Sněmovna bude hlasovat o zvyšování výživného podle inflace

Výživné na děti by mohlo růst pravidelně v návaznosti na inflaci, aby samoživitelky a samoživitelé nemuseli o zvýšení alimentů žádat soud. Zavedení valorizace navrhl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka při dnešním druhém čtení vládní novely, která zejména zvyšuje příspěvek na dítě pro klokánky a podobné azylové domy. Sněmovna rozhodne o podobě předlohy patrně na dubnové schůzi.

K novele se sešla řada jiných pozměňovacích návrhů. Karla Šlechtová (ANO) se snaží o to, aby dítě mohlo být svěřeno do společné pěstounské péče i jiným dvěma osobám, než jsou manželé. Jde třeba o lidi žijící v registrovaném partnerství nebo nesezdaným párům.

Měsíční příspěvek takzvaným klokánkům vládní novela zvedá z 22.800 na 30.000 korun na dítě měsíčně. Poslanec ČSSD Petr Dolínek chce, aby částka činila 36.000 korun.

Poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská a SPD Lucie Šafránková navrhují různý růst odměn u dlouhodobých i u náhradních krátkodobých pěstounů. SPD chce navíc zavést automatický valorizační mechanismus odměn podle růstu reálné průměrné mzdy v národním hospodářství.

Vládní novela ponechává u dlouhodobých pěstounů odměny podle počtu dětí na 12.000, 18.000 či 30.000 korunách měsíčně. Nově by se o 4000 na 16.000 korun mohla zvednout jen částka za péči o lehce postižené dítě. Za každé další přijaté dítě s handicapem by se zvýšila o 6000 korun. Kritici poukazují na to, že pěstounů je stále nedostatek, novela situaci nezlepší.

Odměna pro přechodné pěstouny by se měla podle vládního návrhu zvednout z 20.000 na 22.000 korun hrubého měsíčně. Zároveň by nově dostali příspěvek při převzetí dítěte, jehož výše je odstupňovaná podle věku od 8000 korun do 10.000 korun.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna výživné

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 16 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy