Kam se Slovanskou epopejí? Ve hře je několik lokalit, včetně zámku Zbraslav

Pražský magistrát stále hledá místo pro umístění Slovanské epopeje. V současné době prověřuje prostory, které patří hlavnímu městu. ČTK to sdělila radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě). Město rovněž jedná s majiteli zámku na Zbraslavi a s Moravským Krumlovem, kde byly obrazy vystaveny od 50. let až do roku 2011. Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Od roku 2010 je epopej kulturní památkou. Obrazy jsou nyní v depozitáři Galerie hlavního města (GHM).

"Zkoumáme prostory na krátkodobé i dlouhodobé využití," uvedla radní Třeštíková. O které městské domy se jedná, neuvedla. Zástupci magistrátu a GHM začali jednat rovněž s majiteli zámku na Zbraslavi. Tam byla dosud stálá expozice Národní galerie. Zámek získal v restituci rod Bartoňů z Dobenína. Pokud by zde obrazy byly vystaveny, muselo by být mimo jiné rozšířeno místní parkoviště. Naopak plátna by neohrozila případná povodeň. Tisíciletá voda v minulosti dostoupala do sklepení zámku, a nyní jsou proto na Zbraslavi vybudovány protipovodňové zábrany.

Spor mezi magistrátními politiky způsobil záměr vedení Prahy, že by se obrazy vrátily do Moravského Krumlova do té doby, než by město pro plátna našlo trvalé místo. Podmínkou zapůjčení by bylo, že Moravský Krumlov vytvoří pro dílo vhodné stavebně-technické a klimatické podmínky. Záměr kritizovali na květnovém zasedání magistrátního výboru pro kulturu například zástupci ODS a ANO nebo předseda výboru Jan Wolf (KDU-ČSL).

Naposledy se v květnu do diskuse o umístění obrazů zapojila radnice Prahy 2, která sdělila, že chce vytvořit výstavní prostory pro Slovanskou epopej v chátrajícím nádraží Vyšehrad. Praha 2 se dlouhodobě snaží, aby získala secesní nádražní budovu do svého majetku.

Město v minulosti plánovalo výstavbu samostatného pavilonu pro obrazy. Mezi návrhy se objevila například nová budova na Letné za ministerstvem vnitra nebo na Těšnově. Naposledy minulé vedení Prahy plánovalo přestavět Lapidárium na Výstavišti a umístit epopej tady.

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízelo úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek, kde dříve sídlilo mimo jiné železniční učiliště, chátral.

Alfons Mucha se narodil 24. července v Ivančicích a zemřel 14. července 1939 v Praze ve věku 78 let.

Související

slovanská epopej

Slovanská epopej nepatří Praze. Nesplnila podmínku malíře Muchy, konstatoval soud

Praha není vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej, rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu 1, který vyhověl žalobě příbuzného malíře Alfonse Muchy na určení vlastnictví. Rozsudek není pravomocný, město se proti němu odvolá. Malířův příbuzný John Mucha tvrdí, že se Praha vlastníkem obrazů nikdy nestala, protože nesplnila autorovu podmínku vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory.
slovanská epopej

Slovanská epopej nepatří Praze, rozhodl soud

Praha není vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej, rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu 1, který vyhověl žalobě příbuzného malíře Alfonse Muchy na určení vlastnictví. Rozsudek ještě není pravomocný, město se proti němu odvolá. Malířův příbuzný John Mucha tvrdí, že se Praha vlastníkem obrazů nikdy nestala, protože nesplnila autorovu podmínku vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory.

Více souvisejících

slovanská epopej Praha Galerie hlavního města Prahy kultura

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy