Proč bychom si neměli čichat k jídlu ve chvíli, kdy máme podezření, že by mohlo být zkažené? Zatímco některé mikroby při množení vypouštějí svůj charakteristický zápach – například kvasinky, jiné nejsou cítit vůbec. A právě ty bývají nejnebezpečnější.
Některé mikroby při svém růstu skutečně způsobují zápach. Například kvasinky při kynutí těsta. Mikroby můžeme cítit i v našem ranním dechu nebo když „vypustíme plyn“. „Tyto plyny vznikají, když mikrobiální populace rostou a jsou stále početnější – když metabolismus každého mikrobiálního obyvatele přeměňuje uhlík a další prvky na zdroje energie nebo stavební kameny pro vlastní buněčnou strukturu,“ líčí server The Conversation s odvoláním na evropské vědce.
Jenže některé mikroby zápach nevypouštějí, často to bývají právě ty nejnebezpečnější. Bakterie listérie nebo salmonelózy cítit nejsou vůbec, ať jsou rozmnožené, jak chtějí. „I kdyby byly přítomny – a riziko je naštěstí relativně nízké – tyto bakterie by se v potravině pravděpodobně nacházely v tak malém množství, že by jakákoli metabolická činnost (a následně produkce zápachu) byla pro náš nos zcela nepostřehnutelná.“
Salmonelózu v sobě může mít i rajče. Pokud ho vytáhneme z lednice a pokoušíme se čichem zjistit, zda mu něco není, tak salmonelu rozhodně nezjistíme. „Pokud se tento patogen na rajčeti vůbec vyskytoval, pravděpodobně se do něj dostal kontaminovanou vodou na farmě, když rajče rostlo, takže není na povrchu rajčete, ale uvnitř rajčete a je dvojnásob nemožné ho ucítit,“ pokračuje Convesation.
A pokud bychom dokázali například bakterie listérie cítit, rozhodně by se nelišily od svých „neškodnějších“ příbuzných. Lépe řečeno těch, které nám po přičichnutí nezpůsobí žádné zdravotní potíže.
Vhodnější je tedy věnovat pozornost dostatečné tepelné úpravě jídla a šetřit s ním tak, aby nemělo šanci se kazit. Doporučení jsou většinou napsaná na obalech. Výrobci uvádějí kromě dat spotřeby také teplotu, v níž se potraviny mají skladovat. Většina z nás asi už zpaměti zná, že mléko není dobré nechávat otevřené v lednici po dobu delší tří dnů.
Související
I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?
Zdražování potravin se daří ustát i Burger Kingu. Chystá nové akce, aby zákazníkům vyšel vstříc
Aktuálně se děje
před 32 minutami
Trumpova politika Ameriky na prvním místě: Jaké bude mít globální důsledky?
před 1 hodinou
Nemám vůbec strach. Trump bude problém, ale pro zločince, říkají migranti v USA
před 2 hodinami
Temná stránka války na Ukrajině: Veteráni v Rusku prolévají krev, společnost se jich bojí
před 3 hodinami
Odpověď těm, co jednají s Putinem. Masivní útok na Ukrajinu byl vzkaz Scholzovi a Trumpovi, míní Kyjev
před 4 hodinami
Rusko tlačí Ukrajinu do kouta. Samo ale čelí vážným problémům
před 4 hodinami
Lidé na Národní třídě vypískali Rakušana. Pavel zpytoval svědomí
před 5 hodinami
Rusko v noci provedlo největší útok za celý podzim. Zasáhlo obytné budovy i obchody, Kyjev sčítá mrtvé
před 6 hodinami
Češi slaví 17. listopad. Pavlovi poděkovali i na něj křičeli
před 7 hodinami
Den, který navždy změnil Česko. 17. listopad odstartoval odpor Čechů proti komunistickému režimu
před 7 hodinami
35 let po sametové revoluci potřebuje Česko další transformaci
před 8 hodinami
Počasí bude příští týden jak na houpačce. Přijdou mrazy i citelné oteplení
včera
Hradecký asistent Vácha zná trest za rasismus. Vedle dvouměsíční stopky zaplatí 40 000 korun
včera
Slovácko představilo nového trenéra Smetanu. Přišel z Ružomberoku za 100 000 eur
Aktualizováno včera
Ve StarDance padla první třicítka. Soutěž opustila Jana Paulová
včera
COP29 selhal, oči se upírají k summitu G20. Jednejte, nebo přijde zkáza, vyzvala státy OSN
včera
Sbohem, X, vítej, Bluesky. Nad Muskovou sociální sítí se stahují mračna, čelí hromadnému exodu
včera
Svět se učí od Ukrajiny. Válka proti Rusku přináší zkušenosti, do světa je posílá malý tým vojáků
včera
Mír za každou cenu? Bývalý Trumpův poradce prozradil, jak chce dosáhnout konce války
včera
Ruské jednotky v Doněcké oblasti obsadily další vesnice
včera
Německé lékařství v krizi. Situace se zhoršuje každým rokem
Německý zdravotnický sektor čelí největšímu nedostatku kvalifikovaných pracovníků, což má zásadní dopad na efektivitu a dostupnost zdravotní péče.
Zdroj: Libor Novák