Umění

Související články:

Ilustrační foto

Pražská muzejní noc láká tisíce lidí, před budovami se tvoří fronty

Pražská muzejní noc i díky hezkému počasí přilákala velké množství lidí. Před některými objekty se stály i fronty. U Národního muzea, které bylo do akce zapojeno kvůli rekonstrukci po osmi letech, se lidé začali scházet už více než hodinu před otevřením. Přes 70 objektů se otevřelo v 19:00 a přístupné budou až do nedělní 01:00. Tradice muzejních nocí vznikla před 15 lety právě v Národním muzeu. Loni do otevřených muzeí, památek, galerií a dalších objektů navzdory špatnému počasí přišlo 120.000 lidí, v roce 2008 jich bylo přes 200.000.
kultura

Fajt v auditu Národní galerie nevidí důvod ke svému odvolání

Bývalý generální ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt nevidí v protokolu o kontrole ministerstva kultury v galerii žádné nové informace, které by odůvodnily jeho okamžité odvolání. Poukázal na to, že kontroloři nevarovali před žádným rizikem v případě, že Fajt zůstane ve funkci. Výsledky kontroly zpochybnil také bývalý ředitel ekonomicko-provozní sekce NGP Vladimír Mallát, protokol podle něj svědčí v některých svých částech o účelovosti. Fajt a Mallát to dnes sdělili ČTK. Ministerstvo kultury protokolv úterý zveřejnilo na svém webu.
slovanská epopej

Kde skončí Muchova epopej? V Praze se už chystají sály

Vedení Prahy má vytipovány tři objekty v majetku hlavního města, kam by mohla být umístěna Slovanská epopej Alfonse Muchy. Na jednání magistrátního výboru pro kulturu a cestovní ruch to dnes řekla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). O které domy jde, nechtěla prozradit. Město rovněž jedná s vlastníky zámku na Zbraslavi a zároveň diskutuje o možné zápůjčce pláten s Moravským Krumlovem. Tam byly obrazy vystaveny od 50. let až do roku 2011.
Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci podle lékařů ke konci života nemohl malovat

Renesanční umělec Leonardo da Vinci si mohl při pádu poranit nerv, což mu mohlo v pozdějším období života bránit v malování. Italští lékaři v článku otištěném v časopisu Journal of the Royal Society of Medicine uvedli, že Leonardo možná trpěl ochrnutím loketního nervu.
Nelson Rolihlahla Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

V New Yorku vydražili kresbu Nelsona Mandely, částka překonala očekávání

Pastelová kresba bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandely se v New Yorku vydražila za 112.575 dolarů (přibližně 2,6 milionu Kč). Uvedla to aukční síň Bonhams na své internetové stránce. Před dražbou podle agentury AFP odhadovala, že obraz by se mohl prodat za 60.000 až 90.000 dolarů, ale výsledek vysoko předčil očekávání. Podle síně to bylo poprvé, co se na trhu prodalo nositele nositele Nobelovy ceny za mír, kterou Mandela obdržel roku 1993.
Madonna

BBC Radio 1 nehraje nový singl od Madonny, fanoušci se bouří

Nejposlouchanější britská rozhlasová stanice BBC Radio 1 se stala terčem kritiky Madonniných fanoušků, protože do svého playlistu nezařadila nejnovější singl této zpěvačky. Fandové americké popové hvězdy stanici obviňují ze snobství. Ta se ale hájí tím, že píseň Medellín, duet s kolumbijským zpěvákem Malumou, nesplňuje její vysílací kritéria.
kultura

Personální změny v Národní galerii, Morávek přichází jako krizový manažer

Ivan Morávek, kterého dnes ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pověřil dočasným vedením Národní galerie Praha, chce pokračovat v rozpracovaných projektech instituce. V tiskové zprávě dnes NGP uvedla, že Morávek přichází jako krizový manažer, který chce vyhodnotit personální a ekonomickou situaci v galerii a připravit další kroky. Morávek nahradí v čele NGP Jiřího Fajta, kterého po necelých pěti letech ve funkci dnes Staněk odvolal. V zatím blíže neurčeném termínu ministerstvo deklaruje vypsat na pozici šéfa NGP výběrové řízení.
Umění

Detektiv našel vzácný Picassův obraz, ukraden byl před 20 lety

Nizozemský detektiv, který v minulosti vypátral několik ztracených uměleckých předmětů, dnes oznámil, že našel obraz Pabla Picassa ukradený před dvaceti lety. Podle Arthura Branda, jemuž se po vzoru filmového pátrače po pokladech přezdívá Indiana Jones uměleckého světa, koloval obraz z roku 1938 dlouhá léta v nizozemském podsvětí.
Ignis Brunensis (2.6.2018), autor: Robert Vystrčil

Do Brna poprvé přijedou ohňostrůjci z Filipín i Norska. Světová soutěž ohňostrojů IGNIS BRUNENSIS připomene jubilea brněnských univerzit i městské dopravy

Brno - Dvaadvacátý ročník středoevropsky ojedinělé mezinárodní soutěže ohňostrojů STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS rozzáří moravskou metropoli Brno od 24. května do 16. června 2019. V hlavní soutěži zahraničních a českých ohňostrůjců na hladině Brněnské přehrady uvidí diváci vždy od půl jedenácté večer čtyři velkolepé ohňostrojné show.
da Vinci, Leonardo

Jediná socha Leonarda da Vinciho objevena? Profesor vyvolal pozdvižení mezi akademiky

Socha madony se smějícím se dítětem, která patří do sbírek londýnského Muzea královny Viktorie a prince Alberta (V&A) a o jejímž autorovi se vedou spory už přes sto let, je dílem Leonarda da Vinciho. Tvrdí to neapolský profesor umění a historie Francesco Caglioti a jeho tým. Má-li pravdu, je to jediná známá socha tohoto renesančního umělce. Muzeum o tom ale přesvědčeno není, píše server Artnet.
Národní divadlo v Praze

Legionáři inspirovali i umělce. Výstava v Národním divadle uzavře oslavy 100. výročí ČSR

Oslavy loňského stého výročí založení Československa uzavírá Národní divadlo výstavou výtvarných děl spojených s československými legiemi. Dnes zahájená výstava v kavárně budovy Nové scény potrvá do konce února a nabízí například pohlednice vydávané pro československé vojáky v Rusku či schémata vývoje československých stejnokrojů v Rusku v letech 1914 až 1920. Výstavu připravilo divadlo v souvislosti s uvedením inscenace Plukovník Švec a ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze.
Národní divadlo Brno

Open Art: Talentovaní lidé s postižením tvoří plakáty pro Národní divadlo Brno

Projekt OPEN ART. Komu to co říká..? Různé názvy a formy otevřených uměleckých aktivit se pravidelně objevují v Evropě i v ČR. Ovšem OPEN ART v gesci Národního divadla v Brně je jedinečná a často opomíjený aktivita. Je to přínos neprofesionálních výtvarníků s postižením v oblasti kultury. Cílem je představit v ČR model uplatnění talentovaných osob se zdravotním postižením na trhu práce dle mezinárodních inkluzivních principů. Významným cílem je také zapojení výtvarníků s postižením do komerčních projektů, aby mohli obstát v konkurenčním prostředí.
itálie

Muzeum v USA odmítá vrátit slavnou sochu, navzdory rozhodnutí soudu

Slavného Gettyho muzeum v Los Angeles si chce nadále ponechat významnou řeckou sochu navzdory verdiktu italského nejvyššího soudu. Ten rozhodl, že by se bronzová socha nazývaná Vítězné mládí měla vrátit do Itálie. Podle agentury ANSA italský soud na začátku tohoto týdne zamítl odvolání muzea proti verdiktu o navrácení sochy. Muzeum se přesto nechce díla vzdát.
da Vinci, Leonardo

Ve Florencii vystavují Kodex Leicester, fascinující dílo Leonarda da Vinci

Ve florentské Galerii Uffizi v pondělí otevřeli výstavu, která představí jeden z kodexů Leonarda da Vinci. Jde o jednu z akcí, které vyústí příští rok v oslavy 500. výročí Leonardova úmrtí. Kodex Leicester bude k vidění do 20. ledna příštího roku a vystavit ho bylo možné díky zápůjčce od jeho majitele, jímž je Bill Gates.

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 12 minutami

před 14 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy