KOMENTÁŘ | Národ se stal zajatcem Babišovy vlády. Dostala nás do ekonomické i morální bídy

KOMENTÁŘ – Stali jsme se zajatci neschopných amatérů, kteří si hrají na politiky. Vláda Andreje Babiše koronavirovou pandemii řeší tak, že národ uzamkla do domovů, a dále jí je vše lhostejné. Kabinet si odmítá přiznat, v jaké ekonomické i morální bídě se Češi ocitli. Tým ze Strakovy akademie se tváří, že problémy neexistují a všichni vzorně makají. Mezitím nám hloupne jedna celá generace, kterou už distanční výuka přestává bavit. Stát nás sune do naprostého suterénu a na povrch vyplouvá jen papalášství, jehož si současná generalita užívá plnými doušky.

Naprosto ignorují, do jakého marasmu národ dostali. Kabinet Andreje Babiše se do historie zapíše jako nejhorší vládní tým od Sametové revoluce. Nekompetentnost, zmatečnost i nelogičnost jsou jeho charakteristickými znaky, jakým se zvláště po vypuknutí koronavirové pandemie prezentuje. Důkazem posledního zmaru je postavení polní nemocnice v pražských Letňanech, aby se nyní zase zbourala. Přitom jen za její pronájem stát už zaplatil přes padesát milionů a účet není ještě zdaleka uzavřený. Pro podnikatele a živnostníky peníze na vyšší podporu nejsou, ale na jakoukoli trapnou vládní akci se finance najdou. Původně plánovaných půl milionu určených na sociální síť pro mladé se v souvislosti s nemocnicí jeví jako zanedbatelná hrst drobných.

Lidem dochází trpělivost a děti už netrefí do škol

Češi se v těžkých časech vždy uměli osvěžit švejkovským humorem, ale nynější situace je tak zlá, že nikdo už nemá náladu na ironismus či sarkasmus. Země díky amatérskému souboru směřuje ke kolapsu. Ekonomicky i morálně nás premiér Babiš dovedl do bahna, v němž se neustále propadáme. Co ale očekávat od ministerského předsedy, který se domnívá, že Cheb leží v Královéhradeckém kraji. Až jednou otevřete školy, měl byste navštívit hodinu zeměpisu, pane premiére.

Po vypuknutí koronavirové pandemie byli lidé k vládě shovívaví. Všichni si loni na jaře totiž uvědomovali, že infekce zemi dostala do situace, jakou dějepisné čítanky od války nepamatují. Ovšem, když národ už téměř rok přešlapuje na místě, s malými přestávkami jsou neustále zavřené školy, obchody, restaurace, mnozí pracují z domovů, začíná všem už docházet trpělivost. Navíc počet nakažených nepřestává udivovat, zvláště když si uvědomíme, že premiér Babiš obyvatele České republiky uzamkl v jejich domovech. A to je za necelých dvanáct měsíců jediný hmatatelný čin, jakým se vláda může pochlubit.

Tuzemská ekonomika se za loňský rok propadla nejvíce od vzniku samostatné České republiky. A za poklesem nestojí jen covid-19. Už zkraje loňského roku, kdy jsme o koronaviru nic netušili, experti upozorňovali, že se ve finančnictví nenacházíme v dobré kondici. Svalovat vše na pandemii je falešné a takový výklad hraničí s dezinformacemi. Současný kabinet bohužel navazuje na komunistickou poúnorovou likvidaci živnostníků. Nedostatečné kompenzační bonusy mnohé donutily své vymazlené provozovny uzavřít a vydat se k nejbližšímu úřadu práce. Heslo Nenecháme nikoho padnout ze začátku infekce zní stejně nesmyslně jako bolševická fráze Proletáři, všech zemí, spojte se.

Většina dětí už netrefí do svých škol. Žáci i studenti se už pomalu rok dívají do rozzářené počítačové obrazovky, která je však začíná nudit. Jejich pracovní morálka začíná uvadat, veškeré předchozí znalosti se ztrácejí v nenávratnu. A znechucení jsou už bohužel i pedagogové. Opravdu už je reálné, že za dvacet či třicet let budeme marně hledat lékaře, právníky či učitele. Ale nouze bude i o řemeslníky jako truhláře, instalatéry anebo i zedníky, neboť nemůže probíhat praktická výuka, která se skutečně zapnutím počítače nahradit nedá.

Nakažení umírají, ale premiér si udobřuje komunisty

Co je ještě mnohem tragičtější, je vysoká úmrtnost, která byla za loňský rok prakticky nejvyšší od konce druhé světové války. Ano, covid-19 je nesmírně nebezpečným infekčním onemocněním, ale prevencí lze mnohým smutným osudům předejít. Místo toho vláda naprosto manažersky selhala. Raději se tváří, že vše zvládá, než by si přiznala, že nabrala špatný kurz. Kdyby jí skutečně záleželo na životech, okamžitě by kontaktovala německé zdravotníky, aby pomohli vážně nakaženým pacientům v chebské přetížené nemocnici. Hloupá hrdost a strach, že by se přiznání pochybení mohlo negativně odrazit v předvolebních preferencích, je silnější než logické uvažování. Pokud by jím kabinet disponoval, nikdy by nemohl dopustit, aby nemocné převáželi na druhý konec republiky, zatímco doslova za rohem mohou pomoci Němci. A tak se do nemocnice raději pošle kontrola, aby vše prošetřila. Záleží premiérovi či ministru zdravotnictví vůbec na lidských životech?

Pro Babiše je stále klíčové PR. Dokázal to už v létě, kdy se mohl díky navrhovaným protiepidemiologickým opatřením pozastavit rozjezd pandemie, ale blížily se krajské a senátní volby, a tak nebylo vhodné lidi omezovat. A nyní, kdy je národ v rozkladu, ministerský předseda řeší, zda se komunistům dobře s vládou spolupracuje a jsou spokojeni. Jedná se o vrchol cynismu a arogance. Bolševikům, kteří Babišův soubor tolerují, jde podlejzat, a to v době, když v zemi umírají lidé a nefunguje systém vakcinace, která jako jediná může odemknout dveře do běžného života. Leštit kliky je zřejmě nyní pro Babiše více.

Pravděpodobně mu vůbec nevadí, že nedodržel slovo a armádě do konce ledna nevrátil slibovaných deset miliard korun, které zarazila právě KSČM, aby schválila hrozivý státní rozpočet, jehož by se polekal i Alfred Hitchcock, mistr kriminálního napětí. Na vojenský účet má připlout jen pouhá polovina. Ale kdo ví, komunisté se totiž zlobí, že armáda má vůbec něco dostat. Navzdory skomírající zemi premiér všeho nechá a jede se udobřovat s komunisty. Státnické chování anebo empatie vůči těžce zkoušenému národu představuje pro Andreje Babiše naprosté sci-fi.

Chybí autority, jen papalášského chování je dost

Žádná polistopadová vláda zemi nepřikovala na absolutní morální dno jako nynější. Češi už pomalu ztrácejí chuť být loajální, když vidí, jak v současné generalitě kvete papalášství, jehož je všude dost. Jako by si snad všichni, kteří něco ve státě znamenají, ráno pečlivě četli román Ladislava Mňačka Jak chutná moc. Utajené večírky mocných se během karantény množí a nikomu se nic nestane. Zatímco obyčejní hospodští, pokud na protest proti opatřením svůj podnik otevřou, dostanou pouta a končí v cele předběžného zadržení, panstvu nic nehrozí. Maximálně dostanou pokutu, jejíž výše s jejich naditým bankovním kontem nikterak nezahýbe.

Národ v těžké chvíli nemá ke komu vzhlížet. Absolutně chybí autority. Doba, kdy Václav Havel prohlásil, že politici mají být pro občany vzorem, je nenávratně pryč. S papaláštstvím započal už bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Člověk, který stál za restrikcemi, je vědomě návštěvou ve vyšehradské restaurace Rio´s  porušil. I po více než čtvrt roce zní naprosto neuvěřitelně, že bývalý šéf zdravotnického resortu švindloval. Sice tehdy odstoupil, ale v centru dění se udržel a nyní možná do ministerského křesla znovu usedne. Odbornost by ale morálku neměla přebít.

Pohoda panuje i u účastníků nedávného večírku v Teplicích. Na narozeninové oslavě kmotra Petra Bendy vesele juchal expremiér Jiří Paroubek, krajský policejní ředitel Libereckého kraje Vladislav Husák či šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička anebo místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr. A jaký je stihl trest? Náhle zdravotně indisponovaný Husák si po svém odvolání či spíše neodvolání udržel platovou třídu, Hnilička se vzdal poslaneckého mandátu, který pro něj měl hodnotu trabanta, zatímco velení sportovcům, jímž přerozděluje miliardy, pro něj představuje nadupaného a naleštěného bavoráka nevyčíslitelné sumy. A Šlégr, který původně nikde nebyl, si všechny funkce udržel. Nepletete se, opravdu vám na zdi nevisí kalendář se špatným letopočtem, skutečně jsme se nevrátili před rok 1989, kdy se panské manýry rovněž neřešily.

Vládní garnitura už zkrátka svým lidem nemá co nabídnout. Za poslední rok se naprosto znemožnila. Zdevalvovala ekonomiku, morálku a z mladé generace, kterým uzavřela školy, dělá nevzdělance. Na co kabinet Andreje Babiše sáhne, to doslova zpacká. Naštěstí Češi nejsou hlupáci, o čemž svědčí nejčerstvější předvolební průzkum. Hnutí ANO dochází palivo a u voleb ho nenatankuje v takovém množství, na jaké bylo zvyklé. Babiš řídí stát jako firmu, která míří do insolvence. Do podzimu pod jeho velením utrpíme ještě hodně bolesti, ale sněmovní volby snad zafungují na společnost jako lék. Všichni se už musíme zotavit, začít zase žít a používat zdravý rozum. Jinak z nás vyprchá národní hrdost.

Související

Robert Fico, slovenský premiér Komentář

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

komentář Andrej Babiš Vláda ČR Hnutí ANO Školství

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 33 minutami

před 38 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy