Květnový růst průmyslu, stavebnictví i obchodu ovlivnil loňský propad

Průmyslová výroba, stavebnictví i zahraniční obchod v Česku zaznamenaly v květnu proti předchozímu roku lepší výsledky. Pro analytiky jsou ale dnešní data Českého statistického úřadu (ČSÚ) spíše zklamáním, naznačují podle nich limity domácí ekonomiky. Příznivá meziroční čísla jsou podle statistiků stále dána nízkým srovnávacím základem z loňského roku, který zásadně ovlivnila omezení kvůli epidemii koronaviru.

Průmyslová produkce v květnu meziročně vzrostla o 25,3 procenta. Ve srovnání s letošním dubnem, který zaznamenal rekordní růst, ale průmysl klesl o 3,6 procenta. Výrobce začíná trápit nedostatek potřebných součástek.

"I když na první pohled vypadají čísla z tuzemského průmyslu velmi povzbudivě, když se meziročně jeho výroba zvýšila o čtvrtinu, stále více je patrné, že se dostal na hranice svých stávajících možností," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Pohled na meziroční údaje málokdy tak dobře jako tentokrát maskuje poslední vývoj, doplnil analytik Komerční banky Michal Brožka. Analytik Generali Investments Radomír Jáč uvedl, že problémem jsou výpadky v dodávkách dílů a surovin, jež limitují prostor pro další růst. Nedostatek součástek se projevuje především v automobilovém průmyslu, poznamenal.

Stavební výroba v Česku po více než rok trvajícím propadu v květnu poprvé meziročně vzrostla, a to o 5,8 procenta. Pozemní stavitelství posílilo o 4,5 procenta a inženýrské o 8,8 procenta. Stavebnictví po začátku epidemie nemoci covid-19 v březnu 2020 od loňského dubna vytrvale oslabovalo. V několika měsících loňského i letošního roku byl meziroční propad stavební produkce dokonce větší než deset procent.

"Lepší výsledky tentokrát vykázali živnostníci a menší firmy, které loni ovlivnila pandemie větší měrou, a základna byla proto velmi nízko," sdělila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Růstu stavebnictví pomohly uvolnění proticovidových opatření a příznivé počasí. Brzdou je naopak stále nedostatek pracovníků a materiálu, uvedli analytici. Oceňují především meziměsíční nárůst o tři procenta.

"Ve stavebnictví zřejmě silně zapůsobilo květnové významné rozvolnění protiepidemických restrikcí a možná i příchod teplejšího počasí. Domácnosti tak mohly začít realizovat plánované opravy a úpravy svých obydlí, které během pandemie odkládaly. Ještě silnější však pravděpodobně byl vliv obnovené poptávky firem po investicích," uvedl analytik Komerční banky Martin Gürtler. "Realizaci staveb komplikují skokově se zvyšující ceny stavebních materiálů a nedostatek stavebních dělníků," dodal analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Bilance zahraničního obchodu skončila v květnu s přebytkem 6,3 miliardy korun. Meziročně to sice bylo o 6,9 miliardy víc, ale v dubnu skončila bilance v plusu 19,3 miliardy Kč. Výsledky zahraničního obchodu analytiky zklamaly, nejnižší odhad trhu předpokládal bilanci 20 miliard korun.

"Obchodní bilance skončila kladným výsledkem podvanácté v řadě, což se stalo poprvé od vstupu ČR do EU. I přes pokračující posilování české koruny vůči euru hodnota vývozu převýšila hodnotu dovozu i v květnu, již tradičně převážně díky obchodům s motorovými vozidly. Meziročně jsou však květnové výsledky stále ovlivněny nízkou srovnávací základnou loňského roku," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Exportéři se potýkají s nedostatkem surovin a dílů a také jejich rostoucími cenami, zakázek přitom mají dost. V dalším období s ekonomickým oživením stoupnou spotřebitelská poptávka i investice, což se projeví na růstu dovozu, soudí ekonomové.

Evropská komise očekává, že růst české ekonomiky se v letošním roce po loňském rekordním propadu přiblíží čtyřem procentům. Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky i přes tvrdé dopady jarních omezení má podle aktuální prognózy zvýšit o 3,9 procenta, v příštím pak o 4,5 procenta. Předchozí květnový odhad počítal s růstem o 3,4 na letošek a o 4,4 procenta na příští rok.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Stavebnictví Obchody Průmysl

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy