Týdenní výhled filmů: Běsnící Furiosa, nevyřešitelná detektivka a radikalizace

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Nabídka českých kin bude lákat na drama sociálních sítí, smyslné vztahy, ale také návrat chlupatého požírače lasagní. 

Návštěvnost kin se vzhledem ke špatnému víkendovému počasí zvedla o sto tisíc diváků, přičemž statistiky ovládla dle očekávání Garfield ve filmu. Tento týden bude oproti ostatním týdnům strohé nabídce dominovat očekávaný a benzínem prosáklý opus Furiosa: Sága Šíleného Maxe. George Miller se vrací ke své formativní sérii a rozvětvuje surový postapokalyptický svět, v němž sleduje osudy, které přímo předcházely událostem devět let starého snímku Šílený Max: Zběsilá cesta, jenž je považován za jeden z nejčistších a nejlepších akčních filmů vůbec. I jeho novinka vyniká nevídaným kinetismem, pečlivě inscenovanými akčními scénami a z řetězu utrženou kreativitou. V ústřední roli Furiosy, kterou dříve ztvárnila Charlize Theron, se tentokrát představí uhrančivá Anya Taylor-Joy. Film doprovází nadšené reakce z Cannes, kde odpremiéroval v mimosoutěžní sekci. 

Temný francouzský horor Havěť je filmovým debutem Sébastiena Vaničeka, jenž si s filmem odnesl čestné uznání poroty ze Sitges festivalu, který se zaměřuje na hororovou a fantasy tvorbu. Snímek čerpající z francouzské tradice exploatace a body hororu, zmínit můžeme například fluidní tvorbu Julie Ducournau, sleduje téměř třicetiletého protagonistu, jenž zápolí se samotou a vnitřní temnotou. Zároveň je fascinovaný exotickými zvířaty a rozhodne se koupit extrémně jedovatého pavouka. Ten muž však velmi záhy uteče a toxickou havětí se začne mořit celé město. Protagonistovi tak nezbývá nic jiného, než se zavřít v bytě a odrážet příchozí vlny pavouků. Film osciluje mezi přepáleně vážným laděním a kontrastně odlehčenou groteskností, využívající kreativních nápadů na malém a uzavřeném prostoru. 

Z loňského festivalu Cannes se v distribuci představí temný čínský noir Jen řeka teče. Film režiséra Shujun Weie je vůbec prvním z jeho filmografie, jenž se představí i u nás. Atmosféricky hutný, bezvýchodný a tmou prostoupený snímek se točí okolo detektivní zápletky. V centru stojí detektiv, který se stále více propadá do hlubin nevyřešitelného případu. Osobní linie se prolíná s profesní a jeho racionalita se pozvolna vytrácí. Dobové zasazení na přelomu milénia navíc přidává postmoderní vrstvu, kdy film reflektuje podivné bezčasí a úlohu samotné kinematografie, jejíž role se neustále proměňuje a ztrácí na společenské relevanci. Nesmlouvavý a komplikovaný divácký zážitek je odměnou především pro milovníky ambivalence. 

Posledním příspěvkem týdne je komorní, chladné a zneklidňující drama Michaela Hogenauera, jenž roku 2019 ve Varech debutoval svým plíživým thrillerem Tiché doteky. Jeho novinka Noční klid odpremiérovala na ostravském festivalu a zabývá se tématem radikalismu a postupné paranoie z informacemi přehlceného světa. Protagonista je dobře zajištěný, přesto postupně začíná propadat panice, že jej někdo sleduje. Suverénní filmová řeč s desaturovanými barvami a precizně isncenovanými záběry vytváří nekonformní tvar, kde nic není jednoznačné a podává několikrát omílané téma svěžím autorským rukopisem. 

Novinky na VOD 

Největší novinkou streamovacích služeb je spuštění nové platformy Max. Ta je kombinací HBO Max, dokumentární tvorby a reality show od Discovery a sportovního obsahu od Eurosportu. Od svého předchůdce skutečně nedoznala mnoha změn, katalog zůstává až na fúzi dvou zmíněných subjektů taktřka totožný. Potenciální předplatitele má nalákat vlajková loď v podobě druhé Duny, jejíž epické rozměry si teď můžete vychutnat i v domácím kině. Zároveň platforma vydává investigativně laděný dokument  MoviePass, MovieCrash, odhalující finanční skandál a katastrofu týkající se ambiciózního plánu s produktem předplacené karty na lístky do kina. 

Netflix se bude snažit konkurovat dobrodružným sci-fi akčňákem Atlas, kde se v titulní roli představí Jennifer Lopez. Snímek těží z hrozby umělé inteligence, kdy se neorganičtí vojáci rozhodnou vyhladit lidstvo, ve snaze ukončit válku a zabránit katastrofě. Katalog původní produkce zároveň rozšíří pro platformu signifikantní subžánr investigativního dokumentů, tentokrát z Argentiny. Iluze na prodej: Podvod jménem Generace Zoe sleduje na příkladu konkrétní firmy rozebírá úskalí trendujících motivačních a duchovních kurzů, za nimiž se povětšinou skrývá nekompetence a v tomto případě i podvod. 

Pro fanoušky Top Gunu Amazon Prime uvede dokument The Blue Angels, odhalující skutečné prostředí mariňáků a elitních letců, včetně úchvatných panoramatických záběrů i sugestivních pohledů do kabiny. Na iVysílání se vedle Strachova očekávaného filmu Svatá s Jiřinou Bohdalovou můžete do 4. června pustit Českým lvem oceněný dokument Všechno dobře dopadne, jenž detailně rozkrývá organické fungování včel a úlů. Režisér Miroslav Janek v něm staví na kontrastech mikroorganismů a lidského světa, přičemž druhý jmenovaný ten první ohrožuje a ve filmu se stává pomyslným antagonistou. A aby těch dokumentů nebylo málo, Disney+ uvede portrét legendární skupiny The Beach Boys, v němž oslavuje inovativní přístup k popové hudbě a individuální osudy členů kapely. 

Související

film Abstinent s Josefem Trojanem v hlavní roli

České filmy a alkohol. Které tuzemské snímky reflektují alkoholismus?

Divácký hit Zápisník alkoholičky vzal kina útokem a připsal si v rámci českých filmů, v co do počtu návštěvnosti, nejúspěšnější víkendový start roku. Alkoholismus se však napříč dějinami české kinematografie objevoval častěji a uvedení nového filmu Dana Svátka, jenž stejnou problematiku rozvinul i v Úsměvech smutných mužů, je ideální příležitostí k tomu, abychom se za některými díly ohlédli. 

Více souvisejících

filmy film Furiosa: A Mad Max Saga

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy