Maďarsko poskytne další vakcíny, kampaň k očkování posílí, prohlásil Babiš

Maďarsko na začátku července daruje České republice dalších 100.000 dávek vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda také na pondělním jednání schválí 50 milionů korun na posílení kampaně k podpoře vakcinace. Premiér to uvedl v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Příští týden podle něj přijdou dodávky asi 1,1 milionu vakcín a vláda bude řešit, jak by mohla očkování ještě posílit.

Babiš řekl, že vakcíny do Česka přiveze 1. července maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Maďarsko poslalo v červnu České republice 41.000 dávek vakcíny. Šlo o reakci na menší počet vakcíny, kterou český stát dostal po nesouhlasu s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU.

Šéf maďarské diplomacie na facebooku napsal, že v jeho zemi bude mít brzy první dávku za sebou 5,5 milionu lidí a že v Maďarsku, které má necelých deset milionů obyvatel, je vakcín dost. Tamní vláda proto může podle něj pomoci těm, kterým očkování tak rychle nejde. V Česku je dosud aspoň první dávkou očkováno asi 45 procent lidí, 25 procent má dokončené očkování dvěma dávkami. Maďarsko je jedinou zemí Evropské unie, která nakoupila vakcíny z Ruska i Číny. Tyto preparáty ale nejsou schválené unijní lékovou agenturou EMA.

Očkování je podle premiéra důležité i v souvislosti s novou mutací koronaviru nazývanou delta, která se objevila i v Česku. "Je problém, že se registruje stále méně lidí," uvedl Babiš. V sobotu se podle něj k očkování zaregistrovalo jen asi 6300 lidí. Do Maďarska se také v sobotu vydaly tisíce Čechů na osmifinále fotbalového mistrovství Evropy, což může podle odborníků znamenat epidemické riziko. Babiš k tomu řekl, že vláda jim to nemůže zakázat a může lidi jenom vyzývat, aby byli obezřetní.

Vláda se chce podle premiéra zaměřit na propagaci očkování, na což by měla v pondělí uvolnit další peníze. V kampani se podle Babiše objeví celebrity a oslovil i některé hudební skupiny. Kromě toho je podle premiéra potřeba více zapojit firmy. "Delta je tady, my to sledujeme, ale nemůžeme říci, že jsme z toho venku," řekl.

Babiše v Partii následoval předseda Senátu Miloš Vystrčil, který mluvil mimo jiné o vakcinaci. Zásadní podle něj je, aby vláda kampaň k podpoře očkování řešila systematicky. Namátkou oslovit firmy nebo kapely podle něj není žádná koncepce. "Nemůže to být tak, že najednou někoho něco napadne. To je dobrý doplněk, ale nemůže to být základ té kampaně," řekl. Dodal, že v přesvědčování o vhodnosti očkování by mohli hodně pomoci praktičtí lékaři, kterým lidé věří.

V souvislosti s Maďarskem Babiš komentoval i zákon schválený maďarským parlamentem, který zakazuje zobrazení jakékoli jiné sexuální orientace než heterosexuální a změny pohlaví v materiálech cílených na lidi mladší 18 let. Proti zákonu se vymezilo 17 zemí EU. Babiš na dotaz moderátorky, zda se k tomu česká vláda připojí, uvedl, že otázku budou řešit na vládě, ale sám to považuje za politický boj. "Já nepovažuji za důležité dělat nějaká gesta, důležité je, jak se chováme," řekl. Dodal, že mnohem lepší by bylo dotáhnout ve Sněmovně zákon o větších právech pro homosexuály. Vystrčil k tomu řekl, že pokud se po střízlivém rozboru ukáže, že maďarský zákon skutečně je diskriminační, Česko by se k protestujícím státům připojit mělo.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Maďarsko

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy