Nočním klubům v Praze se provoz nevyplatí: Opatření jsou chaotická, pomoc státu téměř nulová

Barům a nočním klubům v centru Prahy se kvůli stále přísnějším restrikcím nevyplatí mít otevřeno. Další zkrácení provozní doby by pro některé znamenalo provoz na dvě hodiny denně. Propad návštěvnosti prohloubilo také zařazení ČR na seznam rizikových oblastí řadou evropských států. Vyplývá to z vyjádření zástupců nočních podniků pro ČTK.

Pražský klub Goldfingers na Václavském náměstí běžně otevírá ve 20:00. Od neděle do čtvrtka byl v provozu do 05:00, v pátek a sobotu o hodinu déle. Od 9. září, kdy hygienici nařídili zákaz vstupu veřejnosti do stravovacích zařízení mezi půlnocí a 06:00, respektoval omezení a provoz zkrátil na čtyři hodiny.

Od 24. září do 7. října se omezuje otevírací doba provozoven stravovacích služeb a upravuje se konání hromadných akcí. Restaurace a bary budou uzavřené od 22 hodin do 6 hodin.https://t.co/Q01voHWJUf pic.twitter.com/NSSei7PMh9

— Ministerstvo zdravotnictví (@ZdravkoOnline) September 23, 2020

Podle mluvčí klubu Jany Brodanové otevřít dříve nemá smysl, zároveň otevřít na dvě hodiny je také nesmyslné. "Vzhledem k nárůstu paniky v České republice a k umístění do skupiny rizikových států se návštěvnost v září pohybovala kolem deseti procent oproti minulým rokům. Podpora státu pro tento sektor je téměř nulová," řekla ČTK.

Pokud se situace neuvolní, provoz ukončí Čili bar na Starém Městě. "Z hlediska nákladů je to pro nás už neúnosné, v zásadě provoz dotujeme od března," uvedl za bar Ondřej Urban.

Lidé podle něj nemají chuť se večer vypravovat do centra právě kvůli tomu, že se zavírá brzy. Chybějí turisté a lidé, kteří mají kanceláře v centru, pracují z domova. "Opatření jsou nesystémová, nepřehledná a stále se měnící. To ve výsledku přispívá ke zmatku a chaosu. Celou společnost to dost obtěžuje a jen přispívá k nechuti cokoliv řešit a hlavně sledovat neustále, co právě se má a co se musí," dodal.

Ministerstvo zdravotnictví od 24. září do 7. října nařídilo restauracím a barům zavřít už ve 22:00. Občerstvení mohou do 06:00 prodávat jen přes výdejní okénka. Od minulého pátku navíc stravovací zařízení nesmějí vpustit do svých prostor více lidí, než kolik mají míst k sezení. Zkušenosti ze zahraničí i z tuzemska podle dřívějších vyjádření ministerstva ukázaly, že bary se často staly ohnisky nákazy, odkud se dál šířila.

Související

Více souvisejících

Restaurace Praha Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy