Právo šaría i pro nemuslimy! Éra ukamenování a sekání končetin také v Česku?

Washington - Většina muslimů ve světě si podle nového průzkumu přeje, aby tradiční islámské právo šaría bylo součástí oficiální legislativy v jejich zemích. Vyplývá to z nejnovější ankety americké organizace Pew Research Center, o které informovala agentura Reuters.

Výzkumníci zároveň mimo jiné zjistili, že většina muslimů zavrhuje sebevražedné bombové atentáty, nicméně tyto útoky mají podporu 40 procent dotázaných na palestinských územích, 39 procent v Afghánistánu a 29 procent v Egyptě.

Tři čtvrtiny respondentů se vyjádřily proti potratům a přes 80 procent proti sexu bez manželství a proti homosexuálům. Rovněž 75 procent muslimů na Blízkém východě, v severní Africe a v jihovýchodní Asii chce, aby islámské soudy rozhodovaly o rodinných záležitostech, jakými jsou rozvody a spory o majetek. Většina muslimů, například v Libanonu 74 procent a v Malajsii dokonce 96 procent, zastává názor, že manželky musejí svého muže vždy poslechnout.

Průzkum postojů 38.000 muslimů v 38 státech ale ukázal velké rozdíly podle zemí například v názorech na to, zda žena má sama rozhodovat o nošení islámského šátku a závoje, či na to, jaký má být vztah mezi islámem a politikou. Demokracii podpořilo kupříkladu v Iráku a v Egyptě 54, respektive 55 procent a v Pákistánu 29 procent respondentů, naopak v Libanonu 81 a v Tunisku 75 procent muslimů. Usekávání rukou za krádež a další tvrdé tresty mají výraznou podporu jen v jihovýchodní Asii.

"Muslimové nejsou zajedno ohledně všech aspektů šaríi. Většina si také nemyslí, že by se šaría měla uplatňovat u nemuslimského obyvatelstva," tvrdí autoři průzkumu organizace, která v jedné předchozí zprávě uvedla, že takřka každý čtvrtý člověk na světě je muslim.

Šaría je slovo, které dnes mnohým nahání hrůzu. Systém islámského náboženského práva pochází ze 7. století a vychází především z Koránu a učení proroka Mohameda, píše web ČT.

Jeho výklady jsou různé, od benevolentních až po velmi radikální. V některých zemích nesmí ženy vyjít z domu bez doprovodu manžela, bratra nebo otce. Jinde mohou na ulici jen přísně zahalené, od 13 let nesmí chodit do škol. Muži mají předepsaný povinný plnovous a tradiční oblečení. Televize, stejně jako západní hudba se považuje za nástroj satana a je zakázaná.

Tvrdé jsou i tresty za porušení islámského práva. Žena přistižená při manželské nevěře může být ukamenována, a to před očima celé své rodiny včetně malých dětí. Za krádež hrozí useknutí ruky nebo jiné části těla, za požití alkoholu se veřejně bičuje.

Šaría se někdy kombinuje nebo omylem zaměňuje s tradičním kmenovým a rodinným právem. Některé případy jsou šokující. 

V Jordánsku otec zavraždil svou šestnáctiletou dceru, která měla nemanželský poměr. Podle soudu to udělal pro čest rodiny, dostal za to šest měsíců vězení.

V Íránu mladý muž vchrstl devatenáctileté teheránské studentce do obličeje kyselinu sírovou, protože ho nechtěla za muže. Soud ho odsoudil ke stejnému utrpení, i on má přijít o zrak kyselinou sírovou.

V Nigérii zase byla mladá žena odsouzena k smrti ukamenováním za cizoložství. Pokud jí soud trest nezmírní, bude popravena hned poté, co přestane kojit svou malou dceru.

Většina muslimských zemí má sekularizovanou ústavu i právní systém a podobné excesy zakazuje. Ale ne všechny. Právo šaría platí v některých svazových státech Nigérie, vycházejí z něj soudy v Saúdské Arábii a Íránu. Návrat k tomuto právu ohlásilo Somálsko a šaría se vrací i do údolí Svát v Pákistánu.

Jak Kusák řekl pro magazín Paralely, islámské právo nemůže souviset s demokratickým zřízením: „Protože šaría je barbarské právo. Víme o tom, že v Íránu a dalších muslimských zemích je běžné ukamenování, podřezání, ubičování. Když se zaměříme na dvě věci, které jsou i u nás diskutované, jako je práva dětí a manželek, tak víme, že děvče podle šaríi může být provdáno od 9 let, může být vystaveno sexuálnímu styku a ženy zase naopak jsou pouze věcmi."

V Česku na internetu také existuje skupina Sharia for Czech (Šaría pro Česko). Jeden z jejích administrátorů Jan Hamza Velička pro rozhlas.cz uvedl:

„Nemůžeme chápat šaríu jako zákon, jako zákoník tady v Evropě, protože zahrnuje vztahy člověk-bůh, člověk-člověk. Není to jenom trestní právo trestní právo je jen malá součást. Šaría je bohem sestavené právo a způsob, jak vytvořit trestní zákoník a podobně."

Někteří lidé v Česku dokonce podle šaríi žijí: „Musíme respektovat zákony země, ve které žijeme. V šaríi existují například fyzické tresty a záleží teď na místě, kde žijeme, a na situaci, jestli můžeme tyto tresty požadovat, nebo ne. V České republice to je utopická situace, to nemůžeme požadovat."

Související

Více souvisejících

Muslimové islám

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 31 minutami

Robert Fico

Ficova vláda leze Slovákům krkem. Znovu by už nevznikla

Po roce od vyhlášení výsledků voleb do Národní rady Slovenské republiky (NR SR) by Smer-SD Roberta Fica zřejmě nesložil vládu. Zatímco premiérská strana zaznamenala nejhorší naměřený výsledek z průzkumu od loňského roku, Demokratům a krajně pravicovému hnutí Republika průzkum věští parlamentní budoucnost. Formování potencionální nové vlády z řad opozice by mohlo zkomplikovat hnutí Igora Matoviče. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

včera

včera

Hurikán Milton znovu zesílil a míří do Tampy. Meteorologové odhadují, co se stane

Hurikán Milton, který se blíží k americké Floridě, opět posílil na nejvyšší stupeň Saffir-Simpsonovy stupnice. Půjde o jeden z nejničivějších hurikánů, který kdy západ zmíněného státu zasáhl, uvedli meteorologové. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy