Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.

Ani jedno rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce se proti nim na místě odvolal.

Obžaloba se snažila dokázat, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu a Boček slíbili v roce 2012 poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Nečasovi a Bočkovi hrozilo až šest let vězení, Nečasové až osm.

"Ani z jednoho důkazu nevyplynulo, že by ze strany obžalovaných došlo k nějakým nabídkám ohledně toho, co je jim kladeno za vinu," řekla dnes předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová při stručném odůvodnění verdiktu. Podotkla, že soud vyslechl řadu svědků a že žádný trestnou činnost nepotvrdil. "Je proti základům logiky, aby svědci, kteří byli tak odlišní i politicky, se někde sešli a slíbili si, že budou vypovídat tímto způsobem," uvedla.

Soudkyně také přisvědčila Nečasovu argumentu, že hlasy tří poslanců nepotřeboval, protože zákon měl i bez nich dostatečnou podporu. Připomněla rovněž svědeckou výpověď tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který řekl, že funkce nabídl Šnajdrovi s Fuksou on, protože je znal a věděl, že jsou odborníky. Vypověděl také, že Tluchořovi žádnou funkci nenabídl.

Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Bývalý premiér v dopolední závěrečné řeči zopakoval, že se cítí nevinný. Trestní řízení podle něj pouze kriminalizovalo standardní politiku. K odpolednímu vyhlášení verdiktu už Nečas nepřišel, nezúčastnili se ho ani ostatní obžalovaní.

Soud v kauze nepovolil přehrání odposlechů, které byly v obžalobě klíčovým důkazem. Státní zástupce Rostislav Bajger se dnes za této situace odmítl v závěrečné řeči vyjádřit k vině obžalovaných a jejich trestům.

"Skutkový stav nebyl objasněn v rozsahu, který je vyžadován trestním řádem. Proto nemůžeme přistoupit k hodnocení důkazů, protože by bylo neúplné," vysvětlil novinářům. "Odposlechy pro nás obsahují řadu podstatných skutečností k prokázání viny," podotkl s tím, že chtěl na jejich základě klást otázky některým svědkům, a odstraňovat tak rozpory v jejich výpovědích.

Soudkyně už dříve zdůvodnila svůj názor na odposlechy tím, že vyšetřovatelé se měli k informacím zkusit dostat jinak. Nasazení odposlechů je podle ní až nejzazší možností a není možné až při jejich využití zkoumat, zda se odposlouchávaný člověk dopustil trestného činu. Původně přitom Králová přehrání záznamů povolila a kvůli následné změně názoru čelila kárné žalobě. Podle soudkyně šlo o nedorozumění, což jako možnost připustili i kární soudci a žaloby ji zprostili.

Ohledně krácení daní obžaloba tvrdí, že Nečasová přijala a nepřiznala dary v celkové hodnotě 10,1 milionu korun. Mezi dárci v obžalobě figuruje miliardář Daniel Křetínský, ředitel ČEZ Daniel Beneš, tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), někdejší šéf ČEPS Vladimír Tošovský, podnikatel Tomáš Chrenek, bývalý ředitel Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček či advokát Karel Muzikář.

"Trestní stíhání je nepřípustné, neboť tak stanoví mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána," uvedla k zastavení stíhání Králová. Dokument o ochraně lidských práv a základních svobod totiž zakazuje dvojí potrestání pro týž skutek. "Obžalovaná Nečasová byla ve správním řízení odsouzena za opožděné tvrzení daně. Pokuty v plné výši uhradila," konstatovala soudkyně.

Nečas čelí obžalobě ještě za to, že ve prospěch manželky křivě svědčil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. V ní dostala Nečasová pravomocně tříletou podmínku. Před soudem stanula také za údajné vyzrazení zprávy BIS. Tímto případem se ještě bude zabývat vrchní soud, prvoinstanční soud ženu osvobodil.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas soudy ODS Marek Šnajdr Petr Tluchoř Ivan Fuksa Jana Nagyová Roman Boček

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 15 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy