Topolánek: Má práce na obrazu Česka jako moderní demokracie je zničena

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek v úterý agentuře Mediafax odpověděl, že ohrožení ratifikace Lisabonské smlouvy a postu českého eurokomisaře zničilo jeho práci na obrazu Česka jako moderní a sebevědomé země, část ODS a komunisté však hrozbu ztráty komisaře nepovažují za zásadní.

Předseda ODS Mirek Topolánek odkazuje dotazy na budoucnost českého zástupce v Evropské komisi na Hrad. "Směřujte prosím podobné dotazy na prezidentskou kancelář, na některého z těch našeptávačů kolem Václava Klause. Ti všechno vědí. Já ne. Já vím, že je zničena nejenom má práce na obrazu Česka coby standardní, dospělé, čitelné a moderní demokracie," odpověděl Topolánek agentuře Mediafax a dodal, že s Paroubkem, Filipem, Tlustým, Bobošíkovou a podobnými zůstane Česko zamindrákovanou, zapouzdřenou, nesebevědomou a neukotvenou zemí minulosti. "Národní obrození ve své vrcholné fázi. Hej Slované!" prohlásil šéf občanských demokratů.

Topolánek v Impulsech Václava Moravce uvedl, že by se do ratifikace neměli zahraniční politici vměšovat, protože zvyšují "vydírací schopnost a publicitu Václava Klause". V rozhovoru poznamenal, že si nemyslí, že prezidentovi jde o české národní zájmy. Klausův požadavek přirovnal k zálibě bývalého premiéra Stanislava Grosse zároveň nosit kšandy i opasek. "Vláda vyjednala opasek, Václav Klaus chce i kšandy," řekl Topolánek.

Části občanských demokratů však ztráta eurokomisaře nevadí a kladou důraz spíš na soulad Lisabonu s ústavou a postoj EU jim vadí. "Není rozhodující, jestli máme eurokomisaře, ale jestli není Lisabon v rozporu s Ústavou," prohlásil senátor Tomáš Töpfer (ODS). Poznamenal, že prezident je poslední, kdo drží danou linii. "Pokud přijetím Lisabonské smlouvy může dojít k prolomení Benešových dekretů, je správné, že prezident požaduje dodatek, který by tomu zamezil," řekl Töpfer a podotkl, že je alespoň vidět, jak se k nám EU chová. "Nepamatuji se, že by někdo podobným způsobem hrozil Francii nebo Nizozemsku, když odmítli euroústavu," uzavřel.

"Jen ať nás klidně vyloučí," prohlásil senátor Tomáš Kladívko (ODS) s tím, že pikantní by to bylo především v kontextu 20. výročí pádu komunismu. "Před 20 lety jsme začali věřit, že demokracie znamená pluralitu názorů a respektování vzájemných postojů. Současné názory některých představitelů evropských států mě připadají jako slovník sovětských představitelů za éry Brežněva," dodal Kladívko.

"Považuji toto vyjádření za vydírání Česka. Pokud už nemá Unie jinou cestu, jak nás k podpisu Lisabonské smlouvy donutit, přijde mi to na evropské politiky ubohé. Pokud bych si měla vybrat ochranu majetku českých občanů, nebo post eurokomisaře, pak nepovažuji politické zastoupení v orgánech Unie zase za tak důležité," komentovala Barrosův postoj poslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Pokud by prezident neratifikoval Lisabonskou smlouvu a vystupoval proti ústavní většině obou parlamentních komor, mělo by to pro Česko vážné důsledky,“ řekl Mediafaxu předseda senátního zahraničního výboru Jiří Dienstbier (bezp.). "Pozice České republiky by se de facto oslabila, protože by s námi jednali jako s potížisty, na které není spolehnutí," dodal Dienstbier s tím, že by nešlo o oficiálně deklarovanou izolaci, ale o postoj členských zemí vůči Česku.

Barrosův výrok mírní místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s tím, že není zamířen pouze na Česko. "Není to jen vůči nám, je to konstatování obecné pravdy," uvedl Zaorálek.

Byvalý předseda Strany zelených Martin Bursík Mediafaxu řekl, že Barrosův výrok nechápe jako výhružku ale konstatování faktu, že se zhroutí snaha o nové uspořádání Evropské unie. "Nepřijetí Lisabonské smlouvy by nás vrátilo ke smlouvě z Nice, která ale koncipována pro evropskou patnáctku. Teď je států 27, tudíž by své zástupce v Komisi nemohla mít každá země. Je jenom logické, že v takovém případě by šla z kola ven Česká republika. Toto by si prezident Klaus mohl při své inteligenci uvědomit, " řekl Bursík.

Premiér Jan Ficher v úterý v Bruselu jednal s Barrosem o obsazení nové Evropské komise. "Pokud nebudeme mít Lisabonskou smlouvu, nebudou žádné záruky pro Českou republiku, ani pro jakýkoli další stát, že bude mít svého komisaře," řekl Barroso po rozhovoru s Fischerem. Z nynějšího znění Lisabonské smlouvy vyplývá, že by každá země měla mít svého komisaře. Podle nynějších pravidel však na všechny členy unie křeslo v komisi - unijní vládě - nevyjde. Státy se v ní budou střídat.

Sociální demokraté do komise navrhují současného eurokomisaře za Česko Vladimíra Špidlu, ODS tam prosazuje bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru, zelení prosazují prezidentského kandidáta Jana Švejnara, lidovci svého místopředsedu Pavla Svobodu a komunisté europoslance a bývalého kosmonauta Vladimíra Remka.

Lisabonskou smlouvu, která reformuje instituce a rozhodování v EU, schválily všechny státy evropské sedmadvacítky s výjimkou Česka, kde pod ní chybí podpis prezidenta Václava Klause. Ten požaduje, aby česká vláda dojednala výjimku z evropské Charty základních práv. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v úterý v Bruselu vyzval českého premiéra Jana Fischera, aby Česko ratifikovalo Lisabonskou smlouvu ještě letos.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Ficova vláda leze Slovákům krkem. Znovu by už nevznikla

Po roce od vyhlášení výsledků voleb do Národní rady Slovenské republiky (NR SR) by Smer-SD Roberta Fica zřejmě nesložil vládu. Zatímco premiérská strana zaznamenala nejhorší naměřený výsledek z průzkumu od loňského roku, Demokratům a krajně pravicovému hnutí Republika průzkum věští parlamentní budoucnost. Formování potencionální nové vlády z řad opozice by mohlo zkomplikovat hnutí Igora Matoviče. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

Američané na Blízkém východě selhali. Klíčový muž jde na ruku Izraeli, říká expert

Washington nedokázal dosáhnout příměří o dohodě mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Společně s Egyptem a Katarem už více než rok administrativa prezidenta Joea Bidena usiluje o diplomatické vyřešení konfliktu, což se jí ale nepodařilo ani v nejmenším.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy