Opozice chce ve Sněmovně slyšet o vládní protikoronavirové strategii

Opoziční politici upozorňují na zmatek ve vládní komunikaci o protikoronavirových opatřeních. Strategii vlády chtějí řešit na plénu Sněmovny. KDU-ČSL chce také upravit systém testování ve školách, lidovci i občanští demokraté požadují rovněž fungování dětských skupin a lesních školek. Zástupci stran to dnes řekli na tiskových konferencích před schůzí Sněmovny.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) podle TOP 09 porušil změnami v plánovaných opatřeních to, co označil za svou prioritu při vstupu na ministerstvo před týdnem - jasnou komunikaci. Žádat proto bude podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové zařazení nového bodu na jednání Sněmovny, který by se věnoval opatřením i debatě k Arenbergerově postupu.

Diskuse se během víkendu vedly zejména o zákazu shromažďování. Ministerstvo zdravotnictví minulý týden ještě pod vedením Jana Blatného (za ANO) vydalo opatření, podle kterého by se mohlo sejít deset lidí uvnitř a 20 venku. Arenberger následně nařízení opět zpřísnil, nadále se tak nesmějí scházet více než dva lidé.

Kromě otevření dětských skupin a lesních školek lidovci chtějí, aby vláda u dalších nákupů pro školy kupovala kvalitní testy a aby preferovala české výrobce. Tam, kde jsou volné kapacity, by se podle opoziční strany měly co nejvíce využívat PCR testy.

Občanští demokraté apelovali na to, že je třeba řešit dopady epidemie a opatření na fyzické i psychické zdraví školáků. Epidemická situace podle ODS umožňuje širší rozvolnění v oblasti školství, možné je povolit i organizované sportování pro děti. "Pusťme děti na hřiště a vraťme dětem dětství, to budou věci, o které budeme intenzivně usilovat," shrnul návrhy předseda ODS Petr Fiala.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek řekl, že vláda trvá na řadě opatření, která jí neumožňuje dělat pandemický zákon. "Zejména to, že zůstanou zavřené obchody, ačkoliv zákon neumožňuje zavírat obchody, pouze omezovat provoz obchodů," kritizoval Michálek. Opatření jsou pak zjevně nezákonná a státu hrozí povinnost hradit náhrady škod v neomezeném rozsahu, podotkl.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka chce zároveň na začátek schůze Sněmovny navrhnout zařazení bodu ohledně vztahu vlády a ministerstva zdravotnictví k ruské vakcíně proti covidu-19 Sputnik V.

Komunisté budou podle předsedy Vojtěcha Filipa žádat vládu o změnu strategie očkování tak, aby byl reálný cíl proočkování alespoň větší části společnosti do června. Zmínil a ocenil přitom pondělní vyjádření vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka ohledně předobjednání vakcíny Sputnik V tak, aby byla k dostání co nejdřív po schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Informace budou komunisté chtít také ohledně návratu dětí do škol a plánu dalšího rozvolňování. Podle šéfa klubu Pavla Kováčika tak budou činit na každé z následujících schůzí dolní komory.

Starostové a nezávislí (STAN) postrádají jasný plán vlády. Kabinet podle šéfa hnutí Víta Rakušana dělá zmatky a nepřipravil se na fungování opatření podle pandemického zákona po skončení nouzového stavu. "Místo toho jsme svědky nových zmatků, nový ministr si zahrává s Ústavou a spoléhá na to, že soudní přezkumy trvají dlouhou dobu," řekl. Přitom právě pandemický zákon měl proti zásahům do ústavně zaručených práv chránit, připomněl.

Podle hnutí SPD se musí všichni žáci a studenti vrátit do škol bez jakýchkoli podmínek, tedy bez nošení roušek, testování nebo očkování. Předseda Tomio Okamura uvedl, že chaotická komunikace vlády pokračuje i s nástupem nového ministra zdravotnictví. Otevřít by se podle něj měly též obchody a služby za dodržování protiepidemických opatření.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Opozice se zastala ČNB. Ocenila nepolitické chování

Česká národní banka se podle opozičních politiků oslovených ČTK zachovala při dnešním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta jako nezávislá instituce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marian Jurečka i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti kritizují, že se rozhodnutí banky snažili ovlivnit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Vláda ČR

Opoziční koalice apelují na vládu, aby uznávala protilátky

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) opět vyzvala vládu, aby začala u lidí zjišťovat hladinu protilátek na koronavirus. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Také koalice Pirátů a hnutí STAN apeluje na uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti, což uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Více souvisejících

opozice Poslanecká sněmovna Markéta Pekarová Adamová KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy