Sjezd KDU-ČSL 2019

Pavel Svoboda /KDU-ČSL/, místopředseda strany

Členství ČR v EU a NATO je základ zahraniční politiky, myslí si europoslanec Svoboda

Členství České republiky v Evropské unii je vedle členství v NATO základem zahraniční politiky. Na sjezdu KDU-ČSL v Brně to dnes řekl europoslanec a lídr lidovecké kandidátky do květnových evropských voleb Pavel Svoboda. Podle něj neexistuje ke členství v unii alternativa. V Evropské unii je ale stále co zlepšovat, řekl Svoboda. Zmínil například hlídání mezí pravomocí unie nebo zjednodušení unijní legislativy.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Daniel Herman odsoudil ruskou agresi i chování Novákové, vyzval ji k rezignaci

sjezd KDU-ČSL na návrh exministra kultury Daniela Hermana a dalších politiků odsoudil jednání ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO) a vyzval k její rezignaci. Vadí mu, že zástupce Tchaj-wanu musel ve středu na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu (MPO). Podle lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové Nováková poškodila zájmy ČR. Bývalý místopředseda lidovců Herman zároveň vyzval, aby sjezd podpořil zachování celistvosti Ukrajiny, odsoudil ruskou agresi a podpořil zachování sankcí Evropské unie vůči Rusku.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Sjezd KDU-ČSL: Bělobrádek i Jurečka se dostali do celostátního výboru

Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a bývalý první místopředseda strany Marian Jurečka se dostali do celostátního výboru KDU-ČSL. Z 15 jeho nově volených členů brněnský sjezd v prvním kole vybral 14 členů, v druhém kole zvolil jednoho zbývajícího. Celkem má celostátní výbor 30 členů.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Lidovci dají do kampaně evropských voleb do 10 milionů

KDU-ČSL dá do kampaně do květnových voleb do Evropského parlamentu do deseti milionů korun. Na dotaz ČTK to dnes na sjezdu strany v Brně řekl eurospolanec a dvojka lidovecké kandidátky Tomáš Zdechovský. Podle něj na kampaň uvolnila 5,5 milionu strana, zbytek dají kandidáti. Vsadí na kontaktní kampaň, nebudou chybět ale ani reklamní plachty nebo letáky. Lídrem kandidátky bude europoslanec Pavel Svoboda. Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes sjezd vyzval k tomu, aby Svobodu navrhl na místopředsedu Evropského parlamentu v dalším funkčním období.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Nové vedení, nová KDU-ČSL? Neděláme revoluci, vzkazuje Výborný

KDU-ČSL zvolením nového předsednictva nedělá revoluci, naopak naváže na práci bývalého předsedy Pavla Bělobrádka a bývalého prvního místopředsedy Mariana Jurečky. Novinářům to dnes na sjezdu strany v Brně řekl nový předseda lidovců Marek Výborný. Neuvažuje také o tom, že by stranu s někým spojil. Chce ji mít jako samostatnou a suverénní.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Novým šéfem lidovců bude Výborný, nebo Jurečka. Ten na sjezdu rozdával med

KDU-ČSL musí být stranou lidovou, otevřít se osobnostem z různých oblastí a stát se mediálně zdatnou, řekl kandidát na předsedu lidovců Marian Jurečka. Projev před volbou zprvu pojal jako převyprávění svého životního příběhu v souvislosti s působením v mládežnické organizaci KDU-ČSL, posléze se dostal k prioritám, které by chtěl v případě zvolení prosazovat. Podle Jurečky je důležité výrazně ekonomicky podpořit rodiny, zavést mezigenerační solidaritu do společnosti nebo zabývat se změnou klimatu. Kromě Jurečky kandidují do čela strany Marek Výborný, Jan Bartošek a Jaroslav Vlach. Dosavadní předseda Pavel Bělobrádek se o pozici už neuchází.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Bartošek by rád KDU-ČSL omladil. Ve vedení strany che víc žen

Poslanec a kandidát na předsedu KDU-ČSL Jan Bartošek chce zvýšit zastoupení žen ve vedení strany, v českém parlamentu i v krajích. Stranu chce také omladit. Řekl to dnes v Brně na sjezdu lidovců, kteří budou volit nového předsedu. Pavel Bělobrádek končí a kandidovat už nebude. S Bartoškem se o post uchází Marian Jurečka, Marek Výborný a Jaroslav Vlach.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Okysličení KDU-ČSL? Vlach se sjezdu nabídl na předsedu jako nová tvář

Člen lidoveckého krajského středočeského výboru a místopředseda okresního výboru KDU-ČSL Praha-západ Jaroslav Vlach se delegátům brněnského sjezdu strany nabídl na předsedu jako nová tvář. Podle kandidáta, který se k trojici oznámených aspirantů na nástupnictví po Pavlu Bělobrádkovi přidal těsně před uzavřením nominací, mají lidovci vynikající program, ale ztratili formu a přitažlivost. Vlach v kandidátské projevu zdůraznil, že nominaci přijal na poslední chvíli.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Lidovci by se s nikým spojovat neměli, prohlásil Výborný na sjezdu

Poslanec a kandidát na předsedu KDU-ČSL Marek Výborný nechce, aby se strana s někým spojovala. Přeje si z ní naopak vytvořit novou integrující sílu. Řekl to dnes v Brně na lidoveckém stranickém sjezdu v projevu před volbou předsedy. Dopoledne přitom vystoupili zástupci ODS, TOP 09 a STAN, kteří mluvili o spolupráci stran. Kromě Výborného kandiduje do čela strany Marian Jurečka, Jan Bartošek a Jaroslav Vlach. Dosavadní předseda Pavel Bělobrádek končí a o místo předsedy už se neuchází.
Sjezd KDU-ČSL 2019

OBRAZEM: Lidovci si v Brně volí nového předsedu

Na brněnském výstavišti se koná dvoudenní sjezd KDU-ČSL, na kterém strana zvolí nové vedení. Stávající předseda Pavel Bělobrádek funkci neobhajuje. O funkci se tak poperou poslanci Jan Bartoška, Marian Jurečky a Marek Výborný. Dnes nominaci přijal i místopředseda okresního výboru Praha-západ Jaroslav Vlach.
Sjezd KDU-ČSL 2019 - kandidát na předsedu Jaroslav Vlach

Kdo nahradí Bělobrádka? Překvapení na sjezdu KDU-ČSL, hlásí se čtyři kandidáti

O funkci předsedy KDU-ČSL se budou na brněnském sjezdu ucházet čtyři kandidáti. Vedle poslanců Jana Bartoška, Mariana Jurečky a Marka Výborného, kteří oznámili svoje aspirace už před měsíci, dnes nominaci přijal Jaroslav Vlach. Čtvrtý kandidát je členem lidoveckého krajského středočeského výboru a místopředsedou okresního výboru Praha-západ.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Fiala vyzval ke spolupráci ODS a lidovců: Je nutné otočit Česko správným směrem

Předseda ODS Petr Fiala dnes v Brně na sjezdu KDU-ČSL vyzval ke spolupráci obou stran. Zmínil jak volby do Sněmovny a Senátu, tak i volby krajské a prezidentské. Podle něj by strany měly otočit Českou republiku správným směrem a vrátit politice a vládě smysl a důstojnost. Podle Fialy je úkolem zabránit v dalších letech koalici ANO, ČSSD a také komunistů. O potřebě spolupráce mluvili i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a první místopředseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. KDU-ČSL dnes zahájila dvoudenní sjezd, na kterém zvolí nové vedení. Předseda Pavel Bělobrádek už nekandiduje.
Sjezd KDU-ČSL 2019

Bělobrádek se loučí zostra. V projevu na sjezdu KDU-ČSL zaútočil na Babiše

Končící předseda lidovců Pavel Bělobrádek lituje nevydařeného projektu koalice s hnutím STAN před volbami v roce 2017 i spolupráce s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). KDU-ČSL se podle něj ale poučila a chyby neopakovala při složitých jednáních po volbách, z nichž vzešla současná menšinová vláda ANO a sociálních demokratů.

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy