Velké firmy reagují na Babišovu výzvu, na trasování poskytnou stovky lidí

Po sobotní výzvě premiéra Andreje Babiše (ANO) nabídly firmy více než 300 dalších zaměstnanců call center na pomoc hygienikům s trasováním kontaktů nakažených koronavirem. Vládní zmocněnec Vladimír Dzurilla dnes ČTK řekl, že počty zvýšily firmy, které jsou do trasování už zapojeny, a přihlásily se i nové. Vedle bank a státní energetické firmy ČEZ jsou to i všichni operátoři a také České dráhy.

Zaměstnanci firem, které se k trasování přihlásily dřív, se do telefonování zapojí rychleji. Například ČEZ dnes nové bude proškolovat, uvedl Dzurilla. U nových společností k tomu bude třeba uzavřít smlouvy a zajistit přístupy do systému. "Celý ten proces trvá dva tři dny," řekl Dzurilla. Dodal, že až v úterý tak bude moci počty upřesnit.

Do trasování se připojí například kolem 50 zaměstnanců Českých drah Podle mluvčí Gabriely Novotné půjde hlavně o pracovníky call centra, kteří budou budou pomáhat s obvoláváním kontaktů. "V tuto chvíli probíhá jednání a komunikace se zástupci Chytré karantény. Naši zaměstnanci jsou připraveni se ihned zapojit," podotkla.

V končícím týdnu se v call centrech na trasování kontaktů nakažených koronavirem podílelo přes tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že počty hygieniků nelze posílit, "protože ti lidé prostě nejsou". Přímo s nakaženým o jeho zdravotním stavu může hovořit jenom hygienik, kterých je zhruba osm set.

Další hovory, jako je telefonování rizikovým kontaktům, se kterými se nakažený potkal, nebo praktickým lékařům, mohou zajišťovat i externí call centra. Zapojili se už také zaměstnanci úřadu vlády, celníci nebo se jednalo o policistech. Stát podle Babiše nyní nutně potřebuje až 500 lidí, kteří mají zkušenosti s prací v call centrech, aby pomáhali s dohledáváním kontaktů nakažených.

V sobotu přibylo 4635 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to sice o skoro čtyři tisíce nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se většinou méně testuje, a celkově pátý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie.

V nemocnicích bylo 2085 pacientů s covidem, z toho 408 ve vážném stavu. V sobotu zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 22 lidí, celkový počet úmrtí se tak zvýšil na 948. V sobotu tým Chytré karantény vyzýval lidi k tomu, aby i přes nepřízeň počasí chodili na testy, nepřišli podle něj ani všichni objednaní.

Související

Více souvisejících

hygienici ČEZ České Dráhy

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 53 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy