Týdenní výhled filmů: Běsnící Furiosa, nevyřešitelná detektivka a radikalizace

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Nabídka českých kin bude lákat na drama sociálních sítí, smyslné vztahy, ale také návrat chlupatého požírače lasagní. 

Návštěvnost kin se vzhledem ke špatnému víkendovému počasí zvedla o sto tisíc diváků, přičemž statistiky ovládla dle očekávání Garfield ve filmu. Tento týden bude oproti ostatním týdnům strohé nabídce dominovat očekávaný a benzínem prosáklý opus Furiosa: Sága Šíleného Maxe. George Miller se vrací ke své formativní sérii a rozvětvuje surový postapokalyptický svět, v němž sleduje osudy, které přímo předcházely událostem devět let starého snímku Šílený Max: Zběsilá cesta, jenž je považován za jeden z nejčistších a nejlepších akčních filmů vůbec. I jeho novinka vyniká nevídaným kinetismem, pečlivě inscenovanými akčními scénami a z řetězu utrženou kreativitou. V ústřední roli Furiosy, kterou dříve ztvárnila Charlize Theron, se tentokrát představí uhrančivá Anya Taylor-Joy. Film doprovází nadšené reakce z Cannes, kde odpremiéroval v mimosoutěžní sekci. 

Temný francouzský horor Havěť je filmovým debutem Sébastiena Vaničeka, jenž si s filmem odnesl čestné uznání poroty ze Sitges festivalu, který se zaměřuje na hororovou a fantasy tvorbu. Snímek čerpající z francouzské tradice exploatace a body hororu, zmínit můžeme například fluidní tvorbu Julie Ducournau, sleduje téměř třicetiletého protagonistu, jenž zápolí se samotou a vnitřní temnotou. Zároveň je fascinovaný exotickými zvířaty a rozhodne se koupit extrémně jedovatého pavouka. Ten muž však velmi záhy uteče a toxickou havětí se začne mořit celé město. Protagonistovi tak nezbývá nic jiného, než se zavřít v bytě a odrážet příchozí vlny pavouků. Film osciluje mezi přepáleně vážným laděním a kontrastně odlehčenou groteskností, využívající kreativních nápadů na malém a uzavřeném prostoru. 

Z loňského festivalu Cannes se v distribuci představí temný čínský noir Jen řeka teče. Film režiséra Shujun Weie je vůbec prvním z jeho filmografie, jenž se představí i u nás. Atmosféricky hutný, bezvýchodný a tmou prostoupený snímek se točí okolo detektivní zápletky. V centru stojí detektiv, který se stále více propadá do hlubin nevyřešitelného případu. Osobní linie se prolíná s profesní a jeho racionalita se pozvolna vytrácí. Dobové zasazení na přelomu milénia navíc přidává postmoderní vrstvu, kdy film reflektuje podivné bezčasí a úlohu samotné kinematografie, jejíž role se neustále proměňuje a ztrácí na společenské relevanci. Nesmlouvavý a komplikovaný divácký zážitek je odměnou především pro milovníky ambivalence. 

Posledním příspěvkem týdne je komorní, chladné a zneklidňující drama Michaela Hogenauera, jenž roku 2019 ve Varech debutoval svým plíživým thrillerem Tiché doteky. Jeho novinka Noční klid odpremiérovala na ostravském festivalu a zabývá se tématem radikalismu a postupné paranoie z informacemi přehlceného světa. Protagonista je dobře zajištěný, přesto postupně začíná propadat panice, že jej někdo sleduje. Suverénní filmová řeč s desaturovanými barvami a precizně isncenovanými záběry vytváří nekonformní tvar, kde nic není jednoznačné a podává několikrát omílané téma svěžím autorským rukopisem. 

Novinky na VOD 

Největší novinkou streamovacích služeb je spuštění nové platformy Max. Ta je kombinací HBO Max, dokumentární tvorby a reality show od Discovery a sportovního obsahu od Eurosportu. Od svého předchůdce skutečně nedoznala mnoha změn, katalog zůstává až na fúzi dvou zmíněných subjektů taktřka totožný. Potenciální předplatitele má nalákat vlajková loď v podobě druhé Duny, jejíž epické rozměry si teď můžete vychutnat i v domácím kině. Zároveň platforma vydává investigativně laděný dokument  MoviePass, MovieCrash, odhalující finanční skandál a katastrofu týkající se ambiciózního plánu s produktem předplacené karty na lístky do kina. 

Netflix se bude snažit konkurovat dobrodružným sci-fi akčňákem Atlas, kde se v titulní roli představí Jennifer Lopez. Snímek těží z hrozby umělé inteligence, kdy se neorganičtí vojáci rozhodnou vyhladit lidstvo, ve snaze ukončit válku a zabránit katastrofě. Katalog původní produkce zároveň rozšíří pro platformu signifikantní subžánr investigativního dokumentů, tentokrát z Argentiny. Iluze na prodej: Podvod jménem Generace Zoe sleduje na příkladu konkrétní firmy rozebírá úskalí trendujících motivačních a duchovních kurzů, za nimiž se povětšinou skrývá nekompetence a v tomto případě i podvod. 

Pro fanoušky Top Gunu Amazon Prime uvede dokument The Blue Angels, odhalující skutečné prostředí mariňáků a elitních letců, včetně úchvatných panoramatických záběrů i sugestivních pohledů do kabiny. Na iVysílání se vedle Strachova očekávaného filmu Svatá s Jiřinou Bohdalovou můžete do 4. června pustit Českým lvem oceněný dokument Všechno dobře dopadne, jenž detailně rozkrývá organické fungování včel a úlů. Režisér Miroslav Janek v něm staví na kontrastech mikroorganismů a lidského světa, přičemž druhý jmenovaný ten první ohrožuje a ve filmu se stává pomyslným antagonistou. A aby těch dokumentů nebylo málo, Disney+ uvede portrét legendární skupiny The Beach Boys, v němž oslavuje inovativní přístup k popové hudbě a individuální osudy členů kapely. 

Související

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Letní průvodce filmovými festivaly: Kdy a kam vyrazit za filmem?

Se začínajícím létem se vedle hudebních festivalů rojí i ty filmové. Rozmanitá tuzemská nabídka filmových přehlídek a festivalů skýtá daleko více, než obligátní Karlovy Vary. Vyrazit můžete na experimentální kinematografii, noirové klasiky či přehlídku amatérských filmů. Promítat se bude na hradě, v lázních i pod širým nebem.

Více souvisejících

filmy film Furiosa: A Mad Max Saga

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

před 16 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kišiněvské letiště odmítlo letadlo s proruskými politiky na palubě

Kišiněvské letiště v pátek odmítlo povolit mezinárodní let s proruskými politiky na palubě. Let byl odkloněn do rumunského hlavního města Bukurešti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy