Cestovní ruch v Česku kvůli koronaviru skomírá. V 1. čtvrtletí se prudce propadl

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v prvním čtvrtletí ubytovalo 3,1 milionu lidí. Oproti stejnému období loni to bylo o 22,2 procenta méně. Počet přenocování se meziročně snížil o 16,7 procenta na 8,9 milionu nocí. Důvodem poklesu bylo březnové omezení ubytovacích služeb kvůli epidemii koronaviru.

Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ještě v lednu a únoru vykazovala návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení v Česku růst. Pak se ale situace zásadně změnila. "V březnu vlivem pandemie koronaviru došlo k meziročnímu propadu o 67 procent u počtu hostů a o 57 procent u počtu přenocování," uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

Počet zahraničních návštěvníků se v prvním kvartále snížil meziročně o 26,1 procenta. Domácích hostů ubylo 18,1 procenta.

"Nejpočetnějších Němců se v 1. čtvrtletí letošního roku ubytovalo 335.000, o 17,4 procenta méně než loni," uvádí statistici. Počet hostů z Polska klesl o 15 procent, ruských turistů přijelo zhruba o desetinu méně. Návštěvnost ze Slovenska poklesla o čtvrtinu. Příjezdy Italů se snížily o 40 procent a návštěvy z Číny či Jižní Koreje se propadly o více než polovinu.

Hotely měly za období od začátku letošního roku do konce března návštěvnost na úrovni 76,9 procenta loňského roku. Příjezdy do penzionů klesly o 18,4 procenta a v ostatních zařízeních o jednu pětinu.

Pokles se projevil také v počtu nocí strávených v hromadných ubytovacích zařízeních. "Hotelový segment vykázal meziroční pokles přenocování o 18,9 procenta a penziony o 11 procent," zjistili statistici. Návštěvnost kempů vyjádřená počtem přenocování se propadla na půlku.

Pokles zájmu turistů o ubytování zaznamenaly všechny kraje. Nejvíce hostů ubylo v Jihočeském kraji, a to o 29,3 procenta. Téměř 28procentní pokles pocítili hoteliéři a provozovatelé penzionů na jižní Moravě. V hlavním městě se počty příjezdů snížily o 27,4 procenta.

Související

Více souvisejících

cestovní ruch Turisté Česká republika Český statistický úřad Ekonomika Hotely

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 18 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy