Bělobrádek se loučí zostra. V projevu na sjezdu KDU-ČSL zaútočil na Babiše

Končící předseda lidovců Pavel Bělobrádek lituje nevydařeného projektu koalice s hnutím STAN před volbami v roce 2017 i spolupráce s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). KDU-ČSL se podle něj ale poučila a chyby neopakovala při složitých jednáních po volbách, z nichž vzešla současná menšinová vláda ANO a sociálních demokratů.

"Potvrdili jsme, že jsme se poučili a že nechceme opakovat stejnou chybu," uvedl dnes Bělobrádek v projevu k delegátům brněnského sjezdu KDU-ČSL. Lidovci neustoupili od podmínek, které před volbami přijali, řekl.

Kompromisem už podle Bělobrádka bylo lidovecké angažmá v Sobotkově vládě. Uvedl, že nyní by už nepřijal, aby ve vládě mohl zasednout člověk bez lustračního osvědčení - Andrej Babiš. Samotné fungování této vlády bylo pro něj nemilým překvapením.

První obrázkové střípky. :-) #sjezdKDU2019 #novysefKDU #kducsl #lidovci #brno pic.twitter.com/04F1rgHORv

— KDU-ČSL (@kducsl) 29. března 2019

"Netušili jsme, že je možné, aby podaná ruka nic neznamenala, že elementární slušnost se nenosí. Byli jsme překvapeni stylem, ale i obsahem jednání, nebyli jsme připraveni, co všechno je možné. Agresivita, lži, podrazy, to jsme zažili," popsal období, kdy byl vicepremiérem. Poznamenal, že tehdy byli lidovci "možná trochu naivní", na druhou stranu to podle něj byla dobrá zkušenost a poučení pro další jednání.

"Ukázali jsme, že o hodnotách nejenom mluvíme, že principy dodržujeme a že jsou limity, které nepřestoupíme nikdy," uvedl k jednáním o vládní koalici po volbách roku 2017.

Nevydařená koalice s hnutím STAN podle Bělobrádka lidovce poškodila a krach projektu přičítá mimo jiné svému špatnému odhadu. "Došlo k poškození strany, měl jsem to být já, kdo měl jasně situaci analyzovat, že většinově o tom nejsme přesvědčeni," konstatoval s tím, že i tato chyba ho dovedla k rozhodnutí do čela strany už nekandidovat. Za dobré rozhodnutí naopak má, že neodstoupil ihned po volbách a lidovce dovedl k řádnému sjezdu. "Předčasný sjezd by mohl rozkolísat citlivý ekosystém naší strany," uvedl s tím, že čas dostali kandidáti na předsedu na přípravu a lidovci unikátní možnost je "grilovat".

Novému vedení, které dnes bude na sjezdu zvoleno, popřál, aby bylo schopno zachovat někdy chladnou hlavu. "Invektivy od politických soupeřů, nám nepříliš nakloněných médií nebo od trollů prostě přicházejí. Není to snadné, ale patří to k životu," řekl Bělobrádek. Vedení má být podle něj uvážlivé, ale rozhodné. "Aby nedělalo ukvapené závěry, ale když je potřeba, aby dokázalo bouchnout do stolu," doplnil.

Strana má být podle něj hrdá a optimistická, držet se tradicí, ale i moderních a chytrých řešení. Má řešit konkrétní problémy lidí a být stranou hodnot, které jsou moderní už tisíce let, ale která také má ruku na tepu doby. Lidovci podle Bělobrádka musejí chtít vítězit, ale nevyužívat k tomu jakékoli prostředky. Mají být trpěliví a pokorní.

Poznamenal také, že pokud KDU-ČSL příští rok neuspěje v krajských a senátních volbách, finanční tlak na stranu bude extrémní. Zatímco roste průměrná mzda a inflace, příspěvky od státu jsou stále stejné, řekl končící předseda. Delegáty požádal, aby se zamysleli, zda nepoužívat trvalý příkaz a neposílat třeba 50 až 100 korun měsíčně.

Související

Sjezd KDU-ČSL 2019

Jurečka po sjezdu KDU-ČSL: Lidsky to hodně zamrzí a bolí

Lidovec Marian Jurečka utrpěl na sjezdu v Brně porážku v boji o předsednický post. Navíc čelil tvrdí kritice a tak se rozhodl, že na jiná místa ve vedení KDU-ČSL kandidovat vůbec nebude. Sám říká, že není zhrzený, ale že jej bolí, co se ony dva sjezdové dny v Brně dělo.

Více souvisejících

Sjezd KDU-ČSL 2019 Pavel Bělobrádek Andrej Babiš KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy