Stát chce zvýšit poplatek za čerpání minerální vody. Výrobci protestují

Od července se nejspíš zvýší poplatek výrobcům balených vod za čerpání minerální vody. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje růst ze současných šesti na devět korun za metr krychlový, návrh v pondělí projedná vláda. Poplatek se zvýšil naposledy v roce 2014, stát na něm vydělal v roce 2018 asi 18 milionů korun. Teď očekává 27 milionů.

Každý Čech spotřeboval v roce 2017 v průměru asi 55 litrů minerálních vod. 

V roce 2018 podle materiálu zpracovaného ministerstvem zdravotnictví byla celková produkce balených přírodních vod 0,8 milionu metrů krychlových, tedy méně než třetina maximálního povoleného čerpání. Skutečné množství se u různých výrobců pohybuje od 30 do 50 procent tohoto maxima.

"Po zohlednění poměru metrů krychlových zaplacených a využitých ke stáčírenské výrobě znamená současný stav průměrnou cenu na úrovni 22,5 korun za metr krychový vyrobené potraviny, tedy asi 3,4 haléře na 1,5litrovou lahev," uvádí materiál.

"Návrh pouze poškodí domácí výrobce i spotřebitele a ohrozí zdroje a jejich využití, přičemž stát ani nevybere více peněz," uvedla letos v září předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková.

Podle ministerstva je ale navýšení poplatku přirozenou reakcí na vývoj cen v posledních pěti letech, kdy se poplatek neměnil. "Neměla by mít mít žádný vliv na ceny minerálních vod v obchodech," sdělila tehdy ČTK mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

V případě, že by se snížil podíl českých minerálních vod na spotřebním koši a rostl by naopak podíl zahraničních, bude ministerstvo podle materiálu zvažovat další úpravy poplatku za čerpání.

Do roku 2001 byla cena čerpání minerální vody podobná ceně za běžnou podzemní vodu. Podle mluvčí ministerstva je pozice minerálních vod jako přírodního bohatství unikátní. "Využívají je velké soukromé korporace ke svým obchodním aktivitám, které jim přináší vysoké zisky. Je tak zcela na místě, aby větší měrou přispěly do státního rozpočtu," uvedla v září mluvčí ministerstva. Podle výrobců je ale změna diskriminační.

Pokud návrh uspěje, sedmi výrobcům vzrostou podle propočtů úřadu náklady na výrobu metru krychlového stočené minerální vody za poplatek z průměrných 22,5 koruny za metr krychlový na 32,5 koruny. Do ceny poplatku se podle výrobce nepromítá péče, kterou výrobce udržuje zdroj ve vlastnictví státu. Změna se podle návrhu dotkne sedmi společností: Bohemia Healing Marienbad Waters (BHMV), Hanácká Kyselka, Chodovar, Karlovarská Korunní, Karlovarské minerální vody, Ondrášovka a Poděbradka.

Výše shodného poplatku na Slovensku představuje zhruba 17 Kč, v Německu 8,40 Kč, v Polsku 7,60 Kč a v Itálii 27 - 81 Kč. V Itálii je poplatek na rozdíl od ostatních uvedených zemí vypočítáván ze skutečně odebraného množství, uvádí ministerstvo.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 
Očkování, ilustrační foto

Do Česka dorazí další desítky tisíc vakcín proti černému kašli

Ministerstvo zdravotnictví zajistilo více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli nad rámec již objednaných. Už v březnu dorazilo téměř 10 tisíc vakcín z Velké Británie, v dalších týdnech dorazí očkovací látky z Kanady a Francie, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví poplatky Voda

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 23 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy