Věděli jste, že obyčejné brambory mají svůj mezinárodní den? Ten připadá každoročně na 30. května. Brambory v našich zemích tvořily od 18. století základní součást jídelníčku všech společenských vrstev a dokonce mnohokrát zabránily hladomorům či epidemiím. Brambory se nejedly pouze jako příloha, ale vařily se z nich i speciální pokrmy.
Brambory patří mezi významné zemědělské plodiny a objevují se velice často v našem jídelníčku. Jejich pěstování je poměrně nenáročné, a proto se u nás těší od 18. století značné oblibě. Do té doby se na našem území prakticky nejedly, tehdy a v následujícím století naopak dokonce dokázaly zabránit hladomorům nebo epidemiím. Říká se, že právě díky těmto plodinám se podařilo téměř vymýtit kurděje, tedy onemocnění související s nedostatečnou stravou.
Zlatý věk brambor v našich zemích nastal v průběhu 19. století. To se na ně již přestalo pohlížet jako na něco „cizího, pohanského a škodlivého“, ale jako na chutnou a výživnou plodinu. Tehdy se bramborám říkalo erteple, zemojablíčka nebo zemčátka. Pod těmito označeními bychom je našli v dobových kuchařských knihách včetně té od slavné Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato kuchařka zaznamenala značné množství bramborových receptů.
Rettigová připravovala brambory klasicky jako přílohu k masitým pokrmům, a to vařené, v podobě kaše nebo salátu. Dále k masu podávala bramborové knedlíky, šišky nebo placky. Všechny bramborové přílohy mívaly společnou vlastnost: vždy byly řádně promaštěny rozpuštěným sádlem a většinou i zasypány osmaženou slaninou nebo cibulkou. Občas se vařené brambory nebo placky doplnily něčím malým, a pak mohly posloužit i jako hlavní chod, což se těšilo velké oblibě až do 20. století. Stačilo k bramborám na různé způsoby přidat trochu zelí, posypat je strouhaným sýrem, zalít smetanou nebo k nim servírovat kousek slaniny, a hned vznikl vydatný pokrm!.
Základ každého chodu tvořila polévka, ta bramborová se dělala v několika variantách, které se od sebe lišily dle přidaných ingrediencí, což bývala kořenová zelenina, uzenina, rozšlehaná vejce, houby a různé koření. Polévka se mohla zahustit moukou nebo kyselou smetanou. Magdalena Dobromila Rettigová z brambor připravovala i speciální zavářky do polévek, a to knedlíčky nebo svítek. Knedlíčky se chystaly z másla, mouky, vaječných žloutků, nastrouhaných brambor, nasekané petrželky a špetky soli. Vše se utřelo v míse a pak se malou lžičkou tvarovaly knedlíčky, které se kladly do vroucího vývaru. Na bramborový svítek se používaly vařené brambory. Ty se rozmačkaly, utřely s máslem, vaječnými žloutky, pár lžícemi smetany a mouky. Do směsi se jemně vmíchal sníh z vaječných bílků a pak se dala péct. Svítek se následně nakrájel na kostičky, dal na talíř a zalil horkým vývarem.
Bramborové pokrmy byly vždy velice oblíbené, protože patřily k těm snadným a levným. Často se dělaly zapečené brambory na nejrůznější způsoby. Plátky předvařených brambor se třeba skládaly do pekáčku s plátky vařených vajec, okořenily, zalily mlékem a rozšlehaným vajíčkem, a vše se dozlatova upeklo. Oblíbené byly i bramborové knedlíky plněné slaninou nebo zelím, které se vařily nebo pekly. Se slaninou a zelím se také podávaly bramborové halušky, ty musely být vždy řádně promaštěné. Jednoduchý a chutný recept na bramborový pokrm zvaný „houbovec se zemčátky“ zaznamenala již zmíněná Magdalena Dobromila Rettigová:
„Rozkrájej drobně mladinké hříbky, osol je a nech je na másle dusit se zelenou petruželí a trochou pepře. Potom uvař mladá zemčátka na polovic a rozkrájej je na lístky. Nyní vymaž mísu nebo kuthánek novým máslem, dej vespod vrstvu zemčatových lístků, na ty vrstvu houbiček, pak zase vrstvu zemčátek a zase houbičky, až jest vše na míse; navrch se to musí přikrejt pořádně urovnanými zemčatovými lístky. Načež rozkloktej dvě nebo tři celé vejce v žejdlíku smetany, osol to trochu, polej tím ten houbovec, poklaď ho povrchu kouštínkami nového másla a nech ho v troubě hezky vypect; smetana však nesmí přes něj přesahovat, sice by se rozblebtal. Na tabuli se dá s mísou nebo s kuthánkem.“
Již před sto lety si lidé pochutnávali na smažených brambůrcích, které se ve velkém konzumují i dnes. Tehdy se jim říkalo „bramborové chrupinky“ nebo „brambory na francouzský způsob“. Dříve se ovšem jedly čerstvě usmažené, ještě teplé, a mnohdy se podávaly posypané nastrouhaným sýrem a se zeleninovým salátem, nejčastěji okurkovým.
Z brambor se připravovaly překvapivě i sladké pokrmy a dezerty. Rettigová kupříkladu vařila sladký bramborový pudink. Nejprve utřela máslo s vaječnými žloutky, k tomu přidala nastrouhané vařené brambory, citronovou kůru, sníh z bílků, skořici a cukr. Směs nalila do speciální pudinkové formy a vařila v páře asi hodinu a poté ještě zhruba čtvrt hodiny nechala dopéct v troubě. Hotový pudink se vyklopil z formy a podával se sladkou omáčkou připravenou z červeného vína a malinové šťávy. Ze sladkých pokrmů se z brambor dělal rovněž nákyp. Ingredience i základní příprava byla stejná jako v případě pudinku. Směs se ovšem nevařila v páře, ale pekla dozlatova v pekáčku a po upečení se řádně pocukrovaná servírovala.
Ze začátku minulého století se dochoval v „úsporné kuchařce“ Anuše Kejřové recept na „bramborový dort“:
„V míse umícháme 5 žloutků s 12 dkg cukru, jako příchuť přidáme citronovou kůru a šťávu. Do umíchaného těsta přidáme po částech 18 dkg vařených, lisovaných a prochladlých brambor a naposled zároveň se sněhem zamícháme 6 dkg opražených, loupaných, strouhaných oříšků. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme 1 dkg mouky, těsto do ní vlijeme a zvolna pečeme asi půl hodiny. Upečený a prochladlý rozřízneme; potřeme marmeládou a polijeme citronovou nebo rumovou polevou.“
Související
Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb
Svaz: Kvůli růstu cen energií lze očekávat vyšší ceny brambor
Brambory , potraviny jídlo , recepty, vaření
Aktuálně se děje
včera
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
včera
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
včera
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
včera
Top 5 jídel na silvestrovskou party: rychle a chutně
včera
Trump jmenoval nového vyslance pro Grónsko. Má obyvatele přesvědčit, aby se připojili k USA
včera
Trump také sdílí naši lásku k mladým dívkám, píše se v dopise, který zřejmě poslal Epstein
včera
Ukrajinští muži riskují smrt v horách, aby se vyhnuli frontové linii. Nikdo podle nich už nechce mír
včera
USA zveřejnily nové dokumenty z vyšetřování Epsteina. O Trumpovi se v nich píše víc než dřív
včera
Putin odvolal den před Vánoci ruského velvyslance v Česku. Nahradí ho Ponomarjovová
včera
Počasí na Vánoce bude mrazivé, místy napadne 20 cm sněhu. Meteorologové vydali výstrahu
včera
Vzdám se Agrofertu navždy, tvrdil Babiš. Ukázalo se, že to není pravda
včera
Jsme ochotni právně zakotvit, že nezaútočíme na EU a NATO, tvrdí Rusko. Pak si ale nadiktovalo podmínky
včera
Trumpův účet, Trumpův institut, teď třída Trump. Prezident USA po sobě nechal pojmenovat i Kennedyho centrum
včera
Trump oznámil plány na vybudování "zlaté flotily". Třída Trump mají být největší lodě na světě
včera
Počasí zase začne připomínat zimu, ukazuje dlouhodobý výhled
22. prosince 2025 21:58
Vánoce omezí vlakovou dopravu. Cestující si musí dát pozor na omezení
22. prosince 2025 21:04
Novým trenérem české fotbalové reprezentace je velezkušený Miroslav Koubek
22. prosince 2025 19:57
Bude se propouštět, rozhodla vláda. Babiš ale odmítá, že jde o čistky
Aktualizováno 22. prosince 2025 19:10
Turek u Pavla nepochodil. Prezident je připraven ho nejmenovat
22. prosince 2025 17:56
Zemřel hitmaker Chris Rea, podlehl krátké nemoci
Světovou hudební scénou otřásla smutná zpráva. Ve věku 74 let zemřel britský hitmaker Chris Rea, který opakovaně zavítal i do České republiky. Hudebník podle rodiny podlehl krátkému onemocnění.
Zdroj: Lucie Podzimková