Členství ČR v EU a NATO je základ zahraniční politiky, myslí si europoslanec Svoboda

Členství České republiky v Evropské unii je vedle členství v NATO základem zahraniční politiky. Na sjezdu KDU-ČSL v Brně to dnes řekl europoslanec a lídr lidovecké kandidátky do květnových evropských voleb Pavel Svoboda. Podle něj neexistuje ke členství v unii alternativa. V Evropské unii je ale stále co zlepšovat, řekl Svoboda. Zmínil například hlídání mezí pravomocí unie nebo zjednodušení unijní legislativy.

Podle Svobody je unie úspěšným příběhem. "Je příkladem pro 70 let míru, díky kterému máme blahobyt, jaký tady nebyl. Volnému exportu vděčíme za třetinu ekonomiky, závisí na něm každé šesté pracovní místo. Lidé ale nepřemýšlejí a berou blahobyt jako samozřejmost," uvedl Svoboda.

Podle něj musí být Evropská unie solidární, ale ne naivní. "Potřebujeme model, který umožní unii jednat tam, kde to Evropané očekávají a kde na to členské státy nestačí. Jedná se o bezpečnost, boj proti nelegální migraci, ochranu vnějších hranic," řekl Svoboda.

Důležité je podle něj bojovat také proti dezinformacím. "Rusko, Írán a Čína, to jsou nejnebezpečnější propagandy na světě. Proto podporujme projekt evropské obranné spolupráce," doplnil Svoboda.

Podle něj je ale na projektu Evropské unie stále co zlepšovat. "Abychom měnili současné nedostatky unie, musíme provětrat neustále se množící unijní agentury, zda má jejich činnost smysl a nedublují se. Je potřeba zjednodušit unijní legislativu a hlídat subsidiaritu a meze pravomocí unie," řekl Svoboda. Podle něj je potřeba hlídat především Evropskou komisi. "Je prolezlá liberály, a proto komise potom financuje třeba kampaň za homosexuální manželství. Nespadá to do pravomocí unie, a tak nesmí být ani tato kampaň financovaná z unijního rozpočtu," uvedl Svoboda.

Dvoudenní sjezd KDU-ČSL v Brně zvolil nové vedení. Po osmi letech v čele vystřídal Pavla Bělobrádka poslanec Marek Výborný. Sjezd zvolil i nové předsednictvo a část celostátního výboru.

Dvojka kandidátky Tomáš Zdechovský ocenil, že lidovci v Evropském parlamentu pracovali společně i přes občas rozdílné názory. Podle něj se europoslanci za KDU-ČSL snažili pomáhat obyčejným lidem. "Nechtěl jsem být člověk jednoho tématu, být ten, který je nudný a který nedokáže se občas uvolnit. Proto jsem se snažil věnovat tématům, kterým se ostatní nevěnovali," řekl Zdechovský. Svými kroky si podle něj vysloužil od premiéra Andreje Babiše (ANO) přezdívku "největší udavač v Evropském parlamentu".

Michaela Šojdrová, která je na kandidátce na třetí pozici, také poděkovala Svobodovi i Zdechovskému za spolupráci. Podle ní budou lidovci usilovat i v dalším funkčním období o to, aby se zrušila dvě sídla Evropského parlamentu v Bruselu a Štrasburku a zůstalo jen jedno. V EP chce dále prosazovat bezpečnost, lidská práva, solidaritu, vzdělání a podporu rodin. Chtěla by se také stát členkou zemědělského výboru.

Související

Tomio Okamura

Okamura se má omluvit europoslancům za tvrzení o migrantech

Předseda hnutí SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura se má veřejně omluvit europoslanci za KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi za nepravdivé tvrzení, že hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Dnes o tom nepravomocně rozhodl soud.
Miloš Zeman

Mela u Hradu. 200 lidí protestovalo proti Zemanovi, dorazil i Hayato Okamura

Zhruba dvě stovky lidí se dnes sešly na pražském Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, aby vyjádřily nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana. Podle organizátorů protestu prezident několikrát porušil ústavu, naposledy otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Demonstraci pořádali fotograf Tom Rimpel, aktivista Ray Baseley a překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth. Mezi řečníky vstoupil například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Více souvisejících

Pavel Svoboda KDU - ČSL Sjezd KDU-ČSL 2019

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy