Zahraniční expanzi plánuje téměř 80 procent českých startupů

Expanzi do zahraničí plánuje téměř 80 procent českých startupů, vyplývá z aktuální studie Startup Report. Trend potvrzují i statistiky státní agentury CzechInvest, která se na vzniku studie podílela. Data má ČTK k dispozici. Do zahraničí s agenturou vycestovalo přes 70 procent startupů, které ve svých programech podpořila.

Startupy podle studie míří nejčastěji do Evropy, Severní Ameriky a Asie. CzechInvest jich nejvíce vyslal do Silicon Valley, New Yorku, Londýna a Lisabonu.

Mimo Českou republiku podniká 30 procent českých startupů, v minulosti mimo střední a východní Evropu působily jen jednotky těchto firem. CzechInvest s programy CzechAccelerator, CzechMatch a CzechDemo vysílá do zahraničí v průměru pět startupů měsíčně. S agenturou do zahraničí mezi lety 2016 a 2019 vyjelo 99 startupů, některé opakovaně. Agentura je podpořila ve 181 podnikatelských pobytech. Další startupy vycestovaly na začátku letošního roku, před vypuknutím pandemie.

"Z naší zkušenosti uspěje ten, kdo má nejen mezinárodně konkurenceschopný produkt a dobré obchodní dovednosti, ale také zkušený tým schopný zvládnout nové výzvy. Musí být zároveň vytrvalý, přijímat konstruktivní kritiku a nenechat se hned odradit," uvedla ředitelka Divize startupů a inovativních MSP CzechInvestu Markéta Přenosilová.

Sběr dat do studie Startup Report se uskutečnil od loňského listopadu do února. Zúčastnilo se ho 150 startupů, stovka investorů, zástupců korporací, akcelátorů, inkubátorů a podnikatelů a dalších 300 respondentů z veřejnosti.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy