Čtyři opoziční strany vyzvaly Babiše, aby v EU podpořil plán obnovy

Poslanci Pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby příští týden na summitu Evropské unie podpořil plán na ekonomické oživení EU po epidemii koronaviru. Podle nich nelze hledět jen na okamžitý finanční prospěch České republiky, ale je třeba vzít v potaz i kondici dalších evropských ekonomik, které jsou pro Česko důležitými exportními trhy.

Opoziční poslanci to řekli na tiskové konferenci před projednáváním české pozice pro summit ve Sněmovně.

"Jsme přesvědčeni, že musíme hledět nejen na české zájmy, ale současně hledět i na to, jestli plán obnovy povede k tomu, že se oživí ekonomika v celé Evropské unii," řekla poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). Podle ní je třeba, aby se 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun) z připravovaného fondu obnovy využilo k nastartování hospodářského růstu i ke zlepšení konkurenceschopnosti EU jako celku.

"Jako exportní ekonomice nám nemůže být lhostejno, jak se daří ekonomikám ve Španělsku, v Itálii, v Německu. To jsou i naše pracovní místa. Pokud se budeme soustředit pouze na Českou republiku, za pár měsíců neb za pár let možná spláčeme nad výdělkem," upozornil předseda evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) na to, že čtyři pětiny českého exportu míří na evropské trhy, a proto je Česko hospodářsky závislé i na tamní ekonomické situaci.

Podle poslance Františka Kopřivy (Piráti) musí Česko třeba k jednání o fondu obnovy přistoupit konstruktivně a nemělo by hrozit jeho vetováním. Kopřiva označil za legitimní, že chce Babiš vyjednat více peněz pro Česko, zároveň by se podle něj neměla česká pozice omezit pouze na hokynářské počty, ale měla by ukázat i solidaritu se zeměmi, které koronavirus zasáhl silněji. "Je v zájmu České republiky, aby se Evropa zotavila co nejdříve. Vnímáme to jako pragmatickou investici do exportních trhů, ale i jako investici do budoucnosti Evropské unie," řekl Kopřiva.

Poslanci také apelovali na vládu, aby peníze z fondu obnovy využila i k transformaci českého hospodářství na moderní ekonomiku, která bude založena na inovacích.

O podobě fondu obnovy budou na konci příštího týdne jednat šéfové států a vlád zemí EU. Česko se k projektu zatím stavělo zdrženlivě, Babiš opakovaně kritizoval návrh, že by se peníze ve fondu měly rozdělovat podle míry nezaměstnanosti v uplynulých letech. Podle něj toto kritérium nijak neukazuje, nakolik byly ekonomiky zasažené koronavirem. Česko má dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v EU.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Česká pirátská strana top 09 KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Helena Langšádlová Ondřej Benešík

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy