Podmínky ve zpracovatelském průmyslu se zhoršily. Ale méně, ukazuje index PMI

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru vykazují nadále zhoršení, byť méně výrazné než v červnu. Index PMI stoupl v červenci na 47 bodů z červnových 44,9 bodu. Index je tak nejvýš za posledních 16 měsíců, informovala dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Za růstem indexu je především první zvýšení výroby od listopadu 2018, upozornila IHS Markit. Tempo růstu však bylo jen mírné. Firmy růst obecně přičítaly stabilizaci zákaznické poptávky a obnovenému provozu, zejména v automobilovém sektoru.

"Český výrobní PMI v červenci pokračoval po vzestupné dráze, i přestože registroval další pokles výkonu. Příjem nových zakázek nadále tížily náročné podmínky v poptávce. Zaměstnanost v červenci opět klesla napříč celým sektorem vzhledem k tomu, že firmy neprodlužovaly smlouvy a propouštěly nadbytečné síly. Tempo poklesu bylo nicméně nejpomalejší od února," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Výrobci se v červenci snažili omezit výdaje snižováním nákupů i personálních výdajů, zatímco ceny dodavatelů vzrostly. Firmy ovšem také snižovaly ceny svých výrobků, aby získaly nové zakázky.

"Situace v průmyslu se začíná stabilizovat, avšak k dřívějšímu normálu má ještě hodně daleko. Výsledek PMI ovlivňuje především přesvědčení firem, že bude líp, nicméně nové zakázky zatím toto očekávání nepodporují," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

??| Lepší PMI navzdory slabým zakázkámČervencový index nákupních manažerů (PMI vzrostl na 47) naznačuje, že se míra propadu největšího tuzemského odvětví začíná zpomalovat, a dokonce se objevují náznaky optimismu.Petr Dufek ?https://t.co/Vazqc2Ibpt pic.twitter.com/9Tdhq3ZfQn

— Analytici ČSOB (@AnalyticiCSOB) August 3, 2020

Podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové by se nálada v průmyslu měla dále lepšit. "Index by se tak mohl v nejbližším období podívat přes padesátibodovou hranici, stejně jako tomu je u ostatních zemí regionu i eurozóny," uvedla.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ekonomika Česká republika zakázky firmy

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 31 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy