Vznikne v Británii „velká koalice"? Londýn se dostal do role prosebníka v Bruselu, soudí švýcarský list

Doslova pět minut po dvanácté hledá britská Theresa Mayová novou cestu, jak ven z pasti zablokovaného brexitu. Poprvé se pokouší prolomit cestu řešením, jež by šlo napříč stranami. Řešení ale přináší i nová rizika, píše švýcarský liberálně-pravicový list Neue Zürcher Zeitung.

Nečekaný Mayové manévr

Chtělo by se říct: konečně! Britská vláda se nemůže dlouhodobě dostat přes brexit, ale „tempo hlasování" v Poslanecké sněmovně v pondělí večer dostatečně potvrdilo, že alternativní možnost nemůže pocházet z parlamentu. Žádná variant totiž opět nezískala většinu.

Pouze jedenáct dní před konečnou lhůtou, kterou stanovila Evropská unie (EU) se ukazuje „extrémní rozsah" paralýzy politiky ve Spojeném království. „V této riskantní situaci se předsedkyně vlády, jež se dostala do omezené roli diváka, opět snaží dostat moc zpět do vlastních rukou," píše švýcarský list. V úterý večer překvapivě oznámila, že se posadí společně s opozičním vůdcem Jeremym Corbynem a vypracuje s ním „společný plán". Na základě toho by mohla vzniknout většina v dolní komoře parlamentu a mohlo by dojít i ke sjednocení vystoupení z EU k 22. května.

„Theresa Mayová konečně udělala to, co mnozí její kritici dlouho požadovali: jako vůdce menšinové vlády, kterou opustily části její strany, se vzdala snahy vyjít z tvrdé linie brexitu, kterou prosazují konzervativci z její strany," píše komentátor Beat Bumbacher. „Místo toho teď zamířila k opozičním poslancům. Zřejmým cílem je spojit novou většinu v dolní komoře s pomocí umírněných konzervativců a velké části labouristických poslanců, kteří stále souhlasí se smlouvou o odstoupení," shrnuje komentář základní politický manévr. 

Bez tohoto celého úsilí by bylo celé odstoupení ale patrně definitivně odsouzeno k neúspěchu. Záměr spojit se s labouristy na principech následných jednání o budoucích vztazích s EU se zdá být předvídatelné. 

Hrozí otočení politického systému? Vznikne „velká koalice"?

Tento plán je ale zároveň „politickým činem", který by v nejhorším případě mohl skončit i „otočením stranického systému" ve Velké Británii. Skutečnost, že Theresa Mayová na to není ještě připravena, ukazuje především to, jak daleko byla dosud vůči takové možnosti uzavřena.Řešení je podle Neue Zürcher Zeitung velmi netypické, a premiérka na sebe bere „značné riziko", první ze tří, jež by to mohlo vést i k rozkolu v samotné Konzervativní straně, té straně, která byla po desetiletí jejím „politickým domovem". Zatěžkávací zkouška, které byla její strana vystavena, je nyní u Mayové zatlačena až do krajnosti, míní list.

Jakou cenu má ale spojenectví s Jeremym Corbynem? Toto je v pořadí druhé riziko, jež spočívá v reakci samotného labouristického vedení. Zatím Jeremy Corbyn důsledně vystupoval jako opoziční vůdce s cílem Theresu Mayovou a její vládu pokud možno porazit v novýchvolbách. Nyní mu Mayová nenabízí nic menšího než „velkou koalici".

„To se v britském politickém systému nepředpokládá a historicky k tomu došlo pouze s jednou výjimkou ve válečných časech," připomíná švýcarský list. „Koneckonců, tento přístup signalizuje, že Mayová uznala závažnost situace a je připravena zahodit tradiční stranicko-politické principy přes palubu," soudí list. „Zda ale dokáže odstranit nedůvěru ze strany labouristů, musí nejprve ukázat," dodává. 

Třetím rizikem je postoj EU. Britská politika se v současné době v problematice brexitu neuvěřitelně babrá a jednání se táhne, rozhodnutí se odkládá „znovu a znovu". Na summitu EU příští týden by konečně mohlo padnout „závazné rozhodnutí". „Jinak hrozí havárie a nezadržitelně chaotický brexit," soudí švýcarský komentář. 

A jaký může EU vystavit Velké Británii účet? „Méně než tři roky po referendu se Británie ocitá v Bruselu v redukované roli prosebníka. Tragická bilance," uzavírá Neue Zürcher Zeitung.

Související

Více souvisejících

Brexit Theresa Mayová Velká Británie

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy