Nový zákon má přimět firmy, aby výrobky šly opravit

Nižší poplatky odváděné za zpětný odběr elektroodpadu a recyklaci by mohly mít ty firmy, jejichž výrobky se dají snadno opravit, vydrží déle, je možné je recyklovat a neobsahují nebezpečné látky. Příspěvek na recyklaci zastaralých či nepoužívaných elektrospotřebičů zároveň uvidí nově zákazníci i na účtenkách.

V současnosti je už povinný u pneumatik. Nejen to má umožnit nový zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností, jehož návrh je součástí nové odpadové legislativy. V pondělí o předloze bude jednat vláda.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) bude projednávat čtyři návrhy zákonů týkající se odpadu, jde mimo jiné o nakládání s odpady a obaly. Cílem hlavní normy o odpadech je omezení skládkování a větší motivace lidí ke třídění. Zákony by měly platit od počátku roku 2021. Na vládu návrh zákona o výrobcích s ukončenou životností míří se dvěma rozpory. Kritici nové odpadové legislativy poukazují na to, že ministerstvo životního prostředí posunulo zákaz skládkování komunálního odpadu z roku 2024 na rok 2030, což podle nich může ovlivnit i recyklaci výrobků.

Jednou z hlavních novinek zákona o výrobcích s ukončenou životností je zavedení principů takzvané ekomodulace. Umožnila by promítnout do poplatků za jednotlivé výrobky uváděné na trh jejich dopad na životní prostředí. Příspěvky za zpětný odběr elektroodpadu, jeho opětovné použití, recyklaci a osvětu platí jednotliví výrobci takzvaným kolektivním systémům. Jde o neziskové organizace, které zajišťují sběr a recyklaci. Výše recyklačního příspěvku už v současnosti závisí na náročnosti zpracování daného elektrospotřebiče, jiná je u pračky či mobilu podle možnosti jeho využití. Nově má podle návrhu zákona odrážet náročnost recyklace i u jednotlivých druhů výrobků.

"Znamená to, že vedle ceny výrobku, která obvykle zahrnuje výrobní náklady a marže výrobců či distributorů, odráží cena také náklady na zajištění sběru a náležitého zpracování výrobku po ukončení jeho životnosti," řekl ČTK již dříve Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP. Někdy jsou tyto příspěvky uváděné na faktuře samostatně, jako u elektrozařízení nebo pneumatik, někdy jsou součástí finální ceny, kterou platí zákazník. Zejména pokud jde o obaly, baterie a akumulátory. Ekomodulace tak může ovlivnit ceny konkrétních výrobků, připustil Charvát.

Na opravitelnost výrobků se v nové legislativě zaměřuje i Evropská komise. V listopadu rozhodla o tom, že výrobci praček, myček, ledniček nebo televizorů musejí od roku 2021 zajistit náhradní díly i deset let po prodeji výrobku a umožnit opravnám, aby měly přístup k informacím. Výrobky bude také muset být možné rozmontovat a snadno opravit.

V průzkumu projektu Opravme Česko, který letos na podzim provedla agentura SC&C, se až 85 procent spotřebitelů setkalo s tím, že se výrobek krátce po uplynutí záruky rozbil. A pouze necelá polovina z nich měla informace o jeho životnosti. Téměř všichni zákazníci by podle průzkumu už při nákupu uvítali informace, že výrobek lze opravit.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR elektrospotřebiče

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 53 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy