Vláda odmítla zřídit nový úřad pro veřejné zakázky. Navrhovali to poslanci

Návrh čtyř desítek poslanců ze šestice sněmovních stran, aby na veřejné zakázky dohlížel nový Úřad pro dozor nad zadáváním veřejných zakázek, vláda na svém dnešním jednání odmítla. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Poslanci míní, že jejich návrh by učinil systém více předvídatelným a transparentním.

Vláda naopak dává přednost tomu, aby takový návrh připravila sama, nikoli poslanci. Podle názoru kabinetu je také třeba zvážit, zda by ke stejnému cíli nebylo možné dospět jinak, třeba prostřednictvím dílčích organizačních změn.

Pod návrhem je podepsaná například někdejší ministryně spravedlnosti Taťána Malá z vládního hnutí ANO nebo Petr Dolínek z ČSSD. Nový úřad by měl sídlit rovněž v Brně stejně jako nynější Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Od tohoto úřadu by měl převzít agendu dohledu nad veřejnými zakázkami. Dosavadní antimonopolní úřad by poté dohlížel pouze na hospodářskou soutěž, problematiku významné tržní síly a veřejnou podporu.

Předkladatelům vadí kromě jiného, že se pod působnost ÚOHS sloučilo několik agend. Vadí jim také údajná nadměrná koncentrace pravomocí předsedy úřadu, který jmenuje, odvolává a úkoluje své tři místopředsedy. Za nedostatek současné právní úpravy považují poslanci také obecné nastavení přezkumu rozhodnutí úřadu. Uvádějí také, že členové rozkladové komise jsou jmenováni bez jasných pravidel nebo požadavků na odbornost, účastníci řízení je neznají a ÚOHS nemá ani zákonnou povinnost je zveřejňovat.

Vláda se v odmítavém stanovisku pozastavila nad tím, zda je tato změna vůbec nutná. Poslanci podle vlády nezdůvodnili, že je jejich řešení výhodnější nebo dokonce jediné možné.

Některé nedostatky, které poslanci současné úpravě vytýkají, lze podle vlády řešit novelizací již existujících zákonů. Jde například o výběrové řízení na předsedu úřadu nebo o kvalifikační požadavky na členy jeho vedení. Vláda ve stanovisku rovněž upozornila, že nový předseda úřadu Petr Mlsna, jmenovaný začátkem prosince, již přišel s konkrétními návrhy, jak posílit transparentnost a efektivitu rozhodování úřadu. Mlsna nahradil v čele ÚOHS dlouholetého předsedu a předtím poslance ČSSD Petra Rafaje.

Bez ohledu na zamítavé stanovisko vlády se budou moci poslanci předlohou zabývat. Není ale jisté, zda se k tomu do voleb dostanou.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR veřejné zakázky Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 29 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy