Věděli jste, že obyčejné brambory mají svůj mezinárodní den? Ten připadá každoročně na 30. května. Brambory v našich zemích tvořily od 18. století základní součást jídelníčku všech společenských vrstev a dokonce mnohokrát zabránily hladomorům či epidemiím. Brambory se nejedly pouze jako příloha, ale vařily se z nich i speciální pokrmy.
Brambory patří mezi významné zemědělské plodiny a objevují se velice často v našem jídelníčku. Jejich pěstování je poměrně nenáročné, a proto se u nás těší od 18. století značné oblibě. Do té doby se na našem území prakticky nejedly, tehdy a v následujícím století naopak dokonce dokázaly zabránit hladomorům nebo epidemiím. Říká se, že právě díky těmto plodinám se podařilo téměř vymýtit kurděje, tedy onemocnění související s nedostatečnou stravou.
Zlatý věk brambor v našich zemích nastal v průběhu 19. století. To se na ně již přestalo pohlížet jako na něco „cizího, pohanského a škodlivého“, ale jako na chutnou a výživnou plodinu. Tehdy se bramborám říkalo erteple, zemojablíčka nebo zemčátka. Pod těmito označeními bychom je našli v dobových kuchařských knihách včetně té od slavné Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato kuchařka zaznamenala značné množství bramborových receptů.
Rettigová připravovala brambory klasicky jako přílohu k masitým pokrmům, a to vařené, v podobě kaše nebo salátu. Dále k masu podávala bramborové knedlíky, šišky nebo placky. Všechny bramborové přílohy mívaly společnou vlastnost: vždy byly řádně promaštěny rozpuštěným sádlem a většinou i zasypány osmaženou slaninou nebo cibulkou. Občas se vařené brambory nebo placky doplnily něčím malým, a pak mohly posloužit i jako hlavní chod, což se těšilo velké oblibě až do 20. století. Stačilo k bramborám na různé způsoby přidat trochu zelí, posypat je strouhaným sýrem, zalít smetanou nebo k nim servírovat kousek slaniny, a hned vznikl vydatný pokrm!.
Základ každého chodu tvořila polévka, ta bramborová se dělala v několika variantách, které se od sebe lišily dle přidaných ingrediencí, což bývala kořenová zelenina, uzenina, rozšlehaná vejce, houby a různé koření. Polévka se mohla zahustit moukou nebo kyselou smetanou. Magdalena Dobromila Rettigová z brambor připravovala i speciální zavářky do polévek, a to knedlíčky nebo svítek. Knedlíčky se chystaly z másla, mouky, vaječných žloutků, nastrouhaných brambor, nasekané petrželky a špetky soli. Vše se utřelo v míse a pak se malou lžičkou tvarovaly knedlíčky, které se kladly do vroucího vývaru. Na bramborový svítek se používaly vařené brambory. Ty se rozmačkaly, utřely s máslem, vaječnými žloutky, pár lžícemi smetany a mouky. Do směsi se jemně vmíchal sníh z vaječných bílků a pak se dala péct. Svítek se následně nakrájel na kostičky, dal na talíř a zalil horkým vývarem.
Bramborové pokrmy byly vždy velice oblíbené, protože patřily k těm snadným a levným. Často se dělaly zapečené brambory na nejrůznější způsoby. Plátky předvařených brambor se třeba skládaly do pekáčku s plátky vařených vajec, okořenily, zalily mlékem a rozšlehaným vajíčkem, a vše se dozlatova upeklo. Oblíbené byly i bramborové knedlíky plněné slaninou nebo zelím, které se vařily nebo pekly. Se slaninou a zelím se také podávaly bramborové halušky, ty musely být vždy řádně promaštěné. Jednoduchý a chutný recept na bramborový pokrm zvaný „houbovec se zemčátky“ zaznamenala již zmíněná Magdalena Dobromila Rettigová:
„Rozkrájej drobně mladinké hříbky, osol je a nech je na másle dusit se zelenou petruželí a trochou pepře. Potom uvař mladá zemčátka na polovic a rozkrájej je na lístky. Nyní vymaž mísu nebo kuthánek novým máslem, dej vespod vrstvu zemčatových lístků, na ty vrstvu houbiček, pak zase vrstvu zemčátek a zase houbičky, až jest vše na míse; navrch se to musí přikrejt pořádně urovnanými zemčatovými lístky. Načež rozkloktej dvě nebo tři celé vejce v žejdlíku smetany, osol to trochu, polej tím ten houbovec, poklaď ho povrchu kouštínkami nového másla a nech ho v troubě hezky vypect; smetana však nesmí přes něj přesahovat, sice by se rozblebtal. Na tabuli se dá s mísou nebo s kuthánkem.“
Již před sto lety si lidé pochutnávali na smažených brambůrcích, které se ve velkém konzumují i dnes. Tehdy se jim říkalo „bramborové chrupinky“ nebo „brambory na francouzský způsob“. Dříve se ovšem jedly čerstvě usmažené, ještě teplé, a mnohdy se podávaly posypané nastrouhaným sýrem a se zeleninovým salátem, nejčastěji okurkovým.
Z brambor se připravovaly překvapivě i sladké pokrmy a dezerty. Rettigová kupříkladu vařila sladký bramborový pudink. Nejprve utřela máslo s vaječnými žloutky, k tomu přidala nastrouhané vařené brambory, citronovou kůru, sníh z bílků, skořici a cukr. Směs nalila do speciální pudinkové formy a vařila v páře asi hodinu a poté ještě zhruba čtvrt hodiny nechala dopéct v troubě. Hotový pudink se vyklopil z formy a podával se sladkou omáčkou připravenou z červeného vína a malinové šťávy. Ze sladkých pokrmů se z brambor dělal rovněž nákyp. Ingredience i základní příprava byla stejná jako v případě pudinku. Směs se ovšem nevařila v páře, ale pekla dozlatova v pekáčku a po upečení se řádně pocukrovaná servírovala.
Ze začátku minulého století se dochoval v „úsporné kuchařce“ Anuše Kejřové recept na „bramborový dort“:
„V míse umícháme 5 žloutků s 12 dkg cukru, jako příchuť přidáme citronovou kůru a šťávu. Do umíchaného těsta přidáme po částech 18 dkg vařených, lisovaných a prochladlých brambor a naposled zároveň se sněhem zamícháme 6 dkg opražených, loupaných, strouhaných oříšků. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme 1 dkg mouky, těsto do ní vlijeme a zvolna pečeme asi půl hodiny. Upečený a prochladlý rozřízneme; potřeme marmeládou a polijeme citronovou nebo rumovou polevou.“
Související
Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb
Svaz: Kvůli růstu cen energií lze očekávat vyšší ceny brambor
Brambory , potraviny jídlo , recepty, vaření
Aktuálně se děje
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
včera
Co si myslí Evropané? Bojí se války a Trumpa vnímají jako nepřítele
včera
Eurovize čelí nejtěžšímu rozhodnutí v historii: Rozhodne, zda vyhodí Izrael
včera
Putin nezahálí. Po neúspěšném jednání o Ukrajině míří do Indie
včera
Cesta k míru na Ukrajině je nejistá, varuje Trump. Američtí vyslanci chystají setkání s kyjevským představitelem
včera
Proč rozhovory dosud nic nepřinesly? Putin na mír nespěchá, užívá si pocit, že se ho svět doprošuje
včera
Počasí na některých místech potrápí řidiče, avizovali meteorologové
3. prosince 2025 21:58
Na Štědrý den půjde nakoupit i letos. Jeden z řetězců ale bude pokračovat v tradici
3. prosince 2025 21:07
Bývalý princ Andrew je bez dvou dalších poct. Ztrácí status rytíře
3. prosince 2025 19:54
Metro zastavila vážná nehoda. Mladá žena spadla pod soupravu
Vážný incident se v úterý stal na lince A pražského metra. Ve stanici Hradčanská spadla pod soupravu mladá žena, která utrpěla vážná zranění. Zřejmě šlo o pokus o sebevraždu. Událost ovlivnila provoz na zmíněné lince.
Zdroj: Jan Hrabě