Fiala: Česko dostane z embarga na ruskou ropu výjimku

O výborném výsledku pro Evropskou unii i pro Českou republiku hovořil dnes český premiér Petr Fiala poté, co se lídři sedmadvacítky v první den summitu v principu dohodli na částečném zákazu dovozu ruské ropy. Embargo bude podle něj zahrnovat výjimku bez "časového limitu" pro ropu dováženou ropovody. Ze zákazu obchodování s produkty vyrobenými z ruské ropy dostane ČR 18měsíční výjimku, řekl Fiala. Přesná podoba šestého balíku protiruských sankcí včetně ropného embarga by mohla být známá v nejbližších dnech.

"Klíčové problémy se podařilo během toho večerního jednání odstranit... protože všichni prokázali vůli dosáhnout jednotného postoje," uvedl premiér na ranním brífinku s českými novináři.

Předseda unijních summitů Charles Michel v pondělí pozdě večer ohlásil dohodu o zákazu ruské ropy přivážené tankery poté, co se členské země zejména kvůli výhradám Maďarska skoro měsíc na podobě ropného embarga nedokázaly domluvit. Platit má začít na konci roku, přičemž podle unijních činitelů bude znamenat snížení dovozu o dvě třetiny. Skrze ropovody bude moci ruská ropa do EU proudit dál, ovšem Polsko a Německo ohlásily plán zastavit dodávky prostřednictvím severní větve ropovodu Družba, a proto se mluví dokonce o 90procentním snížení dovozu.

Podle Fialy čtvrteční jednání ukázala, že EU je schopna dosahovat jednotného postoje proti "ruskému agresorovi" a udržovat tento postoj. Vyjednávací taktiku Maďarska, které si podle všeho kromě možnosti pokračovat v odběru ruské ropy jižní větví ropovodu Družba zajistilo i výjimku pro případy "náhlého narušení dodávek", příliš český premiér komentovat nechtěl. Místo toho vyzdvihoval postup české vlády.

"My jsme nehrozili žádným vetem a nevykřikovali jsme nic do médií, ale jednali jsme a snažili jsme se vysvětlit naše postoje a naše problémy," řekl. Zdůraznil přitom, že závěry přijaté v pondělí podpořil i maďarský premiér Viktor Orbán, přičemž tyto závěry neobsahují "konkrétní výjimky pro konkrétní země".

Finální znění ropného embarga stále není hotové, ovšem výjimka pro ropovody je podle posledních návrhů spojená se zákazem přeprodávat a nakupovat produkty z ruské ropy. Česko kvůli závislosti na naftě ze zahraničí požadovalo v tomto bodě dočasný odklad a podle Fialy s tímto požadavkem uspělo.

"Česká republika bude mít výjimku 18 měsíců, po kterou bude možné dovážet produkty (z ruské ropy)," uvedl český premiér. Dodal, že české vládě by nevadilo zastropování těchto nákupů, protože hlavním cílem je zajistit "dostatek nafty pro naše občany, naše firmy". Nepředpokládá prý, že by konečná podoba připravovaného sankčního balíčku obsahovala "časový limit" ukončení dodávek ropovody. Osmnáctiměsíční výjimku chce Česko podle Fialy využít k posílení kapacity ropovodu TAL, přes který z italského Terstu proudí ropa i na české území, a rovněž k zajištění dodávek nafty, kterou Česko kvůli nedostatečným vlastním výrobním kapacitám musí dovážet a která nebude pocházet z ruské ropy.

Fiala odmítl úvahy o tom, že by "nějaký stát na tom mohl vydělávat na úkor ostatních". V závěrech summitu se mluví o tom, že Evropská komise bude monitorovat uplatňování ropného embarga ve snaze zajistit spravedlivé podmínky na unijním trhu. Český premiér prohlásil, že všechny členské státy musí ctít závazek o ukončení závislosti na ruské ropě a že EK může stanovit, kdy už nejsou projednávané výjimky opodstatněné.

Ropné embargo je součástí širšího odklonu od ruských fosilních paliv, o nějž se EU snaží ve světle útoku Ruska na Ukrajinu. Podle Lukáše Kovandy budou mít z embarga prospěch asijské země, konkrétně třeba Indie nebo Čína. Rusko jim totiž bude muset ropu prodávat levněji, dle jeho odhadů až o 34 dolarů na barel.

"Zatímco EU se bude muset smířit s vysokými cenami ropy a pohonných hmot a Rusko s citelným poklesem ropných příjmů, Indie, Čína a další asijské země budou ruskou ropu nakupovat v historicky rekordní slevě," poznamenal ekonom.

Už dříve se unie dohodla na zákazu dovozu ruského uhlí, nejsložitější je situace v souvislosti s plynem, jehož odběr chce sedmadvacítka ukončit do roku 2027.

Kromě tohoto bodu se pondělní závěry summitu týkají také finanční pomoci Ukrajině nebo podpory pro země zasažené uprchlickou vlnou, kterou válka spustila. ČR v tomto směru patří k nejzasaženějším zemím, Fiala proto dnes vyzdvihoval shodu na tom, že Evropská komise v této věci "najde v rozpočtu další prostředky". Vývoj hodnotil jako výraz evropské solidarity.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa Rusko Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy