Modernizace železničních koridorů se protáhne o dva roky a vyžádá si miliardy navíc

Praha - Modernizace III. a IV. železničního koridoru se podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prodlouží minimálně o další dva roky a vyžádá si o takřka 18 miliard korun více. Vyplývá to ze závěrů kontroly, které úřad zveřejnil v úterý.

Ministerstvo dopravy přitom původně počítalo s mnohem nižší částkou. V letech 2001 a 2002 předložilo vládě ke schválení velmi podhodnocený odhad investičních nákladů ve výši 97,1 miliardy korun. V roce 2005 proto musela vláda investiční záměr aktualizovat. Kromě navýšení nákladů o 21 procent (na 117,6 miliardy korun) také posunula termín dokončení výstavby o šest let až na rok 2016.Podle závěrů kontroly NKÚ však ani tyto už chválené změny nebudou stačit. "Aktuální stav realizace výstavby koridorů ukázal, že její dokončení si vyžádá další navýšení nákladů o 15 procent na 135,5 miliardy korun a termín dokončení se posune minimálně o další dva roky," prohlásila mluvčí NKÚ Radka Burketová a dodala, že přestože už uplynula polovina předpokládané doby výstavby, tak se zatím vyčerpala jen čtvrtina předpokládaných finančních prostředků (29 miliard korun) a dokončilo se pouze 28 procent z celkové stavební délky III. a IV. železničního koridoru.Za velké zpoždění a zvýšení nákladů může podle NKÚ zpracování přípravné dokumentace a projektů staveb. "Nejvýznamnějšími příčinami byly problémy vzniklé v souvislosti s územními a stavebními řízeními, zejména vypořádávání požadavků jejich účastníků. Zpoždění a zdražení dále způsobily koncepční změny realizace úseku III. koridoru Praha – Beroun a úseku IV. koridoru Tomice – Bystřice u Benešova a v neposlední řadě změny vyvolané požadavky Správy železniční dopravní cesty a ministerstva dopravy po schválení přípravné dokumentace staveb," uvedla Burketová.NKÚ soudí, že tento vývoj modernizace železničních koridorů dále zhorší efektivnost výstavby. Ministerstvo prý navíc na dokončení nemusí sehnat dostatek peněz. "Kumulace stavebních prací do druhé poloviny výstavby i současná ekonomická situace České republiky vedou k tomu, že na další výstavbu koridorů je nyní zajištěno pouhých 18 procent z potřebných peněz pro dokončení stavby," upozornil prezident NKÚ František Dohnal.Třetí železniční koridor má spojit západ republiky s východem, vede z Chebu až do Mostů u Jablunkova na hranici se Slovenskem. Čtvrtý koridor povede Českem od jihu k severu a spojí Horní Dvořiště s Děčínem.

Související

Více souvisejících

železnice

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy