ROZHOVOR | Babiš je v obtížné situace. Může si za to ale sám, říká pro EZ politolog. Komu by prospěly předčasné volby?

ROZHOVOR - Slova Miloše Zemana o vládě bez důvěry jen dále demonstrují nadstandardní vztahy, které s Andrejem Babišem. Pokud by k tomu opravdu došlo, rozhodně by to nepomohlo už tak špatnému obrazu politiky v ČR a politické kultuře obecně, varuje v rozhovoru pro EuroZpávy.cz politolog z Marasykovy univerzity v Brně Otto Eibl.

Vzdal se Andrej Babiš definitivně představy nalezení koaličního partnera či partnerů a sestavení většinové vlády?

Andrej Babiš si je dobře vědomý limitů, na které při vyjednávání narazil. Současně je pragmatik a opakovaně se nechal slyšet, že nemá rád příliš dlouhé vyjednávání. Namísto toho, aby v obtížných jednáních o různých variantách vyjednával, vyrazil opět za voliči.

Dlužno dodat, že do obtížné situace se dostal on a jeho hnutí vlastním přičiněním. Po většinu minulého volebního období a v kampani pak o to více bojoval proti „tradičním stranám“, které teď potřebuje. Pro mnohé strany pak bylo už před volbami nevládnutí s ANO či Andrejem Babišem otázkou principu, ze kterého se jen těžko slevuje. Navíc jen málokdo by chtěl vládnout s trestně stíhaným člověkem.

Babiš se pokouší oslovovat odborníky, jak se ale zdá, zatím se mu příliš nedaří. V médiích se objevila jména známých osobností, které už post ministra odmítly. Tito lidé přitom poukazovali na pracovní vytížení nebo soukromý život. Nejde ale spíše o tom, že s Babišem prostě jen nechtějí mít nic společného?

Odborníci nemají důvod takové nabídky přijímat. Stále by šlo o menšinovou vládu Andreje Babiše, kde by do počtu byli odborníci, kteří by dávali takové vládě nádech apolitična (to je mj. něco, co český volič má celkem rád). Nedokážu říct, co přesně za odmítáním stojí, ale bude to jistě kombinace více věcí. A odmítnutí z rodinných / časových důvodů je jemnější než odmítnutí z důvodu osobních antipatií (ať už čistě subjektivních či založených na objektivních zkušenostech).

Prezident Miloš Zeman už se nechal slyšet, že by Babišova vláda mohla bez důvěry vládnout celé čtyři roky. Umíte si něco takového představit? Stalo se někde ve světe už něco takového?

Umím si představit spoustu věcí. Prezident Zeman už v minulosti ukázal, že s ústavními zvyklostmi pracuje velice volně. Nicméně vláda bez důvěry na čtyři roky by ale byla skutečně bezprecedentní a vůbec by nepomohla už tak špatnému obrazu politiky v ČR a politické kultuře obecně. Nejsem si vědomý, že se něco takového v zahraničí stalo, standardní jsou dlouhá vyjednávání o podobě vládních koalic.

Zeman pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády. V té souvislosti se mluví o tom, že když byl před čtyřmi roky pověřen Bohuslav Sobotka, musel doložit 101 podpisů poslanců ochotných jeho vládu podpořit. Po předsedovi hnutí ANO ale nic takového hlava státu nechce. Čím si to vysvětlujete?

Miloš Zeman své důvody uvedl, má na to samozřejmě právo. Nicméně jen dále demonstruje nadstandardní vztahy, které s Andrejem Babišem má. A porušuje vlastní slova z roku 2013, kdy explicitně zdůrazňoval, že by prezident neměl vycházet ze svých sympatií, ale z toho, že budoucí premiér má podporu 101 poslanců. Svou roli ale hrají i blížící se prezidentské volby.

Andrej Babiš stále věří, že se svou vládnou získá důvěru či toleranci hned na první pokus. Je něco takového podle vás reálné?

Reálné to samozřejmě být může. Záleží, jak se k Babišově vládě postaví jednotlivé strany, resp. jednotliví poslanci.

Pravicové strany se pokoušejí Babišovu moc při sestavování vlády omezit. TOP 09 přišla s nápadem zablokovat volbu předsedy nové Poslanecké sněmovny, ODS zase chce, aby byl na tento post zvolen Petr Fiala. Jak se na takové snahy díváte? Mají nějakou šanci na úspěch?

Podle dosavadního průběhu vyjednávání to pro jejich návrhy úplně dobře nevypadá. Zablokování sněmovny by jistě byla cesta, bojím se ale, že by to vedlo opět k dalšímu odklonu občanů od politiky. Nebo by opět narostly antipatie vůči „tradičním stranám“, které by v daný moment – pokud by takový krok dostatečně nevysvětlily – vypadaly, že pouze škodí České republice.

Post předsedy PS je důležitý zejména proto, že po dvou neúspěšných pokusech navrhuje předsedu vlády. Tzn. že by šanci dostal někdo jiný než Andrej Babiš či někdo z jeho okolí.

Obě snahy jsou ale legitimní součástí politického boje a obě dávají z mnoha důvodů smysl.

S ohledem na to všechno, je reálné, že budeme mít nějakou vládu do Vánoc? Spekuluje se o tom, že vzhledem k prezidentské volbě by se Miloši Zemanovi hodilo, aby k tomu došlo co nejpozději...

Nevím.

Předčasné volby nechce – alespoň podle mediálních vyjádření – žádná ze stran a ani sám prezident. Pokud by k tomu ale přece jen došlo, dá se říci, komu by mohly prospět a komu naopak zlomit vaz?

Ano, předčasné volby by mohly být chápány jako výraz neschopnosti se domluvit, přijít s funkčním řešením. Těžko odhadovat, komu by to prospělo či nikoliv. Zatím to ale vypadá, že by mohlo ještě více posílit hnutí ANO, neboť jsou to – alespoň podle vyjádření jejích představitelů – ostatní strany, které se nechtějí domlouvat a vše blokují. Navíc Andrej Babiš už skutečně zahájil další fázi kampaně a vyrazil za voliči.

Děkujeme za rozhovor. 

Související

Martin Exner Rozhovor

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 
Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory) Rozhovor

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

Více souvisejících

rozhovor Otto Eibl (politolog) Andrej Babiš Vláda ČR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 9 hodinami

před 9 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí bude o víkendu teplé, ale deštivé

Nadcházející víkend bude sice teplý, podle ČHMÚ.cz ale také deštivý. Přesto naměříme až 26 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy