Kultura

Související články:

Ilustrační foto

Manévry v Brně: Věstonická venuše opustila muzeum pod přísným dohledem

Brno - Muži v kuklách a se samopaly dohlíželi dnes dopoledne na naložení jedenácticentimetrové sošky Věstonické venuše v Moravském zemském muzeu v Brně, odkud zamířila do Slezského zemského muzea v Opavě. Brno zapůjčí téměř 30.000 let starou sošku kolegům ze Slezska kvůli společné výstavě při příležitosti 200. výročí muzejnictví v zemi. Kromě brněnského a opavského muzea se na společné akci podílí i Národní muzeum v Praze.
Historické reklamy s dětmi

Děti jako nástroj reklamy

Nejdek – Takřka neodmyslitelnou součástí současnosti jsou všudypřítomné reklamy, z nichž je velká část zacílená na děti. Že se nejedná o žádnou novinku, se můžete přesvědčit v Muzeu v Nejdku, kde začne výstava na téma „Děti a reklama“.
Chinaski vás vezmou od narozenin do Británie

Chinaski vás vezmou od narozenin do Británie

Populární kapela Chinaski se rozhodla dvacet let existence oslavit po svém. Dávají novou narozeninovou píseň zdarma a vyhlašují soutěž o cestu za kapelou do Velké Británie. Jak se zapojit do soutěže?
Pomstí se Django i v Karlových Varech?

Pomstí se Django i v Karlových Varech?

Karlovy Vary – Již v pátek začne největší česká filmová událost roku Mezinárodní filmový festival. Na festival zavítá známý italský herec Franco Nero a pořadatelé budou mít tu čest uvést v evropské premiéře koncertní film Björk: Biophilia Live.
Legendární Bob Dylan přilákal do O2 areny 6000 lidí

Legendární Bob Dylan přilákal do O2 areny 6000 lidí

Praha - Těžko rozpoznatelná verze hitu Blowin' in the Wind, která s originálem z roku 1962 neměla příliš společného, zakončila dnešní koncert legendárního amerického muzikanta a zpěváka Boba Dylana v pražské O2 areně. V přídavku zazněl i další starší hit, All Along the Watchtower z alba John Wesley Harding z roku 1967, jinak Dylan představil zejména svoji poslední studiovou nahrávku Tempest.
Pražský hrad

Shakespearovské slavnosti se přesunou do podhradí

Praha – Druhá scéna pražských Letních shakespearovských slavností se otevře ve středu večer komedií Sen noci svatojánské a rozšíří tak festival divadelních her velkého anglického dramatika Williama Shakespeara.
Rock for People, Madness

Rock for People bude oslavovat i s hendikepovanými

Tento týden ve čtvrtek odstartuje jeden z největších letních hudebních festivalu v Čechách – Rock for People. Letos oslaví festival dvacáté narozeniny a budou u toho populární interpreti české hudební scény.
Poslední letošní inscenace Švandova divadla na Smíchově - Kafkova Proměna očima režiséra a dramatika Dodo Gombára

V čem tkví tajemství úspěchu Švandova divadla?

ROZHOVOR – Většina divadel s koncem června zakončila sezonu. Nejinak tomu bylo i ve Švandově divadle na Smíchově. S uměleckým šéfem a režisérem Dodo Gombárem jsme se ohlédli za uplynulou sezonou, která byla poměrně bohatá na nové inscenace.
Hitem uplynulé sezony byl Marvin

Divadlo loutek se připravuje na novou sezonu

Ostrava - Divadlo loutek čeká již brzo nová divadelní sezona, která bude stejně nabitá jako ta uplynulá. Divadlo oslavilo 60 let od svého založení, proběhl festival Spectaculo Interesse a bylo uvedeno pět nových inscenací, včetně nejnovějšího Marvina.
Ilustrační foto

Moravské zemské muzeum připomíná osobnost Petera Scherhaufera

Brno – Již od minulého týdne připomíná Moravské zemské muzeum výstavou nazvanou Neuč orla létat – Peter Scherhaufer v Divadle (Husa) na provázku osobnost česko-slovenského režiséra, pedagoga, scénáristy a teoretika Petera Scherhaufera. Výstavu mohou návštěvníci vidět až do 8. února příštího roku v Mramorových sálech Biskupského dvora.
Sluha dvou pánů

Moravské divadlo Olomouc zažilo další úspěšnou sezonu

Olomouc - Další úspěšnou divadelní sezonu má za sebou Moravské divadlo Olomouc. Balet se dokázal prosadit v zahraničí, činohra má díky inscenaci Sluhy dvou pánů v repertoáru obrovský divácký hit a k tomu cenu z prestižního festivalu a soubor opery a operety se raduje z Ceny Thálie pro sólistu Jiřího Přibyla i z kolektivní ceny za počin roku.
Zkoušení Agenta Františka

Zkoušení Agenta Františka přerušily divadelní prázdniny, premiéra čeká diváky v září

Zlín - Přípravu inscenace Agent František ve službách Sherlocka Holmese Městského divadla Zlín v režii Patrika Lančariče přerušily na dva měsíce divadelní prázdniny. Po zaslouženém odpočinku všech účinkujících se zkoušky opět rozjedou na začátku září. Česká premiéra satirické komedie se uskuteční v sobotu 13. září při příležitosti zahájení nové divadelní sezony 2014/2015. V hlavních rolích se objeví Pavel Vacek a Roman Blumaier.
Taizókai mandala, kolem 19. století, tempera, papír, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

Arcidiecézní muzeum Olomouc představilo sbírku buddhistického umění

Olomouc – Již od včerejšího dne mohou návštěvníci Arcidiecézního muzea Olomouc zakusit atmosféru japonských svatyní a klášterů. Výstava nazvaná Strastmi k probuzení představuje totiž největší kolekci japonského buddhistického umění u nás, která je v pražském Náprstkově muzeu. Sochy, malby, tisky, oltáříky, liturgické a rituální předměty, textilie i talismany budou v Olomouci k vidění až do 14. září letošního roku.

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 38 minutami

před 48 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy