Čína vypálila varovný výstřel. Astronaut burcuje USA z letargie

Čína zahájila nový rok něčím, co žádná země předtím nedokázala, když přistála se sondou obsahující vozítko a úctyhodné vědecké vybavení na odvrácené straně Měsíce, připomíná americký astronaut Laroy Chiao v komentáři pro server CNN. Expert, který se celkem čtyřikrát podíval do vesmíru, poukazuje, že vzrušující mise má mimo jiné za pomoci podzemního radaru prozkoumat vnitřní strukturu naší přirozené družice.

Smíšené pocity

Z technologického hlediska je podobně působivé, že Čína úspěšně navedla na měsíční oběžnou dráhu satelit, který zajistí komunikaci se sondou a vozítkem, jelikož přímý rádiový kontakt ze Země není možný, konstatuje astronaut. Sám má ovšem z čínské mise smíšené pocity.

"Narodil jsem se ve Spojených státech, ale oba moji rodiče se narodili v Číně, než se dostali na Taiwan a v 50. letech emigrovali do Ameriky," píše Chiao. Na jenu stranu je pyšný na své kořeny i na to, čeho Čína dosáhla, zároveň se však považuje za Američana, je hrdý na americké úspěchy - ostatně přistání mise Apollo 11 na měsíci v roce 1969 ho inspirovalo ke kariéře astronauta - a pevně věří, že Spojené státy by si měly udržet vůdčí roli ve výzkumu vesmíru.   

Čína svým posledním úspěchem zastínila všechny ostatní země a ačkoliv nemířila přímo na pozici USA,  vypálila varovný výstřel, a proto musí Spojené státy na danou hru přistoupit, pokud si mají svou vůdčí roli podržet, soudí Chiao. Připomíná, že zatímco Čína připravuje vlastní vesmírnou stanici a její části hodlá vypustit již v roce 2020, Amerika plánuje mezi lety 2024-2025 opustit Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), na které spolupracuje 15 států.

Podle interního dokumentu NASA, který získal list Washington Post na začátku loňského roku, je zmíněný plán založen na nerealistické myšlence, že správu stanice lze předat komerčnímu subjektu, uvádí astronaut. Zdůrazňuje, že ISS nikdy nebyla koncipována tak, aby byla výdělečná, její provoz musí neustále zajišťovat řídící střediska v Moskvě a Houstonu, přičemž náklady na dopravu a návrat posádek jakoukoliv soukromou společnost odradí.   

Čína mezitím může vyslat již okolo roku 2030 své tchajkonauty na Měsíc, a tím přeskočit NASA v jejích měsíčních možnostech, domnívá se Chiao. Dodává, že USA mohly vidět, že toto se blíží, jelikož v roce 1965, na vrcholu programu Apollo, plynulo NASA 5,3% federálního rozpočtu a ačkoliv jsou dnes prostředky agentury o něco vyšší než v předchozích letech, stále čítají zhruba 0,4% federálního rozpočtu.

USA budou brzy předstiženy

"S těmito žalostnými prostředky jsou ambice NASA nevyhnutelně omezené," píše astronaut. Nepovažuje za pravděpodobné, že by se toto změnilo, jelikož Bílý dům má zřejmě větší zájem na vytvoření nové vojenské složky, vesmírných sil, než na  skutečném vesmírném výzkumném programu.

Spojené státy nadále předvádějí ve vesmíru úžasné věci, přiznává Chiao. Zmiňuje nedávné průlomové objevy a snímky pořízené sondou New Horizons u Pluta i její snímky planetky Ultima Thule, nejvzdálenějšího vyfotografovaného vesmírného objektu, který se nachází 6,4 miliard kilometrů od Země, dále sondu Osiris Rex, která vstoupila na orbit asteroidu Bennu o průměru 500 metrů a vrátí se zpět s jeho vzorky k analýze, sondu Parker Solar, která provádí přelomové měření Slunce či sondu Mars InSight, která nedávno přistála na rudé planetě a má jako první zkoumat například tamní seizmickou aktivitu.

"Bez ohledu na tyto skvělé mise může být náš (americký) vesmírný program na hraně, kdy bude předstižen," tvrdí astronaut. Situace podle něj připomíná pomyslný závod želvy a zajíce, kdy Spojené státy v pozici druhého uvedeného měly dlouho takový náskok, který uchlácholil americké politiky.       

Neschopnost učinit z amerických vesmírných schopností prioritu přitom není ničím novým a již prezident Barack Obama, navzdory svým prohlášením, že Američané se do 30. let vydají na Mars, nevyčlenil na takový program patřičné finance, deklaruje Chiao. Dodává, že nyní přišel moment, kdy se o slovo ve výzkumu vesmíru hlásí Čína a Spojené státy musejí čelit nikoliv nepodstatné skutečnosti, že Číňané demonstrují světu svou schopnost dokázat jisté věci ve vesmíru jako první.

USA si toto musejí rychle uvědomit, jinak se jednoho dne probudí a zjistí, že ve vesmírných technologiích již nejsou na špici, varuje Chiao. Obává se, že pokud se Spojené státy nepoučí ze svého nemístného uspokojení ve vesmírném výzkumu, mohou začít ztrácet svůj náskok i v jiných oblastech.

Související

Více souvisejících

vesmír, Měsíc Čína USA (Spojené státy americké) NASA Laroy Chiao (astronaut)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy