Niedermayer míní, že odpuštění DPH na energie postiženým klientům nepomůže

Vládní kroky v podobě plošného odpuštění DPH na elektřinu a plyn lidem v problémech nepomůžou, uvedl dnes europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podobný názor na to měl i druhý host, programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Vláda schválila snížení DPH na nulu na listopad a prosinec.

Podle Sedláka šlo ze strany vlády o "kobercový nálet". Snížení DPH na nulu podle něj zasáhne i klienty, kteří mají zafixovanou cenu energií a kteří podobnou změnu nepotřebují. "A to není cesta," dodal. Podle něj kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) už prakticky po volbách nevládne a čeká, až moc převezmou vítězové voleb. Doporučil vládě, aby vytvořila meziresortní skupinu, která by získala přesná data o tom, jací klienti pomoc potřebují a podle toho by se měla opatření namodelovat.

Niedermayer dodal, že případ Bohemia Energy je selhání státu. Nechat operovat na trhu firmy, které při výdělečnosti jejich agresivního modelu převádějí peníze majiteli a při nevýdělečnosti zruší smlouvy odběratelům, podle něj například v bankovnictví už dlouho není možné. Niedermayer je také bývalým viceguvernérem České národní banky. Snižování DPH podle něj také není dobrým řešením. "Není možné, aby stamiliony korun šly lidem, kteří prakticky nebudou nijak postiženi nebo jsou na tom příjmově tak dobře, že když se jim účet zvýší, tak si s tím poradí," doplnil.

Česká vláda okamžité zvolila za řešení zdražování elektřiny a plynu dočasné zavedení nulové daně z přidané hodnoty (DPH) na listopad a prosinec, což je ale v rozporu s pravidly Evropské unie. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) doufá, že vzhledem ke složité situaci bude mít Brusel pro tento krok pochopení a nezahájí s Českem řízení, případně je vláda připravena upravit návrh snížené DPH.

Kolem 900.000 odběratelů energetické skupiny Bohemia Energy, která v polovině října ukončila činnost, si musí hledat nového dodavatele energií. Ukončení činnosti oznámily i další firmy s tisíci odběrateli. Přebírají je pak jiné společnosti, tzv. dodavatelé poslední instance (DPI), a řadě lidí kvůli tomu násobně stouply zálohy za energie. Zhruba deset procent domácností, které by kvůli tomu mohly být ohroženy tzv. energetickou chudobou, bude mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc, řekl Havlíček. Týkat by se to podle něj mohlo 400.000 až 500.000 domácností. Sedlák doporučil klientům, aby od dodavatelů poslední instance co nejrychleji přešli ke společnostem, u kterých uzavřou dlouhodobější smlouvy.

Ministr průmyslu pak v tomto týdnu jednal s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) o možném stanovení stropu zálohových faktur pro klienty v režimu DPI.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Luděk Niedermayer Daně Energetika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy