Dynastie srovnatelná se Vsetínem. Třinec vyhrál čtvrtý extraligový titul v řadě za sebou

V pátek hokejisté Třince ukončili jubilejní 30. sezónu Tipsport Extraligy, kterou po roce opět ovládli. Navzdory tomu, že od začátku sezóny už je netrénuje strůjce předešlých úspěchů Václav Varaďa, ale bývalý kouč Olomouce Zdeněk Moták. Tomu se podařilo navázat a ziskem čtvrtého titulu v řadě se postaral o to, že třinecká dynastie může být srovnávána s tou vsetínskou z 90. let. O vítězný gól v šestém finálovém zápase s Hradcem Králové se postaral téměř tři minuty před koncem Libor Hudáček. 

Na první gól v pátečním šestém finále si museli fanoušci v třinecké Werk Areně počkat do 14. minuty, kdy se o něj postaral Martin Marinčin, který osamocený využil přihrávky Daniela Voženílka a s pomocí tyče dopravil puk do sítě. Slezané tak navázali na úvodní nápor, kdy Machovského nenechali vydechnout Adámek, Roman a Doudera. Do úvodního třineckého gólu však měli své šance i hradečtí, ovšem Perret zblízka branku netrefil. Východočeši mohli odejít do kabin na první pauzu značně spokojenější, kdyby ovšem v 19. minutě svou brejkovou příležitost proměnil v gól Radovan Pavlík. 

Čtyři minuty po začátku druhé třetiny se do další šance dostali domácí, konkrétně Hrňa, k němuž se kotouč odrazil a následně hledal Vránu v předbrankovém prostoru. Třinecký kapitán si však tehdy na gólmana Machovského nepřišel.  Proti tomuto muži s maskou neuspěl následně ani Marinčin, jenž byl tentokrát vychytán ramenem. Ve 36. minutě zápasu sudí potrestali Werekův faul, přičemž se jednalo o jedinou početní výhodu v utkání. Třinečtí ji však využít nedokázali, přestože měli několik příležitostí. 

A tak tedy přišel trest ve 47. minutě. To totiž hradečtí dokázali vyrovnat, když propálil Kacetla Rosandič, jenž využil postavení Filipa Pavlíka před třineckým brankářem. A zmiňovaný Filip Pavlík se mohl zanedlouho zapsat sám mezi střelce, kdyby ale po své individuální akci překonal Kacetla. Ale ani na druhé straně nebyl úspěšný ve své šanci Hrňa, který pro změnu nevyužil přečíslení dva na jednoho. 

Hradečtí nabuzeni svým gólovým úspěchem chtěli duel pochopitelně ještě do závěrečné sirény otočit a tím tak finálovou sérii opět protáhnout. Jenomže třineckého fantoma v brance Kacetla Eberle nepřekonal. Nakonec ale Třinec řekl rázně ne tomu, aby se finálová série vrátila zpět do Hradce. Tři minuty před koncem totiž z ostrého úhlu překonal Machovského Hudáček a rozjásal tím zaplněnou arénu - 2:1 pro Třinec. 

I když se pak hosté snažili duel zdramatizovat i s pomocí hry bez brankáře, nakonec to byli domácí, kteří do konce zápasu ještě dvakrát poslali puk do odkryté svatyně, přičemž se to postupně podařilo Nestrašilovi a Daňovi. 

Třinec se tak mohl radovat ze svého čtvrtého mistrovského titulu v řadě a celkově pátého. Tento titul byl ale pro ně nejtěžší, především proto, že se k němu probojovali až z předkola, coby první tým v historii českého play-off. 

Finále play-off hokejové extraligy - 6. Zápas (28.4.2023):

HC Oceláři Třinec - Mountfield Hradec Králové 4:1 (1:0, 0:0, 3:1) 

Branky a nahrávky: 14. Marinčin (D. Voženílek), 57. L. Hudáček (D. Voženílek, Nestrašil), 59. Nestrašil (J. Jeřábek), 59. Daňo (P. Vrána, Smith) - 47. Rosandič (F. Pavlík). Rozhodčí: Hribik, Šír - Hynek, J. Ondráček II. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2 

Sestavy: 

Třinec: Kacetl - Marinčin, Smith, Čukste, J. Jeřábek, Marian Adámek, Doudera - M. Růžička, Marcinko, Daňo - L. Hudáček, D. Voženílek, Nestrašil - Kurovský, Miloš Roman, Dravecký - Hrňa, P. Vrána, Chmielewski. Trenér: Moták

Hradec Králové: Machovský - McCormack, Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík, Rosandič - Werek, Miškář, R. Pavlík - Jergl, Lalancette, Perret - Okuliar, Kevin Klíma, Zachar - Pilař, Lev, Eberle - Smoleňák. Trenér: T. Martinec 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

hokej extraliga, hokej ČR HC Oceláři Třinec

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 41 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy