Zeman v úterý vyhlásil termíny voleb pro lidi v karanténě

Prezident Miloš Zeman v úterý vyhlásil termíny podzimních senátních a krajských voleb pro lidi v karanténě. Na takzvaných volebních stanovištích budou volit ve středu 30. září, v druhém kole senátních voleb o týden později. V tzv. pobytovém zařízení sociálních a zdravotních služeb, která budou v karanténě, se volby budou konat ve čtvrtek 1. října, druhé kolo senátních voleb pak 8. října.

Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka o termínu voleb rozhodl již v úterý. Od úterního večera je prezident v nemocnici se zlomenou rukou a podrobil se operaci.

Lidé, kteří budou počátkem října v povinné karanténě kvůli koronaviru, budou moci za vymezených podmínek hlasovat v krajských a senátních volbách díky speciálnímu zákonu, který byl nedávno přijat. Na jeho základě Zeman termíny vyhlásil.

Zákon umožní lidem v nařízené karanténě hlasovat z auta na vyčleněných místech, tedy na drive-in volebních stanovištích. Případně si budou moct vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební schránkou. Norma počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě. Sněmovna do předlohy doplnila výslovné ustanovení, podle něhož cesta k volbám nebude porušením uložené karantény.

Možnost speciálního hlasování se bude podle předlohy týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienickou stanicí nebo lékařem. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Na takzvaných drive-in volebních stanovištích budou moci lidé v nařízené karanténě hlasovat pouze z automobilů. Stanoviště mají být k dispozici na 78 místech, po jednom v každém okrese. Stanoviště bude obsluhovat vždy trojice vojáků a odborný zapisovatel. Speciální komise vyškrtne voliče z drive-in stanoviště ze stálého seznamu voličů, aby nemohl znovu volit v pátek či sobotu.

Voliči v karanténě, kteří nemohou automobilem dorazit, by se měli do čtvrtečního večera ohlásit na krajském úřadě. Ve standardních dnech voleb by se pak za nimi dostavila komise v ochranných prostředcích a s přenosnou urnou. Výjezdy bude zajišťovat stejná jednotka jako drive-in stanoviště.

Stejná skupina případně zajistí i hlasování v pobytových zařízeních sociálních či zdravotních služeb, na která by byla uvalena karanténa. Hlasy ze všech mimořádných způsobů se budou sčítat dohromady. V každém kraji k tomu bude zřízena speciální komise.

Související

Volby, ilustrační foto

Výsledky krajských voleb jsou ve Sbírce zákonů, od středy lze podávat stížnosti

Výsledky krajských voleb byly dnes vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Od středy je bude možné zpochybnit u krajských soudů. Sbírka obsahuje také výsledky hlasování na Děčínsku, kde mandát už v prvním kole obhájil senátor Zbyněk Linhart (za STAN). Stížnosti na výsledky senátních voleb bude řešit Nejvyšší správní soud. Desetidenní lhůta na to skončí v pátek 16. října.
Volby, ilustrační foto

Výsledky krajských voleb získají oficiální podobu v úterý

Státní volební komise dnes schválila vyhlášení výsledků víkendových krajských voleb ve Sbírce zákonů. Oficiální podobu by tak měly získat v úterý, řekl novinářům ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Petr Vokáč. Ve sbírce se objeví také výsledky senátních voleb na Děčínsku, kde mandát už v prvním kole obhájil předseda senátního výboru pro veřejnou správu Zbyněk Linhart (za STAN).

Více souvisejících

Volby krajské Senátní volby Miloš Zeman Volby prezident čr Česká republika

Aktuálně se děje

před 54 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy