Slovensko výrazně sníží daně malým firmám, zvýší rodičovskou

Slovensko od příštího roku sníží sazbu daně z příjmů menším firmám a živnostníkům na 15 procent. Rozhodl o tom dnes parlament v rámci sociálního balíčku, který připravily koaliční strany před nadcházejícími volbami. Poslanci souhlasili také se zvýšením částky, z níž fyzické osoby neplatí daň z příjmů, a s výraznějším nárůstem rodičovského příspěvku.

Opatření v hodnotě několika set milionů eur přicházejí v době zpomalování růstu ekonomiky a očekávaného nesplnění cíle vlády dosáhnout letos vyrovnaného rozpočtu veřejných financí.

Sazba daně z příjmů klesne firmám, živnostníkům a obdobným podnikatelům v případě, že jejich roční příjmy nepřesáhnou 100.000 eur (2,6 milionu Kč).

V současnosti podniky na Slovensku platí ze zisku daň 21 procent, na fyzické osoby se v závislosti na výši jejich daňového základu vztahuje sazba daně 19 a 25 procent.

Zmíněné snížení sazby daně z příjmů prosadila koaliční Slovenská národní strana, která původně navrhovala pokles zdaňování zisků všech firem na 15 procent. Plošné snížení firemní daně ze zisku by podle nezávislé rozpočtové rady ale zhoršilo hospodaření státu v přepočtu o 0,8 procenta výkony ekonomiky, což by v příštím roce bylo o částku 807 milionů eur (20,9 miliardy Kč).

Další koaliční strana Most-Híd zase prosadila ve sněmovně návrh na zvýšení částky, z níž lidé neplatí daň z příjmů. Obyvatelé Slovenska tak podle dřívějších informací ušetří 149 milionů eur (3,9 miliardy Kč) ročně. O tyto peníze přijdou obce, města a kraje, které si rozdělují výnos daně z příjmů fyzických osob a které toto opatření kritizovaly.

Sněmovna schválila také návrh nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie na zvýšení rodičovského příspěvku. Ten pobírají rodiče zpravidla do doby, než jejich potomek dosáhne tří let. Opatření podle dřívějších odhadů přijde stát na 145 milionů eur (3,8 miliardy Kč) ročně. Rodiči, který pracoval před narozením dítěte, a měl tedy nárok na mateřskou, stoupne rodičovský příspěvek na 370 eur (9580 Kč) měsíčně, ostatním rodičům na 270 eur (zhruba 7000 Kč). V současnosti je jeho výše stanovena na 220,70 eura (5715 Kč). Zvýšení rodičovského příspěvku letos na jaře schválila také česká vláda.

Takzvaný sociální balíček připravily koaliční strany na Slovensku před parlamentními volbami plánovanými na konec února příštího roku. Do sněmovny ho nepředložila vláda, ale poslanci, návrhy opatření tak nepodstoupily širší odbornou diskusi. Podle průzkumů veřejného mínění by stávající tříčlenná koalice nezískala ve sněmovně potřebnou většinu.

Rozpočtová rada, analytici, ale i mezinárodní instituce již upozornili, že Slovensko nesplní cíl hospodařit v letošním roce poprvé ve své novodobé historii bez deficitu veřejných financí.

Související

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika Daně rodičovský příspěvek firmy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 17 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy