Ekonomika EU i eurozóny padá. Koronakrize je ale mírnější, než se odhadovalo

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny v prvním čtvrtletí klesl proti předchozím třem měsícům o 3,6 procenta, v celé Evropské unii se pak snížil o 3,2 procenta. V obou případech jde v souvislosti s koronavirovými omezeními o rekordní pokles od začátku měření v roce 1995. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Ekonomika zemí platících eurem i celého evropského bloku ale klesla mírněji, než Eurostat odhadoval v předchozí květnové zprávě, kdy počítal s propadem o 3,8 a o 3,3 procenta. Proti prvnímu rychlému odhadu z dubna je v případě EU rozdíl ještě výraznější - tehdy úřad očekával v sedmadvacítce pokles o 3,5 procenta.

Euro area #GDP -3.6% in Q1 2020, -3.1% compared with Q1 2019 https://t.co/vDVhNg4LLb pic.twitter.com/PUBmVBAd3j

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) June 9, 2020

Na hospodářském zpomalení se zásadně podepsal poslední měsíc kvartálu. Většina členských zemí totiž právě v březnu zásadně omezila pohyb obyvatel, aby zabránila šíření nemoci covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje.

V posledním čtvrtletí loňského roku tempo růstu ekonomiky eurozóny zpomalilo proti předchozímu čtvrtletí na 0,1 procenta, ekonomika EU pak vykázala růst o 0,2 procenta. I to byl slabší vzestup než v předchozích třech měsících.

V meziročním srovnání ekonomika zemí se společnou měnou klesla v prvním čtvrtletí o 3,1 procenta, celá EU pak zaznamenala hospodářský pokles o 2,6 procenta, nejvíce od třetího čtvrtletí 2009.

Ve srovnání jednotlivých členských zemí dopadla nejhůře Francie, jejíž HDP klesl proti poslednímu loňskému čtvrtletí o 5,3 procenta. Druhá největší ekonomika EU si ale polepšila proti předchozímu květnovému odhadu Eurostatu, který očekával pokles o půl procentního bodu vyšší. Podobný propad jako Francie zaznamenaly také Itálie, Španělsko a Slovensko. Ekonomika posledně jmenované země klesla jen o desetinu procentního bodu méně než ekonomika francouzská.

O něco lépe na tom bylo české hospodářství, jehož výkon mezičtvrtletně klesl o 3,3 procenta, meziročně pak o dvě procenta. To je podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) největší pokles od začátku roku 2010.

Německu jako největší evropské ekonomice se podařilo udržet pokles nad celkovou úrovní EU - její HDP klesl o 2,2 procenta.

Čtyři země hlásí i přes dopady pandemie hospodářský růst. O desetinu procenta si proti minulému kvartálu polepšila ekonomika Švédska, které přistoupilo ke koronavirovým omezením jen volně. Ekonomika rostla i v Bulharsku, Rumunsku a výrazně nejvíce pak v Irsku, kde to bylo o 1,2 procenta.

Eurostat dnes také vyčíslil, že počet zaměstnaných v prvním čtvrtletí se v eurozóně snížil proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta, v celé EU pak o 0,1 procenta. Mezičtvrtletně zaměstnaných ubylo poprvé od roku 2013. Ve srovnání s prvním kvartálem loňského roku však bylo zaměstnaných lidí v eurozóně i v celé unii o 0,4 procenta více.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) eurozóna Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy