Legenda Gretzky vyzývá k vyloučení Ruska na MS dvacítek. Zastal se Ovečkina

K budoucnosti ruských hokejistů na mezinárodních sportovních akcích se po čtvrtečním vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vyjádřil v zámoří i jedna z největších hokejových legend Wayne Gretzky. Ten by nejraději neviděl ruské mladíky na mistrovství světa dvacítek, zároveň se pak vyjádřil smířlivým tónem k největší hvězdě kanadsko-americkéb NHL Alexandera Ovečkina.

Pro televizi TNT, pro kterou Gretzky pracuje coby hokejový expert, se nechal slyšet následovně: "Všichni se shodneme na tom, že tohle je nesmyslná válka."

"Mluvil jsem s několika chlápky, kteří na Ukrajině žijí. Vypadá to u nich tak, že čtrnáct hodin jedou s rodinou pryč z Kyjeva, vysadí ji a pak se sami vracejí zpátky. Berou si pušky a další zbraně, aby bránili svoje město,"vyprávěl dále bývalý kanadský hokejista.

Ten také vyzdvihl postoj Polska, jehož fotbalová asociace se rozhodla nehrát duel proti Rusku. "Udělalo mi radost, když fotbalová reprezentace Polska přišla s tím, že proti Rusům nenastoupí," řekl.

Rád by, kdyby se na juniorském MS z důvodu ruské invaze neobjevili ruští mladíci "Na juniorském mistrovství je hrát nenecháme. Podle mě jako Kanaďané musíme přijít s tímto stanoviskem, jestliže je dějištěm turnaje Edmonton," vyzývá Gretzky. Jen pro připomenutí. Letos v létě se má uskutečnit junorské MS, jež bylo konncem loňského roku zrušené během této akce kvůli covidu. Navzdory myšlenkám o tom, že by se mělo uskutečnit někde v Evropě, se nakonec dějiště tohoto ročníku nikam nepřesune a opět se bude hrát v Kanadě.

Veiikým tématem za velkou louží je, jakým způsobem se vyjádřil k celé situaci ruský hokejista Alexandr Ovečkin. Tento šestatřicetiletý útočník Washingtonu Capitals totiž ve svém prohlášení mluvil o Vladimiru Putinovi jako o svém prezidentovi. Na páteční tiskové konferenci se snažil být navzdory předchozí neskrývané podpory Putina neutrální. "Je to můj prezident, ale já nejsem politik, jsem sportovec," sdělil konkrétně a pokračoval: "Prosím, už žádné válčení. Je těžké to sledovat, snad to všechno brzy skončí. Nezáleží na tom, kdo je ve válce, Rusko, Ukrajina, jiné země. Tenhle svět musí žít v míru."

Na Ovečkinova slova o Putinovi přišla ostrá reakce z úst jiné hokejové legendy, která se zapsala do historie NHL, bývalého brankáře Dominika Haška. "Cože? Není jen alibistou, ale je to i srab a lhář. Každý dospělý v Evropě ví, že Putin je šílený vrah a Rusko vede agresivní válku proti svobodné zemi a jejím lidem. NHL by měla okamžitě pozastavit smlouvy," napsal kriticky na svém twitterovém účtu.

To Gretzky našel pro Ovečkinovo vyjádření pochopení. "To, co se děje, nemá na svědomí Alex, ale někdo jiný," uvedl.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 26 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy