v procesu vytrháno několik klíčových stran scénáře. A jen těžko to brát jako snahu zachytit roztěkanost dětské perspektivy, protože snímek odbíhá i k dospěláckému pohledu a je směrem k divákům maximálně komunikativní. Prchavost a pomíjivost je spíše symptomatického rázu, stejně jako množství podnětných, leč nikdy nerozvinutých motivů. Rozpačitá rozprávka však nabere zcela odlišný ráz v závěrečném segmentu, který nemůžeme prozrazovat, zároveň jde ale o nejvíce šokující a k diskusi vybízející volbu. Najednou nabízí nové interpretační hledisko, které rozplétá náš vztah k nostalgii a zkresleným vzpomínkám.

Ve vztahu k předchozí Slámově tvorbě jde o nejvstřícnější a zároveň i nejpodivnější film. Určitou líbeznost, kterou přepjatě posiluje hudební doprovod na hraně kýče, se Sláma snaží namixovat s dávkou surovosti a typizací vesnického prostředí, což od něj dobře známe. Stejně jako třeba u Krajiny ve stínu, i tady fikčnímu světu chybí každodennost a cit pro jeho uvěřitelnost. Dočkali jsme se nebývale rozštěpeného tvaru, jehož podnětnost se ztrácí v až přílišné neukotvenosti, kde zaniká i potenciálně nejnosnější etická otázka, týkající se dědečkova chování. Jakoby tvůrci v závěru vybízeli k tomu, že bychom vše ošklivé vytěsnit a na bolest vzpomínat pouze přes růžové brýle. Stejnou optikou se ale na samotný Konec světa hledět nedá.

Hodnocení: 50 %

Režie: Bohdan Sláma

Scénář: Ivan Arsenjev

Hrají: Miroslav Krobot, Vojtěch Veverka, Josef Slavík, Magdaléna Borová, Zuzana Mauréry, František Sládek, Michal Isteník, Zuzana Konečná, Daniel Fischer

Česká premiéra: 19. září 2024

Distribuce: Cinemart

Související

Více souvisejících

recenze Konec světa (film) Bohdan Sláma (režisér) Krobot, Miroslav (herec, režisér) filmy

Aktuálně se děje

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj se v USA setkal s Harrisovou. Chce se s ním potkat i Trump

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ve čtvrtek ve Washingtonu ujistila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o „neochvějné podpoře lidu Ukrajiny.“ Mezitím Donald Trump oznámil, že se v pátek v New Yorku setká s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy