Google spustil stránku s volebními trendy v Česku

Společnost Google spustila v České republice dočasně stránku s volebními trendy. Stránka v reálném čase ukazuje, jak lidé na googlu vyhledávají politické strany, jejich lídry a další výrazy, které s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny souvisejí. Stránka bude k dispozici do začátku října.

Stránka, která čerpá aktuální data z vyhledávání v ČR, ukazuje v grafech a animacích, o koho je právě na internetu největší zájem. Návštěvníci stránky tak mohou zjistit, jak se mění zájem o volby jako takové, který politik či strana měli v uplynulém týdnu největší podíl na vyhledávání, jaké strany se projevují v jednotlivých krajích či jaké informace lidé v souvislosti s volbami nejvíce vyhledávají. Stránka je dostupná na adrese goo.gle/VolebniTrendy.

"Trendům ve vyhledávání se někdy říká duch doby, protože ilustrují, co právě hýbe společností. Logicky se v nich tak projevují i blížící se volby. Lidé si například zjišťují, kdy se volby konají nebo kdo v nich kandiduje. Data z vyhledávání na internetu ale určitě nelze zaměňovat za data z tradičních volebních průzkumů," uvedla tisková mluvčí společnosti Alžběta Houzarová.

Zdaleka největší, 70procentní podíl na vyhledávání za uplynulý týden má v současnosti premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, 13procentní podíl pak náleží šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi, na třetím místě s 11 procenty byl předseda SPD Tomio Okamura. Z politických stran jsou ve vyhledávání momentálně nejpopulárnější Piráti, kteří vedou ve všech regionech kromě Pardubického, Královéhradeckého a Karlovarského kraje, kde je největší zájem o SPD. Data ukazují, že o volby do Poslanecké sněmovny projevují největší zájem Pražané, lidé se nejčastěji ptají na to, kdy se mají uskutečnit, kdo by je vyhrál či jak volit mimo trvalé bydliště.

Podle analýzy konkurenčního vyhledávače Seznam.cz a agentury Advisio v posledním půlroce uživatele nejvíce zajímali podle výsledků vyhledávání Andrej Babiš, Ivan Bartoš a Robert Šlachta (Přísaha). Meziročně si v hledanosti na internetu nejvíce polepšila Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Tomio Okamura (SPD), ze stran pak SPD a Piráti. Stránku s volebními trendy ale Seznam nemá.

Google má v Česku ve vyhledávání podle statistiky statcounter největší, zhruba čtyřpětinový podíl. Následuje Seznam, který v posledních měsících posiluje.

Související

Více souvisejících

Google volby 2021

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 39 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy