Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?

Věděli jste, že obyčejné brambory mají svůj mezinárodní den? Ten připadá každoročně na 30. května. Brambory v našich zemích tvořily od 18. století základní součást jídelníčku všech společenských vrstev a dokonce mnohokrát zabránily hladomorům či epidemiím. Brambory se nejedly pouze jako příloha, ale vařily se z nich i speciální pokrmy. 

Brambory patří mezi významné zemědělské plodiny a objevují se velice často v našem jídelníčku. Jejich pěstování je poměrně nenáročné, a proto se u nás těší od 18. století značné oblibě. Do té doby se na našem území prakticky nejedly, tehdy a v následujícím století naopak dokonce dokázaly zabránit hladomorům nebo epidemiím. Říká se, že právě díky těmto plodinám se podařilo téměř vymýtit kurděje, tedy onemocnění související s nedostatečnou stravou.

Zlatý věk brambor v našich zemích nastal v průběhu 19. století. To se na ně již přestalo pohlížet jako na něco „cizího, pohanského a škodlivého“, ale jako na chutnou a výživnou plodinu. Tehdy se bramborám říkalo erteple, zemojablíčka nebo zemčátka. Pod těmito označeními bychom je našli v dobových kuchařských knihách včetně té od slavné Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato kuchařka zaznamenala značné množství bramborových receptů.

Rettigová připravovala brambory klasicky jako přílohu k masitým pokrmům, a to vařené, v podobě kaše nebo salátu. Dále k masu podávala bramborové knedlíky, šišky nebo placky. Všechny bramborové přílohy mívaly společnou vlastnost: vždy byly řádně promaštěny rozpuštěným sádlem a většinou i zasypány osmaženou slaninou nebo cibulkou. Občas se vařené brambory nebo placky doplnily něčím malým, a pak mohly posloužit i jako hlavní chod, což se těšilo velké oblibě až do 20. století. Stačilo k bramborám na různé způsoby přidat trochu zelí, posypat je strouhaným sýrem, zalít smetanou nebo k nim servírovat kousek slaniny, a hned vznikl vydatný pokrm!.

Základ každého chodu tvořila polévka, ta bramborová se dělala v několika variantách, které se od sebe lišily dle přidaných ingrediencí, což bývala kořenová zelenina, uzenina, rozšlehaná vejce, houby a různé koření. Polévka se mohla zahustit moukou nebo kyselou smetanou. Magdalena Dobromila Rettigová z brambor připravovala i speciální zavářky do polévek, a to knedlíčky nebo svítek. Knedlíčky se chystaly z másla, mouky, vaječných žloutků, nastrouhaných brambor, nasekané petrželky a špetky soli. Vše se utřelo v míse a pak se malou lžičkou tvarovaly knedlíčky, které se kladly do vroucího vývaru. Na bramborový svítek se používaly vařené brambory. Ty se rozmačkaly, utřely s máslem, vaječnými žloutky, pár lžícemi smetany a mouky. Do směsi se jemně vmíchal sníh z vaječných bílků a pak se dala péct. Svítek se následně nakrájel na kostičky, dal na talíř a zalil horkým vývarem.

Bramborové pokrmy byly vždy velice oblíbené, protože patřily k těm snadným a levným. Často se dělaly zapečené brambory na nejrůznější způsoby. Plátky předvařených brambor se třeba skládaly do pekáčku s plátky vařených vajec, okořenily, zalily mlékem a rozšlehaným vajíčkem, a vše se dozlatova upeklo. Oblíbené byly i bramborové knedlíky plněné slaninou nebo zelím, které se vařily nebo pekly. Se slaninou a zelím se také podávaly bramborové halušky, ty musely být vždy řádně promaštěné. Jednoduchý a chutný recept na bramborový pokrm zvaný „houbovec se zemčátky“ zaznamenala již zmíněná Magdalena Dobromila Rettigová:

„Rozkrájej drobně mladinké hříbky, osol je a nech je na másle dusit se zelenou petruželí a trochou pepře. Potom uvař mladá zemčátka na polovic a rozkrájej je na lístky. Nyní vymaž mísu nebo kuthánek novým máslem, dej vespod vrstvu zemčatových lístků, na ty vrstvu houbiček, pak zase vrstvu zemčátek a zase houbičky, až jest vše na míse; navrch se to musí přikrejt pořádně urovnanými zemčatovými lístky. Načež rozkloktej dvě nebo tři celé vejce v žejdlíku smetany, osol to trochu, polej tím ten houbovec, poklaď ho povrchu kouštínkami nového másla a nech ho v troubě hezky vypect; smetana však nesmí přes něj přesahovat, sice by se rozblebtal. Na tabuli se dá s mísou nebo s kuthánkem.“

Již před sto lety si lidé pochutnávali na smažených brambůrcích, které se ve velkém konzumují i dnes. Tehdy se jim říkalo „bramborové chrupinky“ nebo „brambory na francouzský způsob“. Dříve se ovšem jedly čerstvě usmažené, ještě teplé, a mnohdy se podávaly posypané nastrouhaným sýrem a se zeleninovým salátem, nejčastěji okurkovým.

Z brambor se připravovaly překvapivě i sladké pokrmy a dezerty. Rettigová kupříkladu vařila sladký bramborový pudink. Nejprve utřela máslo s vaječnými žloutky, k tomu přidala nastrouhané vařené brambory, citronovou kůru, sníh z bílků, skořici a cukr. Směs nalila do speciální pudinkové formy a vařila v páře asi hodinu a poté ještě zhruba čtvrt hodiny nechala dopéct v troubě. Hotový pudink se vyklopil z formy a podával se sladkou omáčkou připravenou z červeného vína a malinové šťávy. Ze sladkých pokrmů se z brambor dělal rovněž nákyp. Ingredience i základní příprava byla stejná jako v případě pudinku. Směs se ovšem nevařila v páře, ale pekla dozlatova v pekáčku a po upečení se řádně pocukrovaná servírovala.

Ze začátku minulého století se dochoval v „úsporné kuchařce“ Anuše Kejřové recept na „bramborový dort“:

„V míse umícháme 5 žloutků s 12 dkg cukru, jako příchuť přidáme citronovou kůru a šťávu. Do umíchaného těsta přidáme po částech 18 dkg vařených, lisovaných a prochladlých brambor a naposled zároveň se sněhem zamícháme 6 dkg opražených, loupaných, strouhaných oříšků. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme 1 dkg mouky, těsto do ní vlijeme a zvolna pečeme asi půl hodiny. Upečený a prochladlý rozřízneme; potřeme marmeládou a polijeme citronovou nebo rumovou polevou.“

Související

Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 
Ilustrační foto

Svaz: Kvůli růstu cen energií lze očekávat vyšší ceny brambor

Cena brambor v obchodech i přímo u farmářů brzo stoupne hlavně kvůli růstu cen energií. Na pokrytí tuzemské poptávky bude potřeba dovézt zhruba 150.000 tun brambor ze zahraničí a dalších 100.000 tun v různých výrobcích z brambor. Novinářům to dnes řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Více souvisejících

Brambory potraviny jídlo recepty, vaření

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany

Rusové ani v den, kdy mají americký a ukrajinský prezident jednat o míru na Ukrajině, nevylučují válku s dalšími evropskými národy. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova sice Moskva nemá v úmyslu na kohokoliv útočit, ale je připravena na rozhodnou odvetu, pokud se Rusko stane terčem jakéhokoliv útoku.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Brigitte Bardotová

Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová

Světovou kinematografií otřásla po Vánocích smutná zpráva. Ve věku 91 let zemřela legendární francouzská filmová herečka a zpěvačka Brigitte Bardotová. Za dvě dekády úspěšné kariéry natočila desítky filmů, se šoubyznysem se překvapivě rozloučila už před čtyřicítkou. 

před 5 hodinami

Filip Turek dorazil za prezidentem Petrem Pavlem. (22.12.2025)

Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec

Česko se v roce, který se pomalu chýlí ke konci, dočkalo nové vlády v čele se staronovým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Součástí kabinetu ale stále není poslanec Filip Turek (Motoristé). Doufá však, že i přes výhrady nakonec bude prezidentem jmenován do funkce ministra životního prostředí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Prezident Trump v Mar-a-Lago.

"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině

Americký prezident Donald Trump dal v rozhovoru pro server Politico jasně najevo, kdo drží klíče k ukončení války na Ukrajině. Před plánovanou nedělní schůzkou s Volodymyrem Zelenským na Floridě Trump sebevědomě prohlásil, že jakýkoliv ukrajinský návrh má váhu pouze tehdy, pokud jej on sám posvětí. „On nemá nic, dokud to neschválím já. Takže uvidíme, s čím přijde,“ komentoval Trump Zelenského snahy o diplomatický průlom.

včera

Polsko rozmísťuje na hranici s Ruskem a Běloruskem protitankové zátarasy

Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry

Polsko se v reakci na rostoucí ruskou hrozbu rozhodlo k masivní investici do své bezpečnosti. Varšava plánuje během příštích čtyřiadvaceti měsíců vybudovat podél své východní hranice rozsáhlý systém protidronového opevnění v hodnotě přesahující dvě miliardy eur. Náměstek ministra obrany Cezary Tomczyk v rozhovoru pro deník The Guardian uvedl, že první části tohoto ochranného valu by mohly být funkční už za půl roku.

včera

Moskva

Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti

Ruská federace se s blížícím se čtvrtým rokem plnohodnotné invaze na Ukrajinu potýká s nečekaným vedlejším efektem své válečné politiky. Regiony bohaté na energetické suroviny, které tvoří hospodářskou páteř země, totiž doplácejí na konflikt nejvyššími lidskými i ekonomickými ztrátami. Kreml proměnil odlehlé oblasti v zásobárnu vojáků i peněz, čímž však paradoxně ohrožuje průmyslová odvětví, která Putinovu agresi financují.

včera

Donald Trump

Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie

Uplynulý rok 2025 se do dějin evropské ekonomiky zapíše jako období hlubokého otřesu a nejistoty. Server Politico jej popisuje jako jeden z nejvíce vyčerpávajících roků pro unijní obchod, kterému dominoval nevybíravý tlak staronového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten od svého lednového návratu do úřadu nešetřil na adresu Bruselu urážkami a označil Evropskou unii za uskupení vytvořené k parazitování na Americe, což následně podpořil zavedením nejtvrdších celních bariér za posledních sto let.

včera

Americká armáda, ilustrační fotografie

Revoluce ve válčení. USA podle expertů vytváří zbraně, které budou využívat umělou inteligenci

Americké ministerstvo války učinilo zásadní krok k transformaci moderního válčení spuštěním nové platformy GenAI.mil. Podle vojenské expertky Emelie Probasco představuje tento nástroj „kritický první krok“, který má americkým vojákům a civilním zaměstnancům Pentagonu umožnit bezpečné experimentování s umělou inteligencí přímo v jejich každodenní pracovní agendě.

včera

Demonstrace, ilustrační foto

Už nenadávají u mobilů. Hněv generace Z se v roce 2025 přetvořil a začal měnit svět

Rok 2025 se stal okamžikem, kdy se hněv generace Z převalil z displejů mobilních telefonů do ulic po celém světě. Od Káthmándú přes Jakartu až po Limu se mladí lidé narození na přelomu tisíciletí postavili zavedeným elitám a proměnili lokální nepokoje v globální hnutí za spravedlnost. Podle sociologů nejde jen o rebelii pro rebelii samotnou, ale o protest poháněný univerzálními hodnotami, jako je právo na vzdělání, dostupné bydlení a konec korupce.

včera

U.S. Air Force, ilustrační fotografie

Americká armáda provedla sérii leteckých úderů v Nigérii, útočila na Islámský stát

Spojené státy podnikly na druhý svátek vánoční sérii leteckých úderů proti ozbrojencům napojeným na Islámský stát (IS) v severozápadní Nigérii. Operace se zaměřila na tábory radikálů ve státě Sokoto u hranic s Nigerem, kde se extremisté pokoušejí vybudovat novou základnu. Přestože přesný počet obětí není znám, americké i nigerijské úřady potvrdily, že při útoku zahynulo několik teroristů.

včera

Počasí: Meteorologové vydali varování před ledovkou. Část Česka zasáhne už dnes večer

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před ledovkou, která se může vytvořit už během dnešního večera. Komplikace hrozí především v severních a severovýchodních Čechách, konkrétně v Ústeckém a Libereckém kraji. Přechod studené fronty sem přinese nejen sněžení, ale místy i mrznoucí mrholení nebo déšť, což může na silnicích a chodnících vytvořit nebezpečný kluzký povrch. Riziko těchto nebezpečných srážek by mělo pominout během noci na neděli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy