Až to přijde, bude to velké. Ekonom řekl, proč Česko neustojí ekonomickou krizi

Příští ekonomická krize bude silnější a drtivější, než ta předchozí, tvrdí ekonomové. Nikdo ale netuší kdy přijde a jak skutečně silná bude. V Česku by však mohla napáchat nedozírné škody, protože firmy na ni nejsou připraveny.

Podle ekonoma a bývalého politika Ivana Pilipa nikdo neví, kdy krize přijde. "Nic nenasvědčuje tomu, že pokud by nezasáhly vnější vlivy, třeba silná obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, tak že by byla na bezprostředním obzoru," uvedl pro Českou televizi.

Za horší považuje to, že firmy ztratily část nástrojů, se kterými se s krizemi dá bojovat. Jako příklad uvádí úrokové sazby, které jsou v některých případech záporné, což je poměrně novinka.

Větší roli podle něj začala hrát politika rozpočtová, a je proto důležité, aby státy využily současnou příznivou dobu k ozdravení svých financí. V případě krize by totiž centrální banky nemohly zasáhnout a bylo by na státu, aby více investoval.

Tím by se ale podstatně více se zadlužil, čímž by vyvstal nový problém. Tudíž aby mohl stát zasáhnout, nesměl by podle ekonoma být předtím předlužen. 

Hrozbu vidí ekonom v německé ekonomice. Tamní hospodářství se totiž jen těsně vyhnulo technické recesi, přičemž do Německa směřuje přes 30 procent českého exportu.

"Ta naše vázanost na evropskou a zejména německou ekonomiku je velice silná," varuje odborník s tím, že česká ekonomika zatím nereaguje na situaci německého hospodářství. Německo je přitom tahoun evropské ekonomiky.

Další riziko spatřuje v brexitu, o kterém zatím nikdo pořádně neví, jak proběhne, pravděpodobně k němu ale dojde. Co to bude znamenat pro Česko je však otázkou.

Česko hrozbu podceňuje

I ekonom Jan Švejnar se nedomnívá, že by krize byla za rohem, přesto tvrdí, že vliv zahraniční ekonomiky pocítí i Česko. "Vždycky podceňujeme to, že z venku přijde velká negativní vlna," varoval před nedávnem v České televizi.

Podle něj je dobré být připraven, není to ale vždy zcela možné. "Jsme tak otevřená ekonomika, že jakýkoliv vnější šok, který přijde, bude mít pro nás velice silné následky," upozornil.

Připomněl také situaci před jedenácti lety, před příchodem poslední velké finanční krize, kdy vláda tvrdila, že jsme dobře připraveni. Česko ale nakonec zasáhla krize stejně jako další státy. "Samozřejmě, byli jsme tím postiženi," dodal Švejnar.

Související

Úřad vlády

Kdo zaplatí vládní konsolidační balíček? Hlavně „obyčejný člověk“

Vládní daňový balíček ještě ve spojení s představenými parametrickými změnami důchodového systému – protože o jeho reformu se věru nejedná – zaplatí hlavně „obyčejný člověk“. Nic moc jiného ale vlastně čekat nešlo. Vždyť vláda sama má ke svým výdajům k dispozici peníze z daní a odvodů občanů a firem. A dluh. Dluh, to jsou ale jen budoucí daně a odvody. Komentuje ekonom Lukáš Kovanda.
Ilustrační foto

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, MF by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší

Inflace v Česku je přes svůj určitý pokles stále nebetyčná, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda. V březnu vykázala úroveň patnácti procent v meziročním vyjádření, takže předčila prognózu České národní banky. Ministerstvo financí by proto mělo zase rychle zapomenout na zvýšení DPH. Tento týden vypustilo do éteru veřejné diskuse pokusný balonek – právě ke zvýšení DPH. Ale potázalo se se zlou. Zrušení nejnižší sazby DPH doprovázené kosmetickou redukcí nižší sazby a "škatulaty" s položkami totiž v souhrnu opravdu představuje zvýšení daně.

Více souvisejících

Ekonomická krize Ekonomika Ivan Pilip

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy