Audit z Bruselu: Babiš je ve střetu zájmů ohledně zemědělských dotací. Obrovská ostuda, říká Zdechovský

Premiér Andrej Babiš je podle druhého auditu Evropské komise ohledně čerpání zemědělských dotací ve střetu zájmů. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který zprávu redakci EuroZprávy.cz potvrdil, konstatuje, že jde o ostudný verdikt pro Českou republiku. „Stát bude muset vracet peníze, které Agrofert neoprávněně získal na čerpání zemědělských dotací. Ještě nikdy v historii Evropské unie nebyl premiér členské země usvědčen ze střetu zájmů. Jsem rozčarován,“ říká Tomáš Zdechovský.

Místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský tvrdí, že Evropská komise vyslala jasný signál, že žádný oligarcha nyní ani v budoucnosti nebude neoprávněně participovat na evropských finančních prostředcích. „Ukázalo se, že Evropská unie prokoukla Babišův taktický manévr, když tvrdil, že Agrofert je součástí svěřenského fondu a on s ním nemá nic společného, když nyní působí v politice. Brusel jasně prokázal, že konečným příjemcem benefitů je právě Andrej Babiš. Český premiér zkrátka byl, je a bude ve střetu zájmů.“

Europoslanec z klubu Evropské lidové strany byl loni na jaře přesvědčený, že pokud bude premiér Andrej Babiš usvědčený ze střetu zájmů, tak mu nezbude nic jiného, než odstoupit z postu šéfa vlády. Nyní Zdechovský svůj názor korigoval. „Je nepravděpodobné, že by nyní krátce před sněmovními volbami odcházel. Jisté však je, že zmíněný verdikt mu velice uškodí. Vrácení investičních dotací jej bude rozhodně hodně bolet,“ je přesvědčený mediální analytik.

Místopředseda volebního štábu trojkoalice SPOLU složené z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 přiznává, že výsledek auditu Evropské komise jej netěší, byť se proti osobě českého premiéra trvale vymezuje a Babiš dokonce loni Zdechovského a jeho pirátského kolegu Mikuláše Peksu nazval vlastizrádcem, neboť na půdě Evropského parlamentu otvírají otázku o možném střetu zájmů. „Věřte mně, že i když jsem Babišovým velkým kritkem, tak by mě těšilo, kdyby ministerský předseda nebyl ve střetu zájmů. Verdikt totiž znamená pro Českou republiku obrovskou ostudu. Babiš se nechtěně zapsal do historie Evropské unie. Stal se prvním premiérem členské země, který byl usvědčen ze střetu zájmů,“ praví.

Krizový manažer si ale pochvaluje, že Brusel jednoznačně dal všem oligarchům zřetelně najevo, že žádný miliardář nebude zneužívat evropské peníze. „Výsledek auditu je po uvedené stránce dobrou zprávou, že už nikoho nikdy nenapadne, aby participoval na evropských financích. Bohužel znovu opakuji, že renomé České republiky v Evropském parlamentu i unii obrovsky utrpělo na jméně. Jedná se o skutečnost, která mě dost trápí,“ povzdechne si pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) evropská komise EU (Evropská unie) audit zemědělství dotace

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Zemanův stav se přes noc nezměnil, nové informace mají být zítra

Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od minulého týdne leží v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podstoupil operaci. Podle posledních informací je při vědomí a spolupracuje s lékaři na rehabilitaci po provedeném zákroku. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy