Proč bychom si neměli čichat k jídlu ve chvíli, kdy máme podezření, že by mohlo být zkažené? Zatímco některé mikroby při množení vypouštějí svůj charakteristický zápach – například kvasinky, jiné nejsou cítit vůbec. A právě ty bývají nejnebezpečnější.
Některé mikroby při svém růstu skutečně způsobují zápach. Například kvasinky při kynutí těsta. Mikroby můžeme cítit i v našem ranním dechu nebo když „vypustíme plyn“. „Tyto plyny vznikají, když mikrobiální populace rostou a jsou stále početnější – když metabolismus každého mikrobiálního obyvatele přeměňuje uhlík a další prvky na zdroje energie nebo stavební kameny pro vlastní buněčnou strukturu,“ líčí server The Conversation s odvoláním na evropské vědce.
Jenže některé mikroby zápach nevypouštějí, často to bývají právě ty nejnebezpečnější. Bakterie listérie nebo salmonelózy cítit nejsou vůbec, ať jsou rozmnožené, jak chtějí. „I kdyby byly přítomny – a riziko je naštěstí relativně nízké – tyto bakterie by se v potravině pravděpodobně nacházely v tak malém množství, že by jakákoli metabolická činnost (a následně produkce zápachu) byla pro náš nos zcela nepostřehnutelná.“
Salmonelózu v sobě může mít i rajče. Pokud ho vytáhneme z lednice a pokoušíme se čichem zjistit, zda mu něco není, tak salmonelu rozhodně nezjistíme. „Pokud se tento patogen na rajčeti vůbec vyskytoval, pravděpodobně se do něj dostal kontaminovanou vodou na farmě, když rajče rostlo, takže není na povrchu rajčete, ale uvnitř rajčete a je dvojnásob nemožné ho ucítit,“ pokračuje Convesation.
A pokud bychom dokázali například bakterie listérie cítit, rozhodně by se nelišily od svých „neškodnějších“ příbuzných. Lépe řečeno těch, které nám po přičichnutí nezpůsobí žádné zdravotní potíže.
Vhodnější je tedy věnovat pozornost dostatečné tepelné úpravě jídla a šetřit s ním tak, aby nemělo šanci se kazit. Doporučení jsou většinou napsaná na obalech. Výrobci uvádějí kromě dat spotřeby také teplotu, v níž se potraviny mají skladovat. Většina z nás asi už zpaměti zná, že mléko není dobré nechávat otevřené v lednici po dobu delší tří dnů.
Související
Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ
Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani
Aktuálně se děje
včera
Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel
včera
USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska
včera
Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“
včera
Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí
včera
„Udeřte je do obličeje,“ radí Lukašenko běloruským sportovcům před olympiádou
včera
Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA
včera
V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život
včera
V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině
včera
Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy
včera
Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie
včera
V Číně se zřítila dálnice. Zemřely desítky lidí
včera
Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny
včera
Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho
včera
Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil
Aktualizováno včera
Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek
včera
Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?
včera
Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině
včera
Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň
včera
Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?
včera
Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu
Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.
Zdroj: Libor Novák