Objem zadržených odpočtů DPH ke konci března stoupl

Objem zadržených nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty (DPH) ke konci března stoupl na 1,9 miliardy korun. Loni ke konci března byl jejich objem 1,3 miliardy korun a na konci loňského roku 994 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla finanční správa. Nejvyšší objem zadržených odpočtů byl v březnu 2014, a to 18,2 miliardy korun.

Nadměrný odpočet je fakticky nárok na vrácení peněz od finančního úřadu. Zjednodušeně jde o rozdíl mezi daní z přidané hodnoty toho, co podnikatel prodal, a toho, co podnikatel jako registrovaný plátce DPH nakoupil. Vzniká například tak, že v daném zdaňovacím období firma nakoupila více zboží a služeb, než ho prodala.

"Nárůst z počátku letošního roku je dán z velké míry konkrétní kauzou řešenou správcem daně a v malé míře také drobnou zpřesňující úpravou metodiky výpočtu, tak aby tento více reflektoval vývoj daňové legislativy a metodiky na ní navazujících řízení," sdělila ČTK finanční správa.

V současné situaci související s pandemií lze podle Igora Pantůčka z poradenské společnosti BDO očekávat pokles vykazované daňové povinnosti a nárůst odpočtů DPH. "A z mých zkušeností dojde s vysokou pravděpodobností ke zvýšení množství prověřovaných odpočtů DPH, a tím i ke zvýšení hodnoty zadržovaných odpočtů," uvedl.

Pantůček dále upozornil na to, že správa stále zadržuje odpočty i z banálních důvodů, které si může ale prověřit v kontrolních hlášeních k DPH. "Bohužel, v praxi pracovníci správce daně raději zahájí takzvaný postup k odstranění pochybností, než by kontrolu provedli prostřednictvím kontrolního hlášení," uvedl.

U nadměrného odpočtu DPH plátce musí prokazovat důvody jeho vzniku a oprávněnost. Pro plátce DPH takové řízení znamená citelnou zátěž, spočívající v zadržování peněz, která může v mezním případě vést k likvidaci firmy. V případě ověření jeho správnosti potom náleží plátcům DPH finanční kompenzace v podobě úroku.

Na konci dubna vláda znovu schválila novelu daňového řádu, kterou vrátil Senát zpět do Sněmovny a ta ji už znovu neschválila. Nově se v předloze ministerstvo financí rozhodlo zachovat lhůty pro vrácení nadměrných odpočtů u DPH na 30 dnech, původně lhůtu chtěl úřad prodloužit na 45 dnů, což bylo nejvíce kritizovanou částí normy. Lhůta tak sice podle MF zůstane zachovaná, ale nesporné části nadměrného odpočtu bude finanční správa vracet až po zahájení kontroly.

Hlavním cílem novely je ale vytvořit podmínky pro vznik portálu MOJE daně, tedy MOderní a JEdnoduché daně. Portál umožní on-line vyřizování daňových záležitostí s finančním úřadem. Systém by měl být podobný internetovému bankovnictví a jeho uživatelé by měli mít lepší přehled o svých daňových povinnostech.

Související

Více souvisejících

Daně DPH finanční správa Ekonomika firmy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 9 minutami

před 11 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy