K Vánocům lze ještě koupit poukaz, on-line platby jsou rekordní

Nejprodávanějším dárkem na poslední chvíli jsou podle portálu Slevomat poukazy. Poptávka po nich vrcholí právě dnes, uvedl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý. Kvůli pandemii mnoho Čechů letos nakupovalo na internetu, objem on-line plateb byl tak podle poskytovatele finančních služeb PayU rekordní. Částka plateb na internetu za tři prosincové týdny byla meziročně o 46 procent vyšší. Počet transakcí stoupl oproti loňsku o 37 procent, řekl ČTK Martin Prunner z PayU.

Lidé podle Veselého nejčastěji kupují dárkové poukazy na masáže, adrenalinové nebo sportovní zážitky, ale také pobyty. Průměrná hodnota poukázky činí v těchto případech 1600 korun. Loni Slevomat na Štědrý den prodal 28.000 poukazů, obdobný počet očekává Veselý i letos.

Podle Prunnera z PayU byl, co do on-line plateb, oproti loňsku silnější každý prosincový den. "Denní meziroční nárůst objemu plateb se pohyboval v rozmezí 14 až 96 procent. Nejvyšší nárůst, tedy 96 procent, ve srovnání s loňským rokem jsme zaznamenali v neděli 20. prosince. Absolutně nejsilnějším dnem z hlediska celkového objemu on-line plateb za celý prosinec však bylo pondělí 14. prosince," uvedl Prunner.

Poslední týden před Vánocemi je podle Prunnera patrný postupný pokles denních objemů on-line plateb. Tento scénář se podle něj každý rok opakuje. Lidé totiž intenzivně nakupují hlavně do doby, kdy mají jistotu, že jim bude zboží včas doručeno.

Češi před Vánocemi, v listopadu a prosinci, podle společnosti Shoptet utratili zhruba 68 miliard korun, loni to bylo asi 51 miliard korun. Internetové obchody odbavily v tomto období přibližně 30 milionů objednávek, o pět milionů víc než loni.

Související

Více souvisejících

Vánoce PayU Ekonomika

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy